accesskey_mod_content

Com facilitar la interoperabilitat en un portal de dades obertes: l'exemple d'Aragón Open Data

  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seua publicació. No es garantix que continuen actius actualment".

25 gener 2019

La iniciativa de dades obertes del Govern d'Aragó va sorgir mitjançant acord en 2012 amb l'objectiu de crear valor econòmic en el Sector TIC a través de la reutilització de la informació pública, l'augment de la transparència i el foment de la innovació.

L'any 2013, es posa en marxa el portal web de dades obertes del Govern d'Aragó. Des d'aleshores, Aragón Open Data ha tingut un creixement exponencial, impulsat per la unitat responsable de la seua gestió, actual Direcció general d'Administració Electrònica i Societat de la Informació, i com no, pels diferents proveïdors de dades: unitats públiques en la seua majoria del Govern autonòmic. Estos proveïdors han fet possible que les seues dades s'oferisquen baix la filosofia de les dades obertes des d'un únic punt d'accés.

Des de la creació del portal s'han desenvolupat més servicis, com per exemple l'Aragopedia,  Pressupost o Open Analytics Data. Tots ells giren entorn de/entorn de la reutilització i disposició de dades obertes mitjançant servicis que faciliten el seu ús i interpretació. En esta línia, Aragón Open Data (Obri en nova finestra) ofereix diverses aplicacions d'ús i explotació dels seus mitjans, juntament amb materials de formació, sense oblidar la promoció de  APIs i servicis que donen valor afegit a les pròpies dades. Per estos treballs la iniciativa va ser seleccionada com a única experiència espanyola en Open Data Leader's Network (Obri en nova finestra) celebrada a Londres  en 2016.

Entre els recursos més descarregats del portal destaquen: Servici de descàrrega cartogràfica i:1/1000 per municipi, Contractes Governe d'Aragó, llistat dels Municipis d'Aragó o els calendaris anuals de festius de la Comunitat Autònoma i les seues províncies.

En este ampli i divers marc, Aragón Open Data també va iniciar en 2016 un treball d'identificació i integració de la diversitat de dades generades pel Govern d'Aragó per a facilitar la seua disposició i obertura. El primer pas va ser generar una ontologia, l'Estructura d'Informació Interoperable d'Aragó EI2A. Per a açò van comptar amb la col·laboració de les unitats que disposen, creen i gestionen dades, participant diferents àrees del Govern d'Aragó com per exemple agricultura, hisenda, cultura, informació de dades geogràfiques o medi ambient, entre unes altres.

L'Estructura d'Informació Interoperable d'Aragó (EI2A) homogeniza estructures, vocabularis i característiques dins del marc d'Aragón Open Data per a resoldre, en bona part, la problemàtica de la diversitat i heterogeneïtat de dades existents en l'Administració. Una heterogeneïtat que és fidel reflex de la realitat i competències de l'Administració, però que dificulta la seua obertura i reutilització.

L'EI2A descriu el model conceptual i lògic de les dades generades pel Govern d'Aragó representant entitats, propietats i relacions. L'estructura està destinada a recolzar la interoperabilitat de les dades baix el seu domini mitjançant la seua estandardització. L'Estructura d'Informació Interoperable d'Aragó té com a objectiu relacionar el contingut i elements dels diferents conjunts de dades perquè puguen ser normalitzats i explotats de manera conjunta en el Govern d'Aragó, en conjuminar, simplificar i donar homogeneïtat als mateixos, independentment de la seua procedència, finalitat, model, entitats i relacions que els componen.

És en el 2017 i 2018 quan l'EI2A se convertix en una realitat en posar-se en pràctica amb alguns de les dades d'Aragón Open Data, sorgint el projecte Aragón Open Data Pool. Aragón Open Data Pool és un projecte pilot i innovador que demostra la importància de centralitzar dades i servir-los per a afavorir el seu ús i explotació. Open Data Pool està disponible des de desembre de 2018 sent la seua base l'EI2A.

Com a resultat: més de 140 fonts de dades d'organismes i finalitats ben diferenciades, que estaven obertes prèviament en Aragón Open Data (API GA_OD_Core),  s'han normalitzat conforme a l'EI2A, per a així, des d'un únic punt i amb els mateixos criteris de consulta, poder ser explotats en conjunt i oferits de manera senzilla.

Les dades d'este projecte compten amb els estàndards de la web semàntica per a la seua explotació, consulta i ús (SPARQL endpoint), que és el seu verdader potencial. Açò permet poder consultar i explotar dades independentment de les seues característiques i vocabularis i fins i tot també permet federar dades de portals de diferents administracions com Aragón Open Data (baix l'EI2A) i Open Data Euskadi ( baix ELI).

Un altre dels aspectes destacables és que s'ha orientat el seu ús a un usuari no tècnic, en permetre una navegació més intuïtiva i senzilla a través de les relacions entre dades, posant en pràctica la interoperabilitat mitjançant la relació de dades diverses a través d'una navegació web corrent.

Amb este projecte, que ha contribuït a conéixer millor la realitat de les dades incorporades a Aragón Open Data Pool baix l'EI2A, es confirma la necessitat de la normalització de les dades en origen, per a obrir-los i oferir-los en Aragón Open Data, facilitant el seu ús i reutilització a nivell intern de l'Administració i cap a fora d'esta. I és ací on entra en joc el canvi necessari que busquen les directrius d'interoperabilitat i reutilització de dades per a la seua obertura en el punt d'accés de dades obertes del Govern d'Aragó, que a dia d'hui correspon a un projecte normatiu. Entre els seus eixos d'acció, este projecte, consistix a identificar millor les dades, millorar la seua qualitat en origen, i recolzar el procés des de la creació de les dades per les diferents unitats productores, a nivell intern, fins a la seua obertura a Aragó Open Data. D'esta forma es busca seguir creixent, millorant i orientar-se al fet que qualsevol interessat, institucions, desenvolupadors o el sector infomediario puguen utilitzar la informació, les dades i els servicis disponibles per a qualsevol dels seus interessos, contribuint així al desenvolupament de la societat de la informació.

Font original de la notícia(Obri en nova finestra)

  • Govern obert, Informes i Estudios
  • Interoperabilitat i Normalització