accesskey_mod_content

La Comissió Europea proposa una nova identitat digital per a tota Europa

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seua publicació. No es garantix que continuen actius actualment".

03 juny 2021

La CE proposa la reforma del Reglament eIDAS perquè els ciutadans de la UE disposen de carteres digitals que permeten accedir a servicis online en tota Europa.

La Comissió Europea ha proposat hui un nou marc per a una identitat digital europea que estarà a la disposició de tots residents i empreses de la UE, de tal manera que a través de les seues carteres digitals els ciutadans puguen demostrar la seua identitat i compartir documents electrònics amb un sol clic en el seu telèfon. La seua identificació digital nacional, que estarà reconeguda en tota Europa, els permetrà accedir a servicis online. Les grans plataformes estaran obligades a acceptar l'ús de carteres d'identitat digital europea a petició de l'usuari, per exemple, per a demostrar la seua edat. L'ús de la cartera d'identitat digital europea quedarà sempre a discreció de l'usuari.

El nou marc de la identitat digital europea

En virtut del nou Reglament, els Estats membres oferiran a ciutadans i empreses una carteres digitals que vincularan les seues identitats digitals nacionals amb altres certificats personals (carnet de conduir, titulacions, compte bancari...) . Si els Estats membres reconeixen estes carteres, podran subministrar-les tant administracions públiques com a entitats privades.

Les noves carteres d'identitat digital europea permetran a tots els europeus accedir a servicis online sense haver d'utilitzar mètodes d'identificació privats o compartir dades personals sense necessitat. Així, tindran ple control sobre les dades que compartixen

La identitat digital europea:

  • estarà disponible per a tota persona que desitge utilitzar-la: tot ciutadà, resident o empresa de la Unió que ho desitge podrà usar-la;
  • permetrà un ús generalitzat: les carteres d'identitat digital europea tindran un ús ampli, bé per a identificar als usuaris, bé per a certificar determinats atributs personals a l'hora d'accedir a servicis digitals públics i privats en tota la Unió;
  • garantirà el control per l'usuari de les seues dades, doncs les carteres d'identitat digital europea els permetran triar què aspectes de la seua identitat, dades i certificats compartixen amb tercers i mantindre's al corrent del que amb ells es faça. Este control pels usuaris garantix que solament es compartisca aquella informació que realment haja de compartir-se.

Perquè es faça realitat com més prompte millor, la proposta va acompanyada d'una Recomanació, en la qual la Comissió ha convidat als Estats membres a crear un conjunt comú de ferramentes d'ací a setembre de 2022 i a emprendre immediatament els preparatius necessaris. Este conjunt de ferramentes ha d'incloure l'arquitectura i les normes tècniques, així com directrius de millors pràctiques.

Pròximes etapes

Paral·lelament al procés legislatiu, la Comissió treballarà amb els Estats membres i el sector privat en els aspectes tècnics de la identitat digital europea. A través del programa Europa Digital, la Comissió recolzarà l'aplicació del marc de la identitat digital europea, i molts Estats membres contemplen projectes d'implementació de solucions d'administració electrònica, inclosa la identitat digital europea, en els seus plans nacionals a l'empara del Mecanisme de Recuperació i Resiliència.

Des de 2014 el Reglament eIDAS senta les bases de la identificació electrònica, l'autenticació i la certificació de llocs web de la UE. No obstant açò, els Estats membres no tenen obligació de desenvolupar una identitat digital nacional ni de fer-la interoperable amb les d'altres Estats, la qual cosa dona lloc a discrepàncies entre ells. Esta proposta tracta de solucionar estes deficiències millorant l'eficàcia i estenent els seus beneficis al sector privat a la utilització mòbil.

Context

La Brúixola Digital de la Comissió per a 2030 contempla una sèrie de metes i fites que la identitat digital europea ajudarà a aconseguir. Així, d'ací a 2030, tots els servicis públics clau han d'estar disponibles en línia i tots els ciutadans tindran accés a historials mèdics electrònics. Es preveu que el 80 % utilitze una solució d'identificació electrònica.

La Comissió basa esta iniciativa en el marc jurídic transfronterer vigent en matèria d'identitats digitals de confiança: la iniciativa europea d'identificació electrònica i servicis de confiança (el Reglament eIDAS). Adoptat en 2014, este Reglament senta les bases de la identificació electrònica, l'autenticació i la certificació en llocs web de la UE. Al voltant d'un 60 % dels europeus ja pot utilitzar este sistema.

No obstant açò, els Estats membres no tenen obligació de desenvolupar una identificació digital nacional ni de fer-la interoperable amb les d'altres Estats membres, la qual cosa dona lloc a grans discrepàncies entre els països. La proposta tractarà de solucionar estes deficiències millorant l'eficàcia del marc i estenent els seus beneficis al sector privat i a la utilització mòbil.

  • Ciutadà
  • Servicis electrònics
  • Empresa