accesskey_mod_content

La nova llei del dret de rectificació amplia la seua aplicació a mitjans digitals i influencers

  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

19 desembre 2024

Es tracta de la quarta iniciativa derivada del Pla d'Acció per la Democràcia i reforçarà tant el dret a la informació veraç com el dret a l'honor.

El Consell de Ministres ha aprovat este matí l'Avantprojecte de Llei Orgànica Reguladora del Dret de Rectificació que substituirà a l'actual norma que data de 1984 per a garantir este dret en el context actual de la noves tecnologies de la informació, permetent corregir públicament informacions falses o inexactes que causen un perjuí als particulars.

Esta iniciativa és la quarta mesura del Pla d'Acció per la Democràcia que impulsa el Govern, en concret la mesura 2.4.2., i forma part de la línia d'acció que pretén promoure una major qualitat del debat públic, complint així amb l'objectiu de reforçar els drets fonamentals a la llibertat d'informació i a l'honor.

Sobre este tema, Bolaños ha ressaltat que, davant els canvis tecnològics i socials, amb l'eclosió de mitjans i plataformes en l'àmbit digital que generen continguts de forma constant, és necessari garantir que els drets de qualsevol ciutadà estiguen protegits enfront d'ingerències, desinformacions i informacions retòrcer i inexactes publicades en mitjans de comunicació o difoses per usuaris d'especial rellevància en xarxes socials i plataformes digitals.

S'amplien els terminis per a sol·licitar la rectificació i s'acceleren els procediments judicials

Una de les innovacions més importants de l'avantprojecte és l'àmbit d'aplicació del dret, que s'estén als mitjans de comunicació social, incloent els digitals, i als usuaris d'especial rellevància de plataformes en línia (coneguts col·loquialment com influencers). Es consideren com a tals als usuaris que compten amb més de 100.000 seguidors en una única plataforma, o 200.000 de forma acumulada en diverses, ja que moltes vegades els seus continguts tenen un abast major que els mitjans tradicionals. A més, estos mitjans de comunicació i les plataformes que alberguen als usuaris d'especial rellevància hauran d'establir un mecanisme fàcilment accessible per a facilitar l'exercici del dret de rectificació.

Així mateix, la norma suprimix el requisit de dirigir-se al director del mitjà per a sol·licitar la rectificació. D'altra banda, manté que la difusió de la rectificació ha de ser íntegra i fer-se amb una rellevància semblant a la de la publicació original. S'inclou també l'obligació d'incloure avís que la informació ha sigut rectificada en plataformes i mitjans digitals amb l'obligatorietat d'enllaçar la rectificació i la informació original.

Quant a les persones legitimades per a sol·licitar la rectificació, l'avantprojecte reforça els drets de les persones amb discapacitat i àmplia els subjectes que els seus familiars hagen mort i els afecte una informació. També amplia el termini per a sol·licitar la rectificació, passant dels set a deu dies i mantenint-se la gratuïtat absoluta de la difusió de la rectificació.

Font original de la notícia(Obri en nova finestra)

  • Ciutadà