accesskey_mod_content

L'estudi d'indicadors de salut electrònica a Europa segons l'Informe Dècada Digital 2024

  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

04 juliol 2024

Este informe presenta els resultats de l'avaluació, a dia d'hui, sobre la situació dels països de la UE27 (més Islàndia i Noruega) en relació amb l'objectiu de salut electrònica de la Dècada Digital que el 100% dels ciutadans de la UE tinguen accés a registres sanitaris electrònics en 2030.

L'ús de dades sanitàries i de tecnologies sanitàries digitals té un gran potencial per a millorar l'accés dels ciutadans als servicis sanitaris, augmentar la qualitat i l'eficiència de l'atenció sanitària, desenvolupar enfocaments personalitzats i recolzar la investigació i la innovació. El Programa de Polítiques de la Dècada Digital 2030 està impulsant el progrés cap a l'accés universal als historials sanitaris electrònics per als ciutadans de la UE i empoderando als pacients a través de la salut digital. 

Este estudio ha examinado los avances logrados por los Estados miembros de la UE (así como por Noruega e Islandia) en relación con el acceso de los ciudadanos a sus historiales sanitarios electrónicos. Los resultados describen la situación a 31 de diciembre de 2023. Para este seguimiento se ha utilizado un indicador compuesto que incorpora cuatro capas que analizan de forma exhaustiva múltiples aspectos del acceso a los historiales sanitarios electrónicos: la implementación de servicios de acceso electrónico para los ciudadanos, las categorías de datos sanitarios accesibles, la tecnología de acceso utilizada (eID, acceso a través de portales o aplicaciones), la cobertura (por población y proveedores de atención sanitaria) y las oportunidades de acceso equitativo. 

Quin acompliment està tenint la UE a l'hora de facilitar l'accés dels ciutadans a les dades de salut electrònica? 

Europa està millorant el seu nivell de maduresa en l'indicador de salut electrònica. La puntuació composta mitjana global de la UE-27 va augmentar del 72 % al 79 % l'any passat. Els resultats mostren que els països estan avançant a bon ritme en la facilitació de l'accés dels ciutadans als historials mèdics electrònics. Vint-i-dos Estats membres (81 %) van millorar la seua puntuació l'any passat. La disponibilitat de diferents tipus de dades ha millorat, en particular en la categoria de resultats i informes electrònics; més categories de proveïdors d'atenció sanitària estan connectats i subministren dades, i més servicis d'accés en línia seguixen les directrius d'accessibilitat al contingut web.

Hi ha diverses àrees en les quals es poden seguir avançant. A la fi de 2023, tots els Estats membres (100 %) oferien algun tipus de servici(s) d'accés en línia a nivell nacional o regional perquè els ciutadans pogueren accedir a les seues dades sanitàries. No obstant açò, encara existixen llacunes en la cobertura de la població, la qual cosa significa que no totes les persones poden accedir a aquests servicis. Per a aconseguir l'objectiu del 100 % en 2030, l'accés ha de ser universal. És necessari que més proveïdors de servicis sanitaris, especialment els privats, estiguen connectats als servicis d'accés, ja que actualment les dades els subministren principalment proveïdors de servicis sanitaris del sector públic. Entre la variada selecció de dades sanitàries, alguns tipus de dades tenen una disponibilitat limitada, especialment les dades sobre imatges mèdiques (26 %) i dispositius mèdics/implants (52 %). Ha de garantir-se la plena aplicació dels instruments jurídics pertinents, com el Reglament eIDAS i la Directiva sobre accessibilitat web.

Qué países habilitan el acceso a los datos de eSalud de forma más completa?

Els cinc països més madurs de la UE-27 són Bèlgica (100%), Dinamarca (98%), Estònia (98%), Lituània (95%) i Polònia (90%). La major millora respecte a l'any passat es va observar a França (+25 punts), Portugal (+23 punts), Eslovàquia (+20 punts) i Alemanya (+17 punts). 

Indicador de salut electrònica de la Dècada Digital 2024

La imatge a través de les quatre capes del marc

En 2024, tots els Estats membres oferiran algun tipus de servici d'accés en línia nacional o regional perquè els ciutadans puguen accedir a les seues dades sanitàries. Vint-i-tres Estats membres (89 %) informen que oferixen accés als historials mèdics electrònics a través d'un servici d'accés centralitzat. Els quatre Estats membres restants (Irlanda, Itàlia, Espanya i Suècia) informen que disposen de servicis regionals. 

La UE-27 obtuvo una puntuación media del 74 % en la capa temática de las categorías de datos sanitarios accesibles , lo que supone un crecimiento de 10 puntos porcentuales desde el año pasado. Se trata de la capa temática con la puntuación más baja entre las cuatro capas conceptualizadas en la metodología de eSalud, que, sin embargo, es la que más ha mejorado. 

