accesskey_mod_content

Datos oberts per a navegar ciutats

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

29 octubre 2024

Les dades obertes poden transformar com interactuem amb les nostres ciutats, oferint oportunitats per a millorar la qualitat de vida. Quan es posen a la disposició del públic, permeten el desenvolupament d'aplicacions innovadores i ferramentes que aborden desafiaments urbans, des de l'accessibilitat fins a la seguretat vial i la participació.

La informació en temps real pot tindre impactes positius en la ciutadania. Per exemple,  aplicacions que utilitzen dades obertes(Obri en nova finestra)  poden suggerir les rutes més eficients, considerant factors com el trànsit i les obres en curs; la informació sobre l'accessibilitat d'espais públics pot millorar la mobilitat de persones amb discapacitats; les dades sobre rutes ciclistes o per als vianants animen a optar per maneres de transport més ecològics i sans, i l'accés a dades urbanes pot empoderar a la ciutadania per a participar en la presa de decisions sobre la seua ciutat.

En altres paraules, l'ocupació ciutadana de dades obertes no solament millora l'eficiència de la ciutat i els seus servicis, sinó que també promou una ciutat més inclusiva, sostenible i participativa.

Per a il·lustrar estes idees, en este article s'aborden mapes per a “navegar” ciutats, realitzats amb dades obertes. És a dir, es mostren iniciatives que milloren la relació de la ciutadania amb el seu entorn urbà des de diferents aspectes com l'accessibilitat, la seguretat escolar o la participació ciutadana. El primer projecte és  Mapcesible(Obri en nova finestra) , que permet a usuaris i usuàries mapear i avaluar l'accessibilitat de diferents llocs a Espanya.

El segon,  Eskola BideApp(Obri en nova finestra) , una aplicació mòbil dissenyada per a recolzar els camins escolars assegurances. I finalment, uns mapes que fomenten la transparència i la participació ciutadana en la gestió urbana. El  primer(Obri en nova finestra)  identifica la contaminació acústica, el  segon(Obri en nova finestra)  situa els servicis disponibles en diverses àrees que es troben a un màxim de 15 minuts i el  tercer(Obri en nova finestra)  visualitza els bancs que hi ha en la ciutat. Estos mapes utilitzen diverses fonts de dades públiques per a oferir una visió detallada de diferents aspectes de la vida urbana.

La primera iniciativa és un projecte d'una gran fundació, la segona, una proposta col·laborativa i local, i la tercera, un projecte personal. Encara que partixen de plantejaments molt diferents, les tres tenen en comú l'ús de dades públiques i oberts i la vocació d'ajudar a entendre i viure la ciutat. La varietat d'orígens d'estos projectes indica que l'ús de dades públiques i oberts no està limitat a grans organitzacions.

A continuació, realitzem un resum de cada projecte, seguit d'una comparació i una reflexió sobre l'ocupació de dades públiques i oberts en entorns urbans.

Mapcesible, mapa per a persones amb mobilitat reduïda

Mapcesible(Obri en nova finestra) es va llançar en 2019 per a avaluar l'accessibilitat de diversos espais com a comerços, condícies públiques, estacionaments, allotjaments, restaurants, espais culturals i entorns naturals. 

Este projecte compta amb el suport d'organitzacions com l'ONG Confederació Espanyola de Persones amb Discapacitat Física i Orgànica ( COCEMFE(Obri en nova finestra) ) i l'empresa  ILUNION(Obri en nova finestra) . Actualment compta amb més de 40.000 espais accessibles avaluats i milers d'usuaris i usuàries.

Mapcesible utilitza dades obertes com a part del seu funcionament. Específicament, l'aplicació incorpora catorze conjunts de dades d'organismes oficials, incloent del Ministeri d'Agricultura i Medi ambient, ajuntaments de diferents ciutats (inclosos Madrid i Barcelona) i dels governs autonòmics. Estes dades obertes es combinen amb la informació aportada per les persones usuàries de l'aplicació, que poden mapear i avaluar l'accessibilitat dels llocs que visiten. Esta combinació de dades oficials i col·laboració ciutadana permet a Mapcesible proporcionar informació actualitzada i detallada sobre l'accessibilitat de diversos espais en tota Espanya, beneficiant així a les persones amb mobilitat reduïda.

Eskola BideAPP, aplicació per a definir trajectes escolars assegurances

Eskola BideAPP(Obri en nova finestra)  és una aplicació desenvolupada per Montera34 –un equip que es dedica a la visualització de dades i el desenvolupament de projectes col·laboratius— en aliança amb l'Associació Solasgune per a recolzar els camins escolars. Eskola BideAPP ha servit per a garantir que els xiquets i les xiquetes puguen accedir a les seues escoles de manera segura i eficient.

El projecte usa sobretot dades públiques de la llista de carrers de  OpenStreetMap(Obri en nova finestra) , per exemple, dades geogràfiques i cartogràfics de carrers, voreres, creus, així com dades recaptades durant el procés de creació de rutes segures perquè els xiquets i les xiquetes vagen caminant als seus col·legis amb l'objectiu de promoure la seua autonomia i la mobilitat sostenible.

L'aplicació oferix un panell de control interactiu per a visualitzar les dades recopilades, la generació de mapes en paper per a sessions amb l'alumnat, i la creació d'informes per a tècnics municipals. Utilitza tecnologies com QGIS (un sistema d'informació geogràfica de programari lliure i de codi obert) i un entorn de desenvolupament per al llenguatge de programació R, dedicat a la computació estadística i gràfics.

