accesskey_mod_content

Així és la nova Ordenança Tipus de la FEMP sobre Govern de la Dada

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

15 gener 2024

El document aborda tots els elements relacionats amb l'obtenció, gestió i explotació de les dades per a plantejar-los com un ben comú, és a dir, garantint la seua obertura, accessibilitat i reutilització.

La Federació Espanyola de Municipis i Províncies(Obri en nova finestra)  (FEMP) va aprovar a la fi de 2023 dos ordenances tipus que aborden el progrés en dos àrees clau: la transparència i el govern de la dada. Tots dos documents no solament milloraran la qualitat dels processos, sinó que facilitaran l'accés, gestió i la reutilització de les dades. En este post, analitzarem la segona ordenança elaborada en el si de la Xarxa d'Entitats per la Transparència i Participació Ciutadana de l'en FEMP la seua cerca de definir models de referència comunes. En concret, l'ordenança relativa al govern de la dada.

La utilitat i bon fer de la Ordenança Tipus del Govern de la Dada en l'Entitat Local ha sigut ressaltada per l'Associació Associació Multisectorial de la Informació(Obri en nova finestra)  (ASSETGE), qui li va atorgar el premi en la categoria ‘Impulsant el coneixement de la dada’ en 15º Conferència Internacional ASSETGE.(Obri en nova finestra)

Baix esta premissa, el document aborda tots els elements relacionats amb l'obtenció, gestió i explotació de les dades per a plantejar-los com un ben comú, és a dir, garantint la seua obertura, accessibilitat i reutilització. Est és un objectiu rellevant per a les administracions locals, ja que gràcies a açò poden millorar el seu funcionament, els servicis que presta i la presa de decisions. El govern de la dada és el marc que guia i garantir este procés i esta ordenança planteja un marc normatiu flexible que les diferents administracions puguen adaptar segons les seues necessitats concretes.

Què és el govern de la dada?

El Govern de la Dada(Obri en nova finestra)  aborda de forma integral tots els aspectes relacionats amb l'obtenció, gestió i explotació de les dades, així com la seua obertura i reutilització per tota la societat de forma igualitària. Per tant, podem definir-ho com una funció organitzativa responsable de rendir comptes sobre el ús eficaç, eficient i acceptable de les dades per part de l'organització, necessària per a escometre l'estratègia de negoci.

Així ho descriuen les especificacions UNIX 0077:2023 de Govern de la Dada(Obri en nova finestra)  i UNIX 78:2023 de Gestió de la Dada(Obri en nova finestra) , que arrepleguen processos estandarditzats per a guiar a les organitzacions en l'establiment de mecanismes aprovats i validats que donen suport organisacional als aspectes relacionats amb la obertura i publicació de dades, per al seu posterior ús per la ciutadania i altres institucions.

Com es va desenvolupar l'Ordenança de Govern de la Dada de la FEMP?

Per a desenvolupar l'Ordenança Ordenança Tipus de Govern de la Dada en l'Entitat Local(Obri en nova finestra) , es va constituir en 2022 un grup de treball multidisciplinari que comptava amb treballadors de les AAPP, empreses privades, representants del sector infomediario, l'Oficina de la Dada, universitats, etc. Este equip va plantejar dos objectius principals que marcarien el contingut del document:

  • Elaborar guies per a ajuntaments i altres AAPP on es definisca l'estratègia a seguir per a posar en marxa un projecte de dades obertes.
  • Crear un model de referència de conjunts de dades comuna a totes les AAPP per a facilitar la reutilització de la informació.

Tenint en compte estos dos reptes, a principis de 2023 el grup de treball de la FEMP va començar a establir aspectes, estructura, continguts i pla de treball. Durant els mesos posteriors, es van dur a terme treballs de redacció, elaboració i consens d'un esborrany únic.

A més, es va organitzar un procés participatiu en la plataforma Idea Zaragoza(Obri en nova finestra) per a nodrir el document amb les aportacions d'experts de tot el país i socis de les FEMP.

