Anterior a este acord, el president del Govern va comunicar esta decisió durant un esdeveniment commemoratiu del Dia Internacional de la Protecció de Dades Personals, expressant que en la sessió del Consell de Ministres del 30 de gener, s'establiria aquest comité amb el propòsit de generar un ambient digital segur per a la joventut i la infància.
En la seu de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència, el president del Govern ha explicat els fonaments de l'ampli acord que va tindre lloc hui, destacant tres pilars fonamentals:
- En el primer pilar, es fa referència a la necessitat d'aprovar una legislació integral per a la protecció de menors en internet.
- En el segon pilar, s'establix la necessitat d'impulsar una estratègia d'enfocament multidisciplinari des de l'educació, ja que la prevenció i la formació exercixen un paper crucial en el foment d'un entorn digital segur.
- En el tercer pilar, es proposa la promoció d'avanços en el desenvolupament de solucions tecnològiques destinades a impedir l'accés de menors d'edat a continguts per a adults.
Amb base en estes declaracions del passat 29 de gener, el Consell de Ministres va aprovar la creació d'aquest comité. Una vegada aconseguit este acord, en un lapse de 15 dies, el Ministeri de Joventut i Infància procedirà a la presentació del grup de experts compost per un màxim de 50 membres, comptarà amb representació de l'Observatori d'Infància, l'Observatori Español del Racisme i la Xenofòbia, el Consell Estatal de Participació de la Infància i de l'Adolescència, el Consell de la Joventut, el Consell Assessor Digital Jove, l'Agència Espanyola de Protecció de Dades, el Consell Escolar de l'Estat, l'Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE), la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència i el Consell de Consumidors i Usuaris. També estaran presents les confederacions d'associacions de mares i pares d'alumnes i les entitats i organitzacions del tercer sector d'àmbit estatal. A més, hi haurà especialistes en les àrees de la pediatria, la psicologia, la igualtat de gènere i la protecció de la salut mental, així juristes especialitzats en la garantia dels drets de la infància i de la joventut. En la composició del comité hi haurà presència equilibrada entre dones i hòmens.
S'encomana a aquest comité l'elaboració d'un informe en un termini de sis mesos, on s'incloguen anàlisis i conclusions sobre l'impacte de les tecnologies en la població infantil i juvenil. Així mateix, se li assigna la tasca de formular recomanacions per a la implementació d'accions i mesures a curt, mitjà i llarg termini, amb el propòsit que les Administracions públiques asseguren un marc de prevenció, detecció precoç i protecció enfront de possibles vulneracions dels drets de la infància i la joventut. Aquest informe serà remès al Govern a través del Ministeri de Joventut i Infància.
L'objectiu d'este comité consistix a aconseguir un acord intergeneracional a nivell nacional que possibilite que xiquetes, xiquets i adolescents gaudisquen dels beneficis de la tecnologia, garantint una navegació segura en la xarxa, donant prioritat a la defensa dels seus drets i brindant-los l'oportunitat de participar en la presa de decisions.