Les dades obertes han de ser accessibles per naturalesa, és a dir, han d'estar disponibles de forma gratuïta i sense barreres que puguen restringir el seu accés i reutilització. L'accessibilitat és una qüestió fonamental i complexa, ja que significa que estos conjunts de dades no solament han d'estar disponibles en formats reutilitzables, sinó que qualsevol persona ha de poder accedir a ells i interpretar-los.
Perquè l'accés a la informació de les dades obertes siga democràtic, estos han de complir uns criteris d'accessibilitat fonamentals que afecten tant al suport (web) com a la forma que es mostra el seu contingut (per exemple, a través de visualitzacions). En este context, este post aprofundix en els principis essencials per a assegurar que les dades obertes siguen inclusius i útils per a una audiència diversa. Descobrix recomanacions dirigides a millorar l'accessibilitat dels portals i plataformes de dades obertes, així com bones pràctiques per a la visualització de dades, amb el focus posat en la importància d'un disseny inclusiu que considere les necessitats de tots els usuaris.
Nivells d'accessibilitat web
Si ens centrem en el suport, els portals de dades obertes poden prendre com a font de referència en accessibilitat web les especificacions que identifica World Wide Web Consortium (W3C), principal organització internacional de normalització i l'estandardització de la Web, que establix pautes d'accessibilitat que ha de complir una web.
-
Perceptible: La informació i els components de la interfície d'usuari han de presentar-se als usuaris de manera que puguen percebre'ls, independentment de les dificultats físiques o cognitives que puguen tindre.
-
Operable: Els components de la interfície d'usuari i la navegació han de ser manejables. Per tant, els usuaris que utilitzen el teclat en lloc del ratolí han de poder interactuar correctament amb una pàgina web, no ha d'imposar-se als usuaris un límit de temps per a completar les interaccions i han d'oferir-se formes de navegar i trobar continguts fàcilment.
-
Comprensible: El text ha de ser clar i fàcil d'entendre, la interfície d'usuari i la navegació han de ser coherents i predictibles, i les pàgines web han d'ajudar als usuaris quan cometen errors en omplir un formulari, per exemple.
-
Robusta: El contingut ha de ser sòlid perquè ho interpreten amb fiabilitat diversos navegadors web i altres programes informàtics, com a lectors de pantalla.
Per a cada pauta existixen criteris de conformitat que es poden comprovar. Estos criteris es classifiquen en tres nivells: A, AA, AAA.
Els nivells, de menys a més, són:
- A. Mínim: Tots els continguts no textuals com a imatges i vídeos han de tindre alternativa textual; els vídeos i àudios han de tindre subtítols; s'ha de poder navegar pel contingut de la pàgina només amb el teclat; la pàgina ha de tindre un títol clar i un idioma assignat.
- AA. Acceptable: A més de tots els requisits del nivell A, se sumen altres funcionalitats com, per exemple, els vídeos en directe han de tindre també subtítols; la relació de contrast entre el text i el fons ha de ser almenys de 4,5:1; el text ha de ser redimensionable fins al 200% sense perdre contingut ni funcionalitat; no han d'utilitzar-se imatges de text.
- AAA. Òptim: Este nivell exigix totes les característiques dels nivells A i AA, al costat d'altres requisits com la interpretació de vídeos en llengua de signes o la relació de contrast entre el text i el fons d'almenys de 7:1.
Webs i visualitzacions de dades obertes accessibles
Tenint en compte les condicions i recomanacions que marca W3C, el Portal Europeu de Dades obertes oferix una Guia de Visualització de Dades que arreplega les millors pràctiques d'accessibilitat en la visualització de dades. Seguint les directrius que marca esta Guia, per a respectar la inclusividad des del disseny, una bona visualització de dades ha de complir tres condicions: que es puga percebre, que es puga entendre i que es puga adaptar.
- Que es puga percebre: els colors han d'estar adaptats per a persones amb problemes de visió, la font ha de tindre la grandària i contrast adequat.
- Que es puga entendre: la interfície ha de ser amigable per a l'usuari i intuïtiva. Sempre que siga possible, el gràfic ha de ser comprensible independentment de la formació de l'usuari.
- Que es puga adaptar: la visualització ha de ser responsive, és a dir, que s'adapte a les dimensions de cada dispositiu electrònica, flexible, editable o amb opcions de visualització per a persones amb discapacitat cognitiva.
Una vegada hem identificat estes tres condicions, podem analitzar si el nostre gràfic complix amb elles parant atenció a qüestions com l'ús d'una paleta de color adequada per a persones amb problemes de visió, que compte amb bon contrast i un títol i text entenedor. També és recomanable que porten un text alternatiu (adaptat a persones amb discapacitat intel·lectual) i fins i tot, quan es considere necessari, una guia de visualització per a entendre el gràfic.
Ferramentes per a millorar l'accessibilitat
Per a emprar els principis d'accessibilitat en la visualització de dades podem fer ús de tres recursos:
- Ferramentes per a auditar l'accessibilitat: També és una bona pràctica realitzar auditories d'accessibilitat, per exemple, amb Chartability que analitza els llocs web tenint en compte tots els aspectes relacionat amb la inclusió.
- HTML: Llenguatge de marcat fonamental de la web es va desenvolupar pensant en l'accessibilitat, per la qual cosa utilitzar els seus elements de forma semànticament correcta és una forma senzilla de garantir un nivell bàsic d'accessibilitat. Açò s'aplica al context d'una visualització (que ha d'utilitzar elements com encapçalats i paràgrafs de forma correcta, per exemple), als elements interactius (com a enllaços, botons i entrades) i als elements d'una visualització pròpiament aquesta. És a dir, sempre que siga possible és millor oferir una visualització amb html que en format imatge (jpg o png). Quan no siga possible, serà necessari dotar d'una alternativa accessible (un alternative text, com s'esmentava anteriorment).
- SVG : Els gràfics vectorials escalables o gràfics vectorials redimensionables (de l'anglés: Scalable Vector Graphics (SVG) és un format de gràfics vectorials bidimensionals, tant estàtics com a animats, en format de llenguatge de marcat extensible XML (Extensible Markup Language), és a dir que es compon per codi i l'especificació del qual és un estàndard obert desenvolupat per el W3C per a generar gràfics accessibles.
- Datawrapper: És una ferramenta , entre nombroses ferramentes de visualització de dades, que oferix la possibilitat de provar paletes de colors accessibles, així com escriure una descripció alternativa, entre altres funcions relacionades amb l'accessibilitat.
En resum, la visualització de dades és un mètode per a fermés accessible un conjunt de dades i les seues visualitzacions. Tindre en compte estos consells sobre accessibilitat i incorporar-los per defecte en el disseny a l'hora de presentar visualment un conjunt de dades enriquirà el resultat i permetrà que arribe a una audiència més àmplia.
Font original de la notícia
- Informació i dades del sector públic
- Accessibilitat