El resultat de tot el treball es va sustentar en Carta Internacional de Dades Obertes(Obri en nova finestra)  (Open Data Charter-ODC), les recomanacions emanades de l'Oficina Oficina de la Dada(Obri en nova finestra)  del Govern d'Espanya i la normativa europea i nacional existent sobre esta matèria.

Aspectes nous i estructura de l'Ordenança de Govern de la Dada

L'Ordenança Tipus de Govern de la Dada de l'és FEMP conforme al context en el qual s'ha presentat; és a dir, reconeix aspectes rellevants del moment actual que estem vivint. Alguna de les característiques a destacar del document és la premissa de garantir i potenciar els drets de les persones tant físiques com a jurídiques i respectar el Reglament General de Protecció de Dades(Obri en nova finestra) . El reglament posa l'accent principalment en la proporcionalitat de l'anonimització per a garantir la privacitat de les persones.

Un altre aspecte nou de la norma és que aporta la visió de les dades d'alt valor(Obri en nova finestra)  definits per la Comissió Europea des de la perspectiva de l'administració local. A més, l'Ordenança Tipus reconeix un règim únic per a l'accés i reutilització de la informació pública, concorde a la Llei 19/2013, de 9 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern(Obri en nova finestra) , i la Llei 37/2007, sobre reutilització de la informació del sector públic(Obri en nova finestra) .

Més enllà de garantir el marc jurídic i normatiu, l'Ordenança de la FEMP també aborda les dades associades a la intel·ligència artificial, sinergia tecnològica capdavantera que cada dia ofereix grans solucions innovadores(Obri en nova finestra) . Perquè una intel·ligència artificial funcione correctament, és necessari comptar amb dades de qualitat que ajuden al seu entrenament. En relació amb este punt, l'ordenança definix uns requisits de qualitat (Article 18) i mètriques per a la seua avaluació que s'adapten a cada context específic i que aborden qüestions com l'exactitud, portabilitat o confidencialitat, entre unes altres.  El document establix garanties perquè l'ús de les dades es duga a terme respectant els drets de les persones.

Tots estos aspectes nous formen part de l'Ordenança Tipus de Govern de la Dada per a Entitats Locals de FEMP la qual s'organitza en la següent estructura:

  1. Disposicions generals: Este primer apartat presenta la dada com a principal actiu digital de les Administracions Públiques com a actiu estratègic, i de l'objecte, principis i dret de la ciutadania.
  2. Planificació, organització i instruments per al govern de la dada: En este punt es definix l'organització i competències per al govern de la dada. A més, es destaca la importància de mantindre un inventari de conjunts de dades i fonts d'informació (Article 9).
  3. Les dades: Este capítol reconeix els requisits de publicació i els estàndards de seguretat, la importància de l'ús de vocabularis de referència, i les categories de conjunts de dades l'obertura de les quals ha de ser prioritzada, en concret, les  80  80 tipologies referides per la FEMP com més rellevants.
    Cicle de vida: En este apartat es destaca, d'una banda, l'obtenció, obertura, conservació i utilització de les dades; i, per un altre, els límits, supressió i destrucció de les dades quan es precise de la realització d'estes actuacions.  quan es precise de la realització d'estes actuacions.
  4. Accés, publicació i reutilització: El cinqué capítol aborda qüestions relatives a l'explotació de les dades com és l'ús de llicències específiques, els drets exclusius, el pagament per reutilització o la sol·licitud prèvia per a accedir a determinats conjunts de dades
  5. Responsabilitat i garanties: L'últim punt descriu el règim sancionador i el disciplinari, i les responsabilitats civil i penal del reutilisador.

Gràfic sobre l'estructura de l'ordenança tipus de govern de la dada en l'entitat local

En definitiva, la publicació de l'Ordenança sobre Govern de la Dada en Entitats Locals dota a les administracions locals d'una regulació flexible i definix estructures administratives que busquen la millora de la gestió, la reutilització i el impuls d'una societat basada en la dada.

Accedir al document (Obri en nova finestra) complet 

Font original de la notícia(Obri en nova finestra)

  • Informació i dades del sector públic