El Consell de Ministres va aprovar el divendres 17 de Julio dos noves convocatòries d'ajudes públiques per a impulsar les ciutats intel·ligents, dotades d'un pressupost de 78 milions d'euros i emmarcades en el Pla de Ciudades Inteligentes de l'Agenda Digital per a Espanya.
Estes dos línies d'ajudes estan destinades a les administracions locals, regionals i autonòmiques, i donen continuïtat a la ‘I Convocatòria de Ciudades Inteligentes’ de 2014. Es tracta de la ‘II Convocatòria de Ciutats Intel·ligents" i la ‘I Convocatòria d'Islas Inteligentes’.
La ‘II Convocatòria de Ciutats Intel·ligents’ té un pressupost de 48 milions d'euros i, a diferència de la primera, podran beneficiar-se d'ella les entitats locals de més de 20.000 habitants de tota Espanya (ajuntaments, mancomunitats, cabildos, consells i diputacions), així com les comunitats autònomes uniprovincials. L'entitat pública Red.es finançarà un màxim del 80% de les actuacions previstes pels diferents projectes beneficiaris, que no podran superar els 8 milions d'euros de pressupost.
Les iniciatives presentades han d'impulsar la indústria i implicar estalvis quantificables i per períodes o millores d'eficiència en els servicis públics, millores en l'accessibilitat, constituir projectes de caràcter innovador que formen part de les competències de les entitats locals i siguen susceptibles d'exportar-se, fomentar la interoperabilitat entre les administracions, tindre potencial de reutilització o replicació per a altres entitats o crear espais tecnològics amb entorns TIC interoperables, entre uns altres.
A la primera convocatòria només podien presentar-se entitats de les comunitats d'Andalusia, Castella-la Manxa i Extremadura per limitació de pressupostos de el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). Es van rebre un total de 37 iniciatives candidates, de les quals 14 van quedar seleccionades.
Islas Inteligentes
Per la seua part, el programa ‘Illes Intel·ligents’ compta amb un pressupost de 30 milions d'euros, als quals poden optar totes les administracions locals que gestionen servicis públics en la totalitat del territori de qualsevol illa de Balears o Canàries.
L'objectiu és finançar iniciatives que integren l'estratègia d'illa intel·ligent, contribuïsquen a la millora dels servicis públics del territori i estiguen orientades a mitigar els efectes negatius de la insularitat, a través de l'ocupació de les TIC. El pressupost màxim per iniciativa és de 10 milions d'euros i el finançament serà cobert al 100% per Red.es.
Balanç del Pla Nacional de Ciutats Intel·ligents
El de Ciutats Intel·ligents és el nové pla específic de l'Agenda Digital per a Espanya i es va aprovar el passat mes de març, amb un pressupost de 153 milions d'euros. El Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme (MINETUR) va anunciar el dimecres, durant l'acte de constitució del Fòrum Sectorial de Ciutats Intel·ligents, l'increment d'esta xifra fins als 188 milions, amb l'objectiu d'ampliar les seues actuacions i dotar-les de major recorregut.
El Pla suposa una reforma substancial de les polítiques d'estímul i ajuda al desplegament de ciutats intel·ligents mantinguda fins al moment i opera en quatre àmbits d'actuació: governança, ajudes a les entitats locals i la indústria, internacionalització i desenvolupament de normatives tècniques i jurídiques.
Per a establir el grau d'avanç del pla i futures línies d'actuació, el MINETUR ha elaborat un informe que fa balanç de les actuacions previstes. Segons este informe, el 50% del pla ja es troba en fase d'execució, el 46,2% està en fase de treballs previs i el 3,8% ha sigut completat.
Entre les actuacions que ja estan sent executades figura l'elaboració d'un llibre blanc en matèria de ciutats intel·ligents i les citades convocatòries de Ciutats Intel·ligents i Illes Intel·ligents de Red.es. També la convocatòria EOI/Segittur per a destinacions turístiques intel·ligents i la convocatòria d'eficiència i sostenibilitat de l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE), entre unes altres. A més, l'Escola d'Organització Industrial (EOI) ja ha completat un laboratori urbà i un projecte de gestió eficient d'aigua i energia.
Cofinançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER)
Les convocatòries d'ajudes aprovades pel Consell de Ministres són susceptibles de cofinançar-se a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), la finalitat del qual és enfortir la cohesió econòmica i social en la Unió Europea i corregir els desequilibris entre les seues regions.