accesskey_mod_content

L'informe “El valor de les dades obertes per a l'Administració”

  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seua publicació. No es garantix que continuen actius actualment".

19 setembre 2017

Datos.gob y Aporta, la iniciativa promovida por el MINETAD a través de Red.es y en colaboración con el MINHAP, han publicado el informe “El valor de los datos abiertos para la Administración”, que pone en relieve el enorme valor de los datos que genera la Administración para ella misma, en un ejercicio muy provechoso de retroalimentación.

L'informe informe “El valor de les dades obertes per a l'Administració(Obri en nova finestra) ” destaca com l'ús de dades obertes millora l'eficiència i l'eficàcia de la pròpia administració mitjançant una millor planificació dels recursos disponibles, la col·laboració entre les diferents àrees departamentals, la millora de la interoperabilitat de dades i processos, així com l'adopció d'estàndards que faciliten l'intercanvi i emmagatzematge de dades.

I és que el sector públic no és únicament un gran proveïdor de dades obertes, sinó que és també un dels majors usuaris i beneficiaris de l'obertura de les dades governamentals. L'informe, que va publicar  Datos.gob.es(Obri en nova finestra) , hace un recorrido por un buen número de ejemplos de cómo la administración puede beneficiarse en distintas áreas y apoyarse en los datos para retroalimentarse, reflexionar, colaborar, comprender, optimizar y aprender.

La creació d'una base de dades oberts a Japó per a  millorar l'assistència a les víctimes del gran terratrémol de 2011(Obri en nova finestra) ; el  servici d'alarma primerenca per a detectar tendències sobre malalties o epidèmies(Obri en nova finestra)  posat en marxa pel govern de Corea; el  portal sobre la qualitat de l'ensenyament(Obri en nova finestra)  en les escoles públiques de Brasil amb dades procedents del ministeri d'educació; el  estudi sobre les dades de consum elèctric en els edificis públics(Obri en nova finestra)  de França per a optimitzar el subministrament o la gran base de dades global d'empreses que ens oferix  OpenCorporates (Obri en nova finestra)  són grans exemples de com aconseguir una administració pública més àgil i eficient a través d'un bon ús de les dades.

L'informe remarca com l'ús de dades obertes millora l'eficiència i l'efectivitat de la pròpia administració, a través d'una millor planificació dels recursos disponibles, la col·laboració entre diferents àrees departamentals, l'auditoria del correcte ús dels recursos, la millora en la interoperabilitat de les dades i els processos, així com l'adopció d'estàndards que faciliten compartir i emmagatzemar les dades.

Així mateix, destaca que l'ús d'aquestes dades obertes suposa l'impuls a la innovació pública en contribuir a la identificació de patrons que ajuden a la presa de decisions, a un desenvolupament i implementació més actiu de les polítiques públiques o a la millora de la qualitat de les dades gràcies al feedback públic.

El documento recoge ejemplos concretos como la mejora en la gestión de los servicios de la sanidad pública en Malawi gracias al estudio de los datos de  rendiment dels centres sanitaris  en els diferents districtes, la  reducció dels nivells de mortalitat infantil  a Mèxic gràcies a la major disponibilitat d'informació o la gran  millora de qualitat aconseguida en la base de dades de direccions  a Dinamarca gràcies a l'obertura de la informació.

Una altra dels avantatges i beneficis de les dades obertes per a la pròpia administració, tal com detalla este informe, és el foment de la transparència i la innovació.  “Es pot dur a terme un millor seguiment de les decisions i accions de govern, facilitar la comprensió de les polítiques públiques o contribuir a recuperar la confiança dels ciutadans en els seus governs”, apunta l'informe.

Com a exemples del potencial de les dades obertes en l'administració destaca els  pressupostos oberts i participatius  de Filipines, el  monitoratge dels contractes  a Eslovàquia gràcies a la seua publicació online, el projecte de publicació de tota la  informació sobre el gasto públic de les administracions locals  a Àustria o el  portal de transparència  de Brasil.

Font original de la notícia(Obri en nova finestra) .
 

  • Cooperació interadministrativa