Les categories de dades sanitàries més madures inclouen dades sobre identificació (puntuació de maduresa del 94%), informació personal (90%), recepta electrònica (85%), dispensació electrònica (81%), medicaments actuals i passats ​​rellevants (79%) i resultats de proves de laboratori (78%). Les categories de dades menys madures inclouen dades sobre imatges mèdiques (26%), dispositius mèdics i implants (52%), informes d'alta hospitalària (69%) i procediments/operacions (70%). No obstant açò, 6 països més han posat a disposició informes d'imatges mèdiques des de l'any passat. 17 Estats membres (63%) han realitzat millores proporcionant més categories de dades sanitàries o proporcionant les dades disponibles de manera oportuna.

Indicador de salut electrònica de la Dècada Digital 2024

En 2024, la mitjana de la UE-27 per a la capa temàtica sobre tecnologia d'accés i cobertura va aconseguir el 80%, una millora de set punts percentuals respecte a l'any anterior.

Diecisiete Estados miembros (63 %) permiten a los ciudadanos utilizar un documento de identidad electrónico seguro (pre)notificado con arreglo al Reglamento eIDAS para autenticarse cuando utilizan el servicio de acceso en línea. Se trata de una mejora en comparación con el año pasado, cuando solo la mitad de los países de la UE tenían su documento de identidad electrónico (pre)notificado de conformidad con el Reglamento eIDAS. 

Todos los Estados miembros, excepto Irlanda, ofrecen acceso a los datos sanitarios electrónicos a través de un portal en línea. Solo una región sanitaria de Irlanda ofrece acceso a los datos sanitarios y lo hace mediante una aplicación móvil nativa. 14 Estados miembros (48 %) informan de que ofrecen a los ciudadanos tanto portales en línea como aplicaciones móviles nativas como modos de acceder a sus historiales sanitarios electrónicos. En cuanto a la cobertura de la población, 20 Estados miembros (74 %) informan de que entre el 80 % y el 100 % de la población nacional puede utilizar técnicamente el acceso en línea a los historiales sanitarios electrónicos para consultar sus datos sanitarios. En total, 16 Estados miembros mejoraron su puntuación en el ámbito de la tecnología de acceso y la cobertura. 

Els proveïdors d'atenció sanitària pública (72 %) estan millor connectats que els proveïdors d'atenció sanitària privada (55 %). Al mateix temps, la cobertura de proveïdors d'atenció sanitària que estan connectats i subministren dades sanitàries pertinents és el subindicador amb menor puntuació d'esta capa temàtica. Solament set Estats membres (26 %) informen que almenys el 60 % dels proveïdors d'atenció sanitària de totes les categories aplicables d'instal·lacions (per exemple, instal·lacions d'atenció primària, instal·lacions d'atenció secundària, residències geriátricas, etc.) estan subministrant (almenys alguns) dades pertinents al servici d'accés. No obstant açò, 11 Estats membres (41 %) han ampliat el nombre de categories de proveïdors d'atenció sanitària connectats des de l'any passat.

En 2024, la mitjana de la UE-27 per a la capa temàtica sobre oportunitats d'accés va augmentar set punts percentuals en comparació de l'any anterior, aconseguint el 77%.

Set Estats membres (Àustria, Bèlgica, Dinamarca, Estònia, Alemanya, Lituània i Polònia) obtenen la màxima puntuació: els quatre requisits s'apliquen plenament per a l'accés de tutors legals i persones autoritzades, proporcionant mecanismes d'assistència per a grups desfavorits i complint amb WCAG v2.1 i la Directiva d'Accessibilitat Web.

Informació de fons

Les dades es van recopilar mitjançant una enquesta que es va realitzar entre abril i maig de 2024 i presenta les dades al 31 de desembre de 2023. Els enquestats van ser autoritats nacionals competents.

Després de l'adopció de la Declaració sobre els principis i drets digitals europeus i el Programa de polítiques per a la Dècada Digital 2030, acordats conjuntament pel Parlament Europeu, els Estats membres i la Comissió, es va desenvolupar un marc de seguiment integral, en estreta cooperació amb els Estats membres, per a proporcionar les ferramentes necessàries per a supervisar i informar anualment sobre els avanços cap a la consecució dels objectius i metes digitals que tots els Estats membres de la UE han d'aconseguir d'ací a 2030 en quatre àrees: capacitats digitals, infraestructura digital, digitalització de les empreses i dels servicis públics. L'objectiu de salut electrònica d'accés als historials clínics electrònics complementa altres dos objectius: l'objectiu de proporcionar un 100 % d'accessibilitat en línia als servicis públics clau i l'objectiu d'accés a una identificació electrònica segura (ID electrònica) per al 100 % dels ciutadans de la Unió.

L'informe

Font original de la notícia(Obri en nova finestra)

  • Govern obert, Informes i Estudis