L'augment de la digitalització crea tant un desafiament com una oportunitat per a la participació de les persones amb discapacitat. Els servicis digitals poden eliminar les barreres que es troben en el món físic. Al mateix temps, els servicis en línia i els llocs web que no són accessibles poden crear nous tipus de barreres.
En molts casos, pot ser difícil per a un usuari d'un lloc web comprendre la informació en línia i completar tasques utilitzant interfícies complicades. Si ben qualsevol usuari pot enfrontar estos problemes, alguns grups, com les persones amb discapacitats cognitives i els adults majors, són particularment vulnerables.
Este estudi oferix un panorama complet de la investigació a Europa sobre les barreres a l'accessibilitat cognitiva i els factors que tenen un impacte en l'autonomia i participació de les persones amb discapacitat cognitiva en l'entorn digital. L'estudi se centra en una revisió de la literatura que s'ha complementat amb una àmplia consulta a les parts interessades.
L'estudi fa propostes pràctiques per a millorar l'accés independent i inclusiu en sis àrees: requisits d'accessibilitat web, disseny web, sensibilització, educació, tecnologia i personalització. Concluye que les mesures per a millorar l'accessibilitat cognitiva beneficien a tots, independentment de la seua capacitat. A més, destaca que, per a traure el màxim profit de la digitalització com a societat, és necessari garantir que les TIC que els ciutadans utilitzen diàriament siguen fàcils d'entendre i manejar.