accesskey_mod_content

Els detalls de l'Estratègia espanyola d'Intel·ligència Artificial 2024

  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

06 juny 2024

L'estratègia és una iniciativa del Govern que reforça la posició d'España en l'avantguarda tecnològica, promou l'ús de la llengua espanyola i de les llengües cooficials en els models d'intel·ligència artificial (IA) i propicia la seua aplicació en l'Administració Pública i en les empreses.

El Parlament Europeu va aprovar el 13 de març de 2024 el Reglament d'Intel·ligència Artificial de la UE(Obri en nova finestra) , una llei històrica, impulsada durant la Presidència espanyola del Consell de la Unió Europea en el segon semestre de 2023 i àmpliament recolzada per l'Eurocambra. La norma situa a Europa com a líder en innovació, alhora que garantix la protecció dels drets dels ciutadans, per exemple, establint límits a l'ús de sistemes d'identificació biomètrica.

A Espanya, el Consell de Ministres va aprovar el 15 de maig l'Estratègia d'Intel·ligència Artificial 2024(Obri en nova finestra) , que dona continuïtat i reforça l'Estratègia Estratègia d'Intel·ligència Artificial (ENIA) publicada en 2020(Obri en nova finestra) , en compliment del Pla de Recuperació, Transformación i Resiliència (PRTR), i l'adapta als nous avanços tecnològics. L'impuls de la intel·ligència artificial també està contemplat en Agenda Espanya Digital 2026 (Obri en nova finestra) com un element clau de caràcter transversal per a transformar el model productiu i impulsar el creixement de l'economia espanyola.

L'estratègia es desenvoluparà durant els anys 2024-2025 i està dotada amb 1.500 milions d'euros procedents fonamentalment del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència i de la seua addenda, que se sumen als 600 milions ja mobilitzats.

És un pla dissenyat per a desenvolupar i expandir l'ús de la intel·ligència artificial de forma transparent i ètica, i està enfocat a facilitar el seu ús en els sectors públic i privat.

Què és la Intel·ligència Artificial?

La Real Acadèmia Espanyola (RAE) la definix com una disciplina científica que s'ocupa de crear programes informàtics que executen operacions comparables a les quals realitza la ment humana, com l'aprenentatge o el raonament lògic.

La intel·ligència artificial utilitza algoritmes i models matemàtics per a processar grans quantitats de dades i prendre decisions basades en patrons i regles que ha après de forma automàtica.

La IA no és una tecnologia nova. Algunes tecnologies amb intel·ligència existixen des de fa dècades, però els avanços tecnològics que afavorixen la rapidesa en el processament de grans quantitats de dades han permès la seua generalització en els últims anys.

Quins són els eixos de la Intel·ligència Artificial 2024?

L'Estratègia d'Intel·ligència Artificial 2024 s'estructura entorn de/entorn de tres eixos:

  1. Enfortir el desplegament de la IA a tota l'economia. L'Executiu aposta per reforçar les capacitats per a fer front a una demanda creixent de productes i servicis d'intel·ligència artificial en quatre àmbits: supercomputación, infraestructures en el núvol, models de llenguatge en IA i necessitat de talent.
  2. Facilitar l'aplicació de la IA en el sector públic i privat. El sector públic ha d'impulsar l'adopció de la IA per a millorar la prestació de servicis als ciutadans i servir com a catalitzador del canvi en el sector privat. Amb este objectiu, l'Administració General de l'Estat impulsarà, a través d'un laboratori d'innovació, projectes pilot de IA i solucions innovadores. A més, desenvoluparà un model de governança comuna de dades. Per a promoure el desenvolupament de la IA en el sector privat, el Govern ja té en marxa el programa Kit Consulting(Obri en nova finestra) i ha ampliat el programa Kit Digital.(Obri en nova finestra)
  3. Fomentar una IA transparent, responsable i humanística. L'objectiu és aconseguir un ampli grau de consens social sobre els usos de la intel·ligència artificial, les seues limites i la forma d'interactuar entre les persones i els desenvolupaments realitzats per IA. Espanya, a través de l'Agència Espanyola de Supervisió de la IA (AESIA), creada a l'agost de 2023, aspira a liderar l'ús d'una intel·ligència artificial responsable, segura i ètica, i a establir un marc de governança que assegure els màxims nivells de transparència i confiabilitat.

Què és un model de llenguatge?

La RAE definix els models de llenguatge com a models computacionals que tracten de representar les expressions o seqüències de paraules d'una llengua. A més, poden obtindre la probabilitat d'una seqüència de paraules en un llenguatge i predir les paraules que seguixen a les quals li precedixen.

Què significa un llenguatge de IA entrenat en espanyol?

