accesskey_mod_content

La Comissió europea firma el Conveni Marque del Consell d'Europa sobre Intel·ligència Artificial i drets humans, democràcia i Estat de Dret

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

06 setembre 2024

La Comissió Europea va firmar el Conveni Marque del Consell d'Europa sobre Intel·ligència Artificial en nom de la Unió Europea.

La Vicepresidenta de Valores i Transparència de la Comissió Europea, ha firmat el  Conveni Marque del Consell d'Europa sobre Intel·ligència Artificial(Obri en nova finestra)  i Derechos Humanos, Democràcia i Estat de Dret en nom de la Unió Europea. Açò es va fer durant la conferència informal de Ministres de Justícia dels Estats membres del Consell d'Europa en Vilnius, Lituània. Este Conveni és el primer instrument internacional jurídicament vinculant sobre intel·ligència artificial. És plenament compatible amb el Dret de la Unió en general, i amb la  Llei de IA(Obri en nova finestra)  de l'en UE particular, que és la primera regulació exhaustiva de la IA a nivell mundial.

La UE , representada per la Comissió, i amb el suport dels Estats membres, ha participat molt activament en les negociacions d'este Conveni. El conveni és coherent amb la Llei de IA de la UE , així com amb altres actes legislatius de la Unió Europea, i inclou una sèrie de conceptes clau, tals com:

  • Un enfocament en la IA centrada en l'ésser humà, coherent amb els drets humans, la democràcia i l'Estat de dret;
  • Un enfocament basat en el risc
  • Principios clau per a una IA fiable (per exemple, transparència, solidesa, seguretat, governança i protecció de dades)
  • Transparència en els continguts generats per IA i en les interaccions amb els sistemes de IA
  • Fortalecimiento de la documentació, la rendició de comptes i els recursos
  • Suport a la innovació segura a través de sandboxes regulatoris
  • Obligacions de gestió de riscos
  • Obligacions de documentació
  • Mecanismes de supervisió per a la supervisió de les activitats de IA

Açò és vital per a proporcionar un marc eficaç a nivell internacional per a abordar els riscos que planteja la IA per als drets humans, la democràcia i l'Estat de dret.

Com a tal, el Conveni establix un enfocament comú per a garantir que les activitats dins del cicle de vida dels sistemes de IA siguen compatibles amb els drets humans, la democràcia i l'Estat de Dret, al mateix temps que permeten la innovació i la confiança. El Conveni abasta els sistemes de IA que puguen interferir amb els drets humans, la democràcia i l'Estat de Dret abans esmentats, seguint un enfocament diferenciat i basat en el risc.

Els principis i les obligacions previstos en el Conveni s'aplicaran a les activitats dins del cicle de vida dels sistemes de IA empreses per autoritats públiques o agents privats que actuen en el seu nom. Pel que fa als actors del sector privat, si ben encara han d'abordar els riscos i els impactes dels sistemes de IA d'una manera que s'alinee amb els objectius de la Convenció, tenen l'opció d'aplicar directament les obligacions de la Convenció o implementar mesures alternatives apropiades.

La Convenció inclou exempcions per a la investigació i el desenvolupament, així com per a la seguretat nacional. Està obert a l'adhesió dels membres del Consell d'Europa, la UE i altres tercers països de tot el món.

El Conveni s'aplicarà en la UE mitjançant la Llei de IA, que conté normes generalment plenament harmonitzades per a la comercialització, la posada en servici i l'ús de sistemes de IA, complementades amb altres patrimonis pertinents de la Unió, quan siga procedent.

Pròxims passos

Esta firma expressa la intenció de la UE de convertir-se en Part del Conveni. A continuació, la Comissió Europea elaborarà una proposta de decisió del Consell per a la celebració del Conveni. El Parlament Europeu també hauria de donar la seua aprovació.

Fons

Les negociacions sobre el Conveni van començar al setembre de 2022 baix els auspicis del Comité d'Intel·ligència Artificial (CAI) establit pel Consell d'Europa a Estrasburg. Les negociacions van incloure a la Comissió Europea, que va negociar en nom de la UE, altres Estats membres del Consell d'Europa, la Santa Seu, els EE. UU., Canadà, Mèxic, Japó, Israel, Austràlia, Argentina, Perú, Uruguai i Costa Rica. Les aportacions de 68 representants internacionals de la societat civil, el món acadèmic, la indústria i altres organitzacions internacionals van garantir un enfocament integral i inclusiu.

Font original de la notícia(Obri en nova finestra)

  • Intel·ligència Artificial i Blockchain