accesskey_mod_content

El Dia Mundial de les Telecomunicacions i la Societat de la Informació

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

17 maig 2024

Cada año, el 17 de mayo se celebra el Día Mundial de las Telecomunicaciones y la Sociedad de la Información o, como también se denomina, el día Mundial de Internet.

Enguany, la Unió Internacional de Telecomunicacions (UIT)(Obri en nova finestra) baix el lema “Innovació digital per al desenvolupament sostenible", oferix una oportunitat per a explorar com la innovació digital pot ajudar a connectar i a aconseguir una prosperitat sostenible per a tots.

A Espanya, el tema aprovat per a focalitzar les accions del #diadeinternet en su edición de 2024 es “Por una inteligencia artificial (IA) comprometida con las personas".

Amb este motiu s'ha elaborat un programa d'activitats(Obri en nova finestra) , així com un manifest(Obri en nova finestra) que inclou un decàleg que busca establir principis fonamentals per a guiar el desenvolupament i la implementació d'intel·ligència artificial de manera ètica i respectuosa amb les persones. A més, eixe dia a les 12:00 hores se celebrarà la  Gal·la d'entrega dels Premis d'Internet,(Obri en nova finestra)  donde se reconoce a los mejores en materia de en materia de Transformació Digital, Marca personal en Xarxes Socials, Emprendimiento e Investigación e Iniciativas para impulsar la Ciudadanía Digital a través de Internet con especial este año a las propuestas en materia de Inteligencia Artificial.

L'acte té una benvinguda institucional; a continuació hi ha una intervenció sobre el tema "Intel·ligència Artificial i Drets Digitals" per a continuar amb l'entrega del Premi a la Trajectòria personal, seguir amb els #PremiosdeInternet en les seues diferents categories i acabar l'acte amb els reconeixements als centres escolars. Esta celebració serà presencial i retransmesa en directe a través de  Youtube(Obri en nova finestra) .

Igualment, des de l'Institut Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE)(Obri en nova finestra) s'unixen a la commemoració d'este dia a través de diverses accions relacionades amb el tema principal de l'edició:

  • Contingut en el lloc web d'INCIBE sobre intel·ligència artificial:
    • Intel·ligència artificial: què és, avantatges i riscos
    • Menors i intel·ligència artificial: nous reptes
    • L'ús de la intel·ligència artificial en l'entorn educatiu
  • Esdeveniment II Jornada d'Escacs, Intel·ligència Artificial i Ciberseguretat.
  • Iniciativa RETECH, incloent la intel·ligència artificial com una les nou línies d'actuació.
  • El lunes día 13 lanzamiento de la campaña de concienciación “Conexiones seguras”, enmarcada en el Día de Internet 2024.

Breu història de la celebració internacional

En octubre de 2005, España se convirtió en el primer país del mundo en celebrar el Día de Internet, por iniciativa de la Asociación de Usuarios de Internet. En su primera edición, se organizaron 534 eventos por toda España; y más de 200 entidades públicas y privadas suscribieron la Declaración de Principios para construir la Sociedad de la Información.

Per la seua part, l'Assemblea General de Nacions Unides va adoptar al març de 2006 una Resolució (A/CAP DE BESTIAR/60/252), que proclama el 17 de maig com a Dia Mundial de la Societat de la Informació.

Igualment, al novembre de 2006, la Conferència de Plenipotenciarios de la Unió Internacional de Telecomunicacions, va decidir commemorar de forma conjunta,  el 17 de maig, el Dia Mundial de les Telecomunicacions i de la Societat de la Informació.

D'altra banda, i des de 1969, també cada 17 de maig, es rememora la fundació de la Unió Internacional de Telecomunicacions (UIT) de Nacions Unides (ONU), així com la firma del primer Conveni Telegràfic Internacional en 1865.

Internet en l'Estratègia Nacional de Ciberseguretat

Com assenyala la  Estratègia Nacional de Ciberseguretat 2019(Obri en nova finestra) , i en línia amb els nostres socis europeus, Espanya reforçarà la confiança en Internet, en la transformació digital i en el desenvolupament de les noves tecnologies, contribuint així a consolidar un ecosistema cibernètic europeu segur que permeta avanços cap al mercat únic digital.

Més informació en  https://www.diadeinternet.org/2024/

Font original de la notícia(Obri en nova finestra)
 

  • Informació i dades del sector públic