accesskey_mod_content

Interoperabilitat, el facilitador clau de l'administració electrònica

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seua publicació. No es garantix que continuen actius actualment".

04 abril 2022

En el centre de la nova estratègia digital europea està l'impuls a la interoperabilitat entre la tecnologia, els sistemes i els servicis.

L'administració electrònica i els servicis públics digitals en tota Europa estan contribuint a la sostenibilitat, les economies d'escala i l'estalvi de milions d'euros, en àmbits com la gestió transfronterera del coneixement i els servicis de dades, els servicis públics digitals oberts i accessibles, i els sistemes i processos que permeten a les persones circular lliurement en la UE al mateix temps que s'ocupen fàcilment dels servicis públics fora del seu país d'origen.

Com a part de la seua estratègia digital, la Comissió Europea està treballant per a ajudar a les administracions públiques de tota Europa a fer el canvi al digital perquè tots els ciutadans puguen gaudir dels beneficis dels servicis públics intel·ligents. Se centra a reduir les barreres als servicis públics i garantir que siguen accessibles a través de les fronteres.

Governs i servicis públics estan desenvolupant tecnologies noves i innovadores, la qual cosa porta a replantejar-se els sistemes i processos, i qüestionar i modificar els comportaments, a fi de crear servicis ciutadans sostenibles i eficients.

En el centre d'açò -i clau per al seu èxit- està l'impuls a la interoperabilitat entre la tecnologia, els sistemes i els servicis.

Què és la interoperabilitat i com m'afecta com a professional de l'administració electrònica?

En essència, la interoperabilitat és la capacitat de les organitzacions per a interactuar entre si a través de dades, sistemes i processos, per a aconseguir objectius comuns. Implica l'intercanvi d'informació i coneixements a través de processos institucionals, mitjançant l'intercanvi de dades entre sistemes TIC.

La interoperabilitat és un principi fonamental que sustenta la lliure circulació de mercaderies, capitals, servicis i persones entre els vint-i-set Estats membres de la UE, i es basa en l'ecosistema de xarxes, sistemes i dades interconnectades que poden fer que açò succeïsca.

Es tracta de digitalitzar el sector públic i garantir la coordinació a escala europea i nacional per a evitar la fragmentació digital dels servicis i les dades, i ajudar al mercat únic digital de la UE a funcionar sense problemes.

I com es veu?

Dos bons exemples de solucions que s'estan construint per a recolzar les dades obertes i la reutilització sostenible de la informació del sector públic són la iniciativa de suport a les dades obertes ( https://www.opendatasupport.eu/ (Obri en nova finestra) ) i el programa Fosseps ( https://joinup.ec.europa.eu/collection/fosseps(Obri en nova finestra) ).

Open Data Support és un projecte de 36 mesos (en el marc de la DG CONNECT de la Comissió Europea) per a millorar la visibilitat dels conjunts de dades publicades en els portals de dades obertes locals i nacionals i facilitar l'accés a ells, amb la finalitat d'augmentar la seua reutilització dins i més enllà de les fronteres. Es basa en el principi que una peça de dades o contingut està «oberta» si algú és lliure d'utilitzar-los, reutilitzar-los i redistribuir-los, amb possibles requisits per a atribuir la seua font.

FOSSEPS significa solucions gratuïtes i de codi obert per als servicis públics europeus. Té el seu origen en la iniciativa de 2021 «Solucions a escala europea per a l'ús de programari lliure i de codi obert pels servicis públics en la UE». Està dissenyat per a gestionar i protegir el programari i les solucions de codi obert, i tractar-ho com un actiu europeu col·lectiu, compartit i valuós.

El projecte pilot FOSSEPS pretén:

  • Construir un catàleg europeu d'aplicacions: Crear un catàleg europeu d'aplicacions de codi obert (amb dades extretes dels catàlegs nacionals) i publicar-ho en la web per a la seua cerca i ús públics.
  • Crear un inventari de programari crític de codi obert: Crear un inventari del programari de codi obert més crític d'Europa utilitzat pels Servicis Públics Europeus.
  • Crear un marc per a la cooperació europea en l'àmbit del codi obert: Fomentar i establir un marc, per exemple a través d'un grup d'usuaris de codi obert dels servicis públics europeus (EPS-US-UG), per a l'intercanvi de coneixements, experiències i iniciatives sobre codi obert a nivell europeu.

Per on comence?

Si necessites una introducció general als conceptes d'interoperabilitat i el que significa per als servicis europeus integrats, el curs Introducció al Marc Europeu d'Interoperabilitat (EIF), de l'Acadèmia Europa Interoperable, és un bon lloc per a començar.

El curs de l'EIF t'ajudarà a comprendre bé els principals components de l'EIF i com aplicar-los en escenaris del món real, utilitzant estudis de casos pràctics i escenaris. El curs està dirigit a una varietat de diferents professionals que treballen en la digitalització i integració dels servicis públics (com a responsables polítics, acadèmics, funcionaris públics, etc.).

Seguix el curs de l'EIF a través d'este enllaç(Obri en nova finestra) .

És possible que els CIOs i els líders que necessiten comparar les seues polítiques d'aplicació actuals comencen amb una avaluació de maduresa de la interoperabilitat, utilitzant la ferramenta IMAP. L'Acadèmia Europa Interoperable oferix un curs introductori complet a IMAPS, per a entendre de què es tracta la solució IMAPS i com pot IMAPS recolzar a les administracions públiques en la millora dels seus servicis públics digitals cap a una interoperabilitat sense fissures, incloent:

  • posicionament IMAPS en el context del Marc Europeu d'Interoperabilitat,
  • el concepte d'IMAPS, usuaris destinataris en les administracions públiques i diferents casos d'ús,
  • criteris per a seleccionar un servici públic digital per a una avaluació de l'IMAPS,
  • els diferents tipus de servicis públics digitals, que poden avaluar-se amb IMAPS, i
  • casos d'èxit d'IMAPS que il·lustren com IMAPS pot ajudar a les administracions públiques a millorar la interoperabilitat dels servicis públics digitals.

Accedix al curse IMAPS a través d'este enllaç(Obri en nova finestra) .

Suport addicional de l'Acadèmia Europa Interoperable

L'Acadèmia Europa Interoperable reunix ferramentes, aprenentatge i informació en un sol lloc per a ajudar al desenvolupament i l'aplicació de solucions eficaces d'interoperabilitat. Per a obtindre més informació sobre la iniciativa, consulta les seues col·leccions(Obri en nova finestra) i solucions en Joinup, o visita esta pàgina(Obri en nova finestra) per a obtindre més informació sobre els cursos.

Font original de la notícia(Obri en nova finestra)

  • Interoperabilitat
  • Infraestructures i servicis comuns