accesskey_mod_content

Publicat l'Informe de Maduresa de Dades Obertes 2024

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

17 desembre 2024

Espanya es posiciona en el sisé lloc del rànquing global, en l'informe de maduresa de dades obertes a Europa 2024, amb una puntuació global del 94,8%

L'Informe Informe de Maduresa de Dades Obertes (ODM) 2024(Obri en nova finestra) , publicat pel Portal Europeu de Dades, ja està disponible. Este informe avalua la maduresa dels països en el camp de les dades obertes, en particular, el progrés dels països europeus a fer que la informació del sector públic estiga disponible i estimular la seua reutilització, en línia amb la directiva de dades obertes ( Directiva (UE) 2019/1024(Obri en nova finestra) ).

Un total de 34 països han participat en esta desena avaluació anual consecutiva, inclosos els 27 Estats membres de la UE, 3 països de l'Associació Europea de Lliure Comerç (Islàndia, Noruega i Suïssa) i 4 països candidats (Bòsnia i Hercegovina, Albània, Sèrbia i Ucraïna).

L'informe analitza quatre dimensions de la maduresa de les dades obertes, que inclouen (1) el nivell de desenvolupament de polítiques nacionals que promouen les dades obertes, (2) les característiques i les dades disponibles en els portals de dades nacionals, (3) la qualitat de les metadades en els portals de dades nacionals, i (4) iniciatives per a monitorear la reutilització i l'impacte de les dades obertes.

Segons el propi informe estos serien els aspectes més destacats de l'edició de 2024:

  • Un total de 18 països van augmentar el seu ODM: un país va obtindre la mateixa puntuació general que en 2023; i 15 països van experimentar una disminució en la seua puntuació de maduresa (per a 11 països, la disminució va ser de menys de 5 punts percentuals).
  • La puntuació de maduresa seguixen concentrats en l'extrem superior de l'espectre, i la majoria dels països (26 de 34; 76%) tenen una puntuació superior al 73%.
  • Els Estats membres van mantindre la seua puntuació mitjana de maduresa al mateix nivell que en 2023, un 83 %.
  • Els Estats membres més madurs són França (100%), Polònia (98%) i Eslovàquia (96%). El país més madur de l'AELC és Noruega (89%). El país candidat més madur és Ucraïna (97%).

Espanya

En esta edició, Espanya es posiciona en el sisé lloc del rànquing global, cinqué entre els països de la UE, amb una puntuació global de 95%, un 0,1% més que en l'edició anterior, la qual cosa la situa entre el grup dels creadors de tendències (trendsetters).

imagen del ranking de países explicado en el párrafo anterior

De les quatre dimensions analitzades, Espanya destaca especialment en la dimensió “Impacte”, on aconseguix la màxima puntuació i lidera el rànquing. En totes les dimensions Espanya registra una puntuació per damunt de la mitjana dels països de la UE: 96% enfront del 91% d'UE27 en Política; 96% enfront de 82% en Portal; 100% enfront de 80% en Impacte, i 88% enfront del 79% en Qualitat.

imagen 4 dimensiones explicadas en el párrafo anterior

L'informe destaca diverses iniciatives espanyoles com, per exemple, la promoció de les dades obertes a través de social media en el marc de la dimensió Política; la interacció amb els usuaris en matèria de Portals; el flux de treball de recol·lecció automàtica de metadades i les guies per a millorar la qualitat de les dades i les metadades en relació amb la Qualitat de les dades; o la Iniciativa Aporta en el marc d'Impacte de les dades obertes.

imagen de iniciativas explicadas en el párrafo anterior.

  • Informació i dades del sector públic