accesskey_mod_content

Entra en vigor la Llei europea de Dades establint noves normes per a una economia de dades justa i innovadora

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

12 gener 2024

Ahir va entrar en vigor la Llei Europea de Dades, on es definixen els drets d'accés i ús de les dades generades en la UE en tots els sectors econòmics i facilitaran l'intercanvi de dades, en particular les dades industrials.

La Llei europea de Dades(Obri en nova finestra) garantirà l'equitat en l'entorn digital en aclarir qui pot crear valor a partir de les dades i en quines condicions. També estimularà un mercat de dades competitiu i innovador mitjançant el desbloquege de dades industrials i la claredat jurídica pel que fa a l'ús de les dades.

Mesures per a impulsar l'economia de les dades de la UE

En els últims anys, s'ha produït un ràpid creixement dels dispositius connectats en el mercat europeu. L'ús d'objectes connectats (o Internet de les coses) genera quantitats cada vegada majors de dades. Açò representa un enorme potencial per a la innovació i la competitivitat en la UE.

Les noves regles permeten als usuaris de productes connectats accedir a les dades generades per estos dispositius i compartir aquestes dades amb tercers. Per exemple, el propietari d'un cotxe connectat o l'operador d'un aerogenerador podrà sol·licitar al fabricant que compartisca determinats dades generades per l'ús d'estos productes connectats amb un servici de reparació de la seua elecció. Açò donarà més control als consumidors i a altres usuaris de productes connectats i impulsarà els servicis de posventa i la innovació. Es mantindran els incentius perquè els fabricants invertisquen en productes i servicis que generen dades, i els seus secrets comercials romandran protegits.

Els organismes del sector públic podran accedir a les dades a poder del sector privat i utilitzar-los per a ajudar a respondre a emergències públiques com a inundacions i incendis forestals, o quan s'aplique un mandat legal quan les dades requerides no estiguen fàcilment disponibles per altres mitjans.

La Llei de Dades també protegix a les empreses europees de les clàusules contractuals abusives en els contractes d'intercanvi de dades que una part contractant imposa unilateralment a l'altra. Açò permetrà a les xicotetes i mitges empreses (pimes), en particular, participar més activament en el mercat de dades.

A més, la Llei de Dades permetrà als clients canviar sense problemes (i eventualment de forma gratuïta) entre diferents proveïdors de núvol. Estes mesures promouran la competència i l'elecció en el mercat, al mateix temps que evitaran la dependència d'un proveïdor. Per exemple, qualsevol empresa europea podria combinar servicis de dades de diferents proveïdors de servicis en el núvol («multinube») i beneficiar-se de les enormes oportunitats que oferix el mercat del núvol de la UE. També reduirà dràsticament els costos per a les empreses i les administracions quan traslladen les seues dades i aplicacions a un proveïdor de núvol diferent.

La Llei de Dades també inclou salvaguardias contra les sol·licituds il·legals de les autoritats de tercers països per a transferir o accedir a dades no personals conservats en la UE, la qual cosa garantix un entorn de tractament de dades més fiable i segur.

Finalment, la Llei de Dades introduïx mesures per a promoure el desenvolupament de normes d'interoperabilitat per a el intercanvi de dades i per als servicis de tractament de dades, d'acord amb l'estratègia de  normalització  de la UE.

Passos següents

Després de la seua entrada en vigor, la Llei de Dades entrarà en vigor en 20 mesos, és a dir, l'11 de setembre de 2025.

Fons

El 23 de febrer de 2022, la Comissió  va proposar  la Llei Europea de Dades per a garantir l'equitat en el món digital i fomentar la innovació. El Parlament Europeu i el Consell van aconseguir un  acord polític  el 28 de juny de 2023. La Llei de Dades és una fita clau de la  estratègia de dades  de la Comissió, que és un factor important per a aconseguir els objectius de la  Dècada Digital 2030

La Llei de Dades complementa la Llei de Governança de Dades, que va entrar en vigor al setembre de 2023 i crea els processos i estructures per a facilitar l'intercanvi de dades per part d'empreses, particulars i el sector públic. La Llei de Governança de Dades també establirà espais comuns europeus de dades perquè més dades estiguen disponibles per al seu ús en l'economia i la societat, mantenint al mateix temps el control de les empreses i les persones que generen les dades.

Més informació

Font original de la notícia(Obri en nova finestra)

  • Informació i dades del sector públic