El Govern d'España, en el marc de la Presidència de torn del Consell de la Unió Europea, ha presentat el ‘Quantum Pact’ durant el Consell de Telecomunicacions celebrat avui a Brussel·les, i ha convidat a la resta d'Estats membres a adherir-se amb la seua firma.
El Pacte, que promou la col·laboració entre els països i d'estos amb la Comissió Europea per al desenvolupament i desplegament de les tecnologies quàntiques, s'anuncia en un any en el qual les grans potències mundials estan incrementant les seues inversions en estes tecnologies. El Pacte naix amb l'objectiu que la Unió tinga un rol en esta competició. En este context, es fa imprescindible el compromís explícit que busca impulsar i mantindre a Europa en el lideratge que plasma el document.
Per a convertir a Europa en el