El Govern ha impulsat l'elaboració d'una Carta de Drets Digitals d'Espanya, un dels compromisos fonamentals del pla Espanya Digital 2025. En el procés s'ha comptat amb nombroses contribucions de la societat civil, així com el treball d'un grup d'experts de primer nivell. L'esborrany de la Carta se sotmet ara a
consulta pública , oberta fins al pròxim 4 de desembre.
El procés d'elaboració una Carta de Drets Digitals té com a objectiu reconéixer els reptes que planteja l'adaptació dels drets actuals a l'entorn virtual, i proposar un marc de referència per a contribuir a la seua protecció en eixe context. Per a tal fi, la Secretaria d'Estat de Digitalització i IA, pertanyent al Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, va posar en marxa un procés ampli de consulta pública i ha impulsat els treballs d'un grup d'experts en la matèria format per destacats juristes, representants d'usuaris i internautes o consultors de ciberseguretat, entre altres perfils, amb la participació dels ministeris de Justícia i Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, i l'Agència Espanyola de Protecció de Dades.
Fruit d'este treball, el text elevat hui a consulta pública arreplega un conjunt de principis i drets per a guiar futurs projectes normatius i el desenvolupament de les polítiques públiques de manera que es garantisca la protecció dels drets individuals i col·lectius en els nous escenaris digitals. L'esborrany se sotmet a consulta pública coincidint amb la celebració d'un esdeveniment en el qual han participat alguns dels membres del grup d'experts i altres persones actives en el debat públic sobre els drets digitals.
Una vegada arreplegades les observacions i aportacions que es facen en esta fase de consulta pública, s'elaborarà el text final de la Carta de Drets Digitals, que inspirarà els futurs passos a seguir en la protecció de la societat amb vista als nous reptes digitals, fixant els principis sobre els quals assentar la salvaguarda dels drets fonamentals en l'escenari digital.
Espanya busca així col·locar-se a l'avantguarda de la protecció dels drets digitals, tant pel contingut de la Carta com per la seua elaboració participativa.