El reglament revisat constituïx un clar canvi de paradigma per a la identitat digital a Europa. El seu objectiu és garantir que les persones i les empreses de tota Europa tinguen accés universal a una identificació i autenticació electròniques segures i fiables.
Segons la nova llei, els estats membres oferiran als ciutadans i empreses billeteras digitals que podran vincular les seues identitats digitals nacionals amb proves d'altres atributs personals (per exemple, permís de conduir, qualificacions, compte bancari). Els ciutadans podran acreditar la seua identitat i compartir documents electrònics des dels seus billeteras digitals de forma senzilla, utilitzant els seus telèfons mòbils.
Les noves carteres europees d'identitat digital (EDIW) permetran a tots els ciutadans accedir a servicis en línia amb la seua identificació digital nacional, que serà reconeguda en tota la UE , sense haver d'utilitzar mètodes d'identificació privats ni compartir dades personals innecessàriament. El control de l'usuari garantix que solament es compartirà la informació que haja de compartir-se.
Elements principals del reglament revisat
Els colegisladores van mantindre l'impuls general de la proposta de la Comissió d'un marc millorat que millorarà la eficàcia i ampliarà els beneficis d'una identitat digital segura i convenient al sector privat i a l'ús mòbil. Els debats interinstitucionals van enfortir la legislació en diverses àrees que són importants per als ciutadans. La billetera contindrà un panell de control de totes les transaccions accessibles per al seu titular tant en línia com fora de línia, oferirà la possibilitat d'informar possibles violacions de la protecció de dades i permetrà la interacció entre billeteras. A més, els ciutadans podran incorporar la billetera als sistemes nacionals d'identificació electrònica existents i beneficiar-se de firmes electròniques gratuïtes per a ús no professional. Els principals elements de la llei revisada es poden resumir de la següent manera:
- Per a 2026, cada estat membre ha de posar a la disposició dels seus ciutadans una billetera d'identitat digital i acceptar EDIW d'altres estats membres d'acord amb el reglament revisat.
- S'han inclòs suficients salvaguardias per a evitar la discriminació contra qualsevol que opte per no utilitzar la billetera, la qual cosa sempre serà voluntari.
- El model de negoci de la billetera : l'emissió, ús i revocació seran gratuïts per a totes les persones físiques.
- la validació de la certificació electrònica d'atributs: els estats membres han de proporcionar mecanismes de validació gratuïts sol per a verificar l'autenticitat i validesa de la billetera i de la identitat de les parts que confien
- El codi de les carteres: els components del programari de l'aplicació seran de codi obert, però els Estats membres tindran marge de maniobra perquè, per raons justificades, no siga necessari revelar components específics diferents dels instal·lats en els dispositius dels usuaris.
- S'ha garantit la coherència entre la billetera com a forma d'identificació electrònica i l'esquema baix el qual s'emet.
Finalment, la llei revisada aclarix l'abast dels certificats qualificats d'autenticació de llocs web (QWAC), que garantixen que els usuaris puguen verificar qui està darrere d'un lloc web, preservant al mateix temps les regles i estàndards de seguretat actuals ben establits de la indústria.
Pròxims passos
El reglament revisat es publicarà en el Diari Oficial de la UE en les pròximes setmanes i entrarà en vigor 20 dies després de la seua publicació. El reglament s'implementarà completament en 2026.
Fons
Al juny de 2021, la Comissió va proposar un marc per a una identitat digital europea que estaria disponible per a tots els ciutadans, residents i empreses de la UE a través d'una billetera d'identitat digital europea. El nou marc modifica el reglament de 2014 sobre identificació electrònica i servicis de confiança per a transaccions electròniques en el mercat interior (reglament eIDAS), que va asseure les bases per a accedir de forma segura als servicis públics i realitzar transaccions en línia i a través de fronteres en la UE.
El reglament exigix que els estats membres emeten una billetera digital baix un esquema d'identificació electrònica notificat, basat en estàndards tècnics comuns, després d'una certificació obligatòria. Per a establir l'arquitectura tècnica necessària, accelerar la implementació del reglament revisat, proporcionar directrius als estats membres i evitar la fragmentació, la proposta anava acompanyada d'una recomanació per al desenvolupament d'una caixa de ferramentes de la Unió que definisca les especificacions tècniques de la cartera. Després de negociacions interinstitucionals («diàlegs tripartits»), els dos colegisladores van aconseguir aconseguir un acord provisional inicial sobre els elements clau de l'expedient el 29 de juny de 2023, que va finalitzar el 8 de novembre de 2023. Romana Jerković (S&D, HR) va ser la Ponent del Parlament Europeu per a este expedient.
Enllaços d'interés
- Reglamento revisado por el que se establece un marco europeo de identidad digital (eID), 26 de marzo de 2024
- El Consell i el Parlament arriben a un acord sobre una identitat digital europea (ID electrònica) (comunicat de premsa, 29 de juny de 2023)
- Reglament eIDAS, orientació general del Consell, 6 de desembre de 2022
- Reglament eIDAS revisat, proposta de la Comissió, 3 de juny de 2021
- Un futur digital per a Europa (informació general)
- Europa preparada per a l'era digital, informació de la Comissió