Un gran model de llenguatge requerix un gran corpus de dades lingüístiques que permeta aprendre el vocabulari i la relació entre les paraules que ho conformen. Generalment, per a construir un model de llenguatge es tendix a utilitzar corpus genèrics de cada idioma.

El percentatge de recursos en anglés aconseguix fins al 90% en molts sistemes actuals. L'entrenament en castellà en els grans models de IA existents no arriba al 5%, per la qual cosa el Govern ha apostat per la creació d'un llenguatge entrenat específicament en espanyol i llengües cooficials, amb codi obert i transparent i amb la intenció d'incorporar als països iberoamericans.

Este model fundacional obert de IA generativa desenvolupat a Espanya es denomina ALIA, promou una família de models que tindran més d'un 20% d'entrenament en castellà i llengües cooficials, i manejarà com a mínim quatre milions de paraules. Quinze institucions especialitzades en la matèria estan participant en el seu desenvolupament, els primers resultats del qual estaran disponibles abans de final d'any. El president del Govern, Pedro Sánchez, va anunciar al febrer de 2024 la creació d'este model(Obri en nova finestra) durant la celebració del GSMA Mobile World Congress (MVC) Barcelona.

L'Executiu ha decidit tindre un model propi per a reduir els biaixos i millorar les aplicacions pràctiques que les empreses i administracions puguen desenvolupar, com a assistents intel·ligents, sistemes conversacionals i de diàleg o models de generació de contingut. La nova iniciativa, pionera a nivell europeu, proporcionarà una infraestructura lingüística oberta, pública i accessible. A més, generarà estàndards ètics i confiables que garantisquen la protecció dels drets fonamentals, de la propietat intel·lectual i de les dades personals.

Com es garantirà la seguretat de la IA a Espanya?

El Govern considera que la ciberseguretat és un element essencial de confiança per a la transformació tecnològica de l'economia. Per açò, està elaborant una llei de ciberseguretat que proporcione un marc clar i complet per a desenvolupar la ciberseguretat nacional millorant la protecció dels sistemes d'informació, xarxes i dades.

L'Executiu també proposa accions per a fomentar la innovació, la col·laboració i l'adopció de tecnologies d'intel·ligència artificial en l'àmbit de la ciberseguretat a través de l'Institut Institut Nacional de Ciberseguretat(Obri en nova finestra) (INCIBE).

A més, l'Agència Espanyola de Supervisió de la IA (AESIA), pionera a Europa, és clau per a definir les bones pràctiques en l'ús de la intel·ligència artificial i garantir l'avaluació dels models que es vagen desenvolupant. També garantirà el compliment de les normes harmonitzades en matèria de IA recollides en la llei europea.

Quin és el potencial d'aplicació de la IA?

La IA està present en multitud d'aplicacions i servicis, i els ciutadans ja l'estan utilitzant és la seua vida quotidiana: buscadors d'internet, assistents personals, electrodomèstics, robotización de processos i traductors automàtics.

L'Estratègia d'Intel·ligència Artificial també descriu el seu potencial en diferents àmbits i àrees de l'activitat professional, entre els quals figuren:

  • Àmbit sanitari: La IA modernitza l'assistència sanitària analitzant proves mèdiques i creant patrons, així com ajudant en la detecció de malalties rares i trastorns genètics. Així mateix, contribuïx al disseny de nous fàrmacs reduint els temps i costos de producció.
  • Sector de l'ensenyament i l'aprenentatge: Permet crear continguts educatius multidisciplinaris, desenvolupant l'aprenentatge individualitzat, amb independència del lloc de residència de l'alumne.
  • Medioambiental: La IA pot tindre un impacte positiu en la lluita contra el canvi climàtic, per exemple, millorant la seguretat, la velocitat i l'eficiència dels mitjans de transport per a reduir les seues emissions contaminants. També oferix una millor gestió de les xarxes energètiques i de l'eficiència climàtica dels edificis.
  • Administració i empreses: La IA pot generar nous productes i servicis.

S'estan desenvolupant projectes de IA sostenible a Espanya?

Gràcies a l'Estratègia d'Intel·ligència Artificial (ENIA) impulsada en 2020 ja s'han finançat 18 projectes d'intel·ligència artificial en l'àmbit de l'energia i 25 projectes en les àrees de medi ambient i mitjà rural. Entre ells destaquen:

  • Els projectes d'optimització de recursos hídrics en el reg i consums industrials
  • La millora en la traçabilitat de la cadena agroalimentària
  • L'optimització de la producció agrícola i de massa forestal
  • La conservació de la biodiversitat terrestre i marina
  • L'aplicació de la IA al cicle de vida complet del sector elèctric
  • L'optimització de l'emplaçament de plaques solars i aerogeneradors per a la producció d'energia renovable.

Font original de la notícia(Obri en nova finestra)

  • Intel·ligència Artificial i Blockchain