accesskey_mod_content

La Declaració sobre els Drets i Principios Digitales Europeos

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seua publicació. No es garantix que continuen actius actualment".

27 gener 2022

Esta Declaració Europea sobre els drets i principis digitals seria un marc de referència per a les persones i una guia per a les empreses i els responsables polítics.

Hui, la Comissió proposa al Parlament Europeu i al Consell subscriure una  declaració(Obri en nova finestra)  de drets i principis que guiaran la transformació digital en la UE.

El projecte de declaració sobre els drets i principis digitals té com a objectiu brindar a tots un punt de referència clar sobre el tipus de transformació digital que Europa promou i defèn. També proporcionarà una guia per als responsables polítics i les empreses quan es tracte de noves tecnologies. Els drets i llibertats consagrats en el marc legal de la UE i els valors europeus expressats ​​en els principis han de respectar-se tant en línia com fora de línia. Una vegada aprovada conjuntament, la Declaració també definirà l'enfocament de la transformació digital que la UE promourà a tot el món.

Drets i principis en l'era digital

El projecte de declaració cobrix drets i principis clau per a la transformació digital, com posar a les persones i els seus drets en el centre, recolzar la solidaritat i la inclusió, garantir la llibertat d'elecció en línia, fomentar la participació en l'espai públic digital, augmentar la seguretat i l'apoderament. de les persones i promoure la sostenibilitat del futur digital.

Estos drets i principis han d'acompanyar a les persones de la UE en la seua vida quotidiana: connectivitat digital assequible i d'alta velocitat a tot arreu i per a tots, aules ben equipades i docents capacitats digitalment, accés continu als servicis públics, un entorn digital segur per als xiquets, desconnectar després de les hores de treball, obtindre informació fàcil d'entendre sobre l'impacte ambiental dels nostres productes digitals, controlar com s'utilitzen les seues dades personals i amb qui es compartixen.

La declaració té les seues arrels en la legislació de la UE, des dels Tractats fins a la Carta dels Drets Fonamentals, però també en la jurisprudència del Tribunal de Justícia. Se basa en l'experiència de el  Pilar Europeu de Drets Socials(Obri en nova finestra)  . L'ex-president del Parlament Europeu, David Sassoli, va promoure la idea de l'accés a Internet com un nou dret humà en 2018. Promoure i implementar els principis establits en la declaració serà un compromís polític i una responsabilitat compartits tant a nivell de la Unió com dels Estats membres dins de les seues respectives competències. Per a assegurar-se que la declaració tinga efectes concrets sobre el terreny, la Comissió  va proposar(Obri en nova finestra)  al setembre monitorear el progrés, avaluar les bretxes i proporcionar recomanacions per a accions a través d'un informe anual sobre el 'Estat de la Dècada Digital'.

El pròxim pas a seguir serà el debat, en el Parlament Europeu i en el Consell, del projecte de declaració i aprovar-ho al més alt nivell per a este estiu.

El recorregut de la Declaració

El 9 de març de 2021, la Comissió va exposar la seua visió de la transformació digital d'Europa per a 2030 en la seua Comunicació sobre la  brúixola digital: el camí europeu per a la dècada digital(Obri en nova finestra)  . Al setembre de 2021, la Comissió va introduir un sòlid marc de governança per a aconseguir els objectius digitals en forma de  Path to the Digital Decade(Obri en nova finestra) .

La Comissió també va dur a terme una consulta pública oberta que  va mostrar un ampli suport(Obri en nova finestra)  als Principios Digitales Europeos: 8 de cada 10 ciutadans de la UE consideren útil que la Unió Europea definisca i promoga una visió europea comuna sobre els drets i principis digitals, així com un  Eurobarómetro especial-Enquesta(Obri en nova finestra) . Les enquestes anuals de l'Eurobarómetro recopilaran dades qualitatives, basats ​​en la percepció dels ciutadans sobre com s'apliquen en la UE els principis digitals consagrats en la declaració.

La declaració també es basa en iniciatives anteriors del Consell, inclosa la  Declaración de Tallin sobre el govern electrònic(Obri en nova finestra)  , la  Declaración de Berlín sobre la societat digital i el govern digital basat en valors(Obri en nova finestra)  , i la  Declaració de Lisboa: Democràcia digital amb un propòsit(Obri en nova finestra)  per a un model de transformació digital que enfortix l'ésser humà . dimensió de l'ecosistema digital amb el Mercat Únic Digital com a nucli. 

Font original de la notícia(Obri en nova finestra)

Factsheet de la Declaración de Derechos(Obri en nova finestra)

  • Ciutadà
  • Govern obert, Informes i Estudis