Esta nova llei garantix que tots els proveïdors proporcionen informació clara i comparable sobre les seues pràctiques de moderació de continguts.
La Llei de Servicis Digitals té per objecte fomentar la transparència i la rendició de comptes pública dels servicis digitals en la Unió Europea (UE). Una d'estes mesures de transparència és la els obligació dels prestadors de servicis intermediaris de publicar informes de transparència en els que es detallen les seues pràctiques de moderació de continguts.
Els informes han d'incloure categories específiques d'informació, segons el tipus de proveïdor, com el nombre de peces de contingut eliminades, la precisió dels sistemes automatitzats de moderació de contingut, les cancel·lacions de comptes i la informació sobre els seus equips de moderació de contingut. Les plataformes en línia de molt gran grandària (VLOP) i els motors de cerca en línia de molt gran grandària (VLOSE) estan obligats a publicar aquests informes de transparència dos vegades a l'any.
El nou Reglament d'Execució estandarditza el format, el contingut i els períodes de presentació d'informes per a estos informes de transparència, detallant les seues pràctiques de moderació de contingut i contenint categories específiques d'informació. Anteriorment, la incoherència entre les pràctiques de presentació d'informes dificultava l'avaluació i comparació de les pràctiques de moderació dels servicis intermediaris.
Els informes també van variar àmpliament quant al format i la interpretació de les categories de dades. Els períodes de presentació d'informes per als proveïdors de VLOP i VLOSE no estaven alineats, depenent de les seues dates de designació. El Reglament aborda estes incoherències mitjançant l'establiment de plantilles i períodes de presentació d'informes homogenis.
Els proveïdors hauran de començar a recopilar dades de conformitat amb el Reglament d'Execució a partir de l'1 de juliol de 2025, i els primers informes harmonitzats estan previstos per a principis de 2026.
La DSA també introduïx altres mesures de transparència, com la publicació del nombre mitjà d'usuaris mensuals, més detalls sobre els paràmetres del sistema de recomanació, l'accés a les dades per als investigadors, informació detallada sobre les decisions de moderació de continguts a través de les declaracions de motius arreplegades en la base de dades de transparència de la DSA, així com una major transparència en la publicitat.
A fi de garantir la coherència entre els instruments de transparència de la Llei de Servicis Digitals, els requisits per a la presentació d'exposicions de motius en la Base de dades de Transparència de la Llei de Servicis Digitals s'actualitzaran perquè s'ajusten a les categories de dades del Reglament d'Execució. A partir de l'1 de juliol de 2025, els proveïdors hauran de presentar exposicions de motius conformement als nous requisits, igual que per a les plantilles d'informes de transparència.
Pot consultar el reglament d'aplicació i les instruccions en este enllaç .