El projecte es dividix en tres etapes principals:

  • Recol·lecció de dades mitjançant qüestionaris en les aules.
  • Anàlisi i discussió de resultats amb els xiquets per a co-dissenyar rutes personalitzades.
  • Prova de les rutes dissenyades.

 

Pablo Rey, un dels promotors de Montera34 juntament amb Alfonso Sánchez, informa per a este article que Eskola BideAPP, des de 2019, s'ha usat en huit municipis, inclosos Derio, Erandio, Galdakao, Gatika, Plentzia, Leioa, Sopela i Bilbao. No obstant açò, ara mateix només està operativa en els dos últims esmentats. “La idea és implementar-la en Portugalete a principis de 2025”, afig.

Mereix la pena recordar els mapes de Montera34 que mostraven el  “efecte” AirBnB a Sant Sebastià(Obri en nova finestra)  i en altres ciutats, i les anàlisis de dades i mapes publicats durant l'epidèmia de  Covid-19(Obri en nova finestra) , que també visualitzaven dades públiques. A més, Montera34 ha usat dades públiques per a analitzar la  abstenció(Obri en nova finestra)segregació escolar(Obri en nova finestra)contractes menors(Obri en nova finestra)  o posar les dades obertes a la disposició del públic. Per a este últim projecte, Montera34 ha començat per les ordenances de l'ajuntament de Bilbao i les actes dels seus plens, de manera que no solament estiguen disponibles en un document PDF sinó en forma de dades obertes i accessibles.

Mapes de Madrid sobre contaminació acústica, servicis i ubicació de bancs

Abel Vázquez Montoro ha realitzat diversos mapes amb dades obertes que resulten molt interessants, per exemple, l'elaborat amb dades de el  Mapa Estratègic de Soroll(Obri en nova finestra)  (MER) oferit per l'Ajuntament de Madrid i dades del cadastre. El  mapa(Obri en nova finestra)  mostra el soroll que afecta a cada edifici, façana i planta a Madrid.

Este mapa s'organitza com un dashboard amb tres seccions: dades generals de la zona visible en el mapa, mapa dinàmic en 2D i 3D amb opcions configurables i informació detallada d'edificis específics. Se tracta d'una plataforma oberta, gratuïta i d'ús no comercial que usa programari lliure i de codi obert com GitLab — una plataforma web de gestió de repositoris Git— i QGIS.

El mapa permet avaluar el compliment de les normatives de soroll i l'impacte en la qualitat de vida, ja que també calcula el risc per a la salut associat als nivells de soroll, utilitzant la proporció de risc atribuïble (RA%).

15-minCity(Obri en nova finestra)  és un altre mapa interactiu que visualitza el concepte de la "ciutat de 15 minuts" aplicat a diferents àrees urbanes; és a dir, calcula cuán accessibles són diferents servicis dins d'un radi de 15 minuts a peu o amb bicicleta des de qualsevol punt de la ciutat seleccionada.

On asseure's a Madrid

Per últim,  "On asseure's a Madrid"(Obri en nova finestra)  és un altre mapa interactiu que exposa la ubicació de bancs i altres llocs per a asseure's en espais públics de Madrid, destacant les diferències entre barris rics (generalment amb més seients públics) i pobres (amb menys). Este mapa utilitza la ferramenta per a creació de mapes,  Felt(Obri en nova finestra) , per a visualitzar i compartir informació geoespacial de forma accessible. El mapa presenta diferents tipus de seients, incloent bancs tradicionals, seients individuals, graderies i altres tipus d'estructures per a asseure's.

Els seus mapes visualitzen dades públiques d'informació demogràfica (per exemple, dades poblacionals distribuïdes per edats, gènere i nacionalitats), informació urbanística sobre l'ús del sòl, edificacions i espais públics, dades socioeconòmiques (per exemple, renda, ocupació i altres indicadors econòmics dels diferents districtes i barris), dades mediambientals, incloent qualitat de l'aire, zones verdes i altres aspectes relacionats, i dades sobre la mobilitat.

Què tenen en comú?

Estos projectes compartixen l'enfocament d'emprar dades obertes per a millorar l'accés als servicis urbans, encara que diferixen en els seus objectius específics i en la forma de recopilar i presentar la informació. Mapcesible, Eskola BideApp, MAdB i "On asseure's a Madrid" tenen un gran valor.

D'una banda, Mapcesible oferix informació unificada i actualitzada que permet a persones amb discapacitat moure's per la ciutat i accedir als servicis. Eskola BideApp involucra a la comunitat en el disseny i verifique de rutes segures per a anar caminant al col·legi; açò no solament millora la seguretat vial, sinó que també empodera als i les més jóvens perquè siguen agents actius en la planificació urbana. Entretant, 15-min city, MER i els mapes desenvolupats per Vázquez Montoro visualitzen dades complexes sobre Madrid de manera que la ciutadania poden entendre millor com funciona la seua ciutat i com es prenen les decisions que els afecten.

En el seu conjunt, el valor d'estos projectes radica en la seua capacitat per a crear una cultura de dades, ensenyant a valorar, interpretar i utilitzar la informació per a millorar les comunitats.

Font original de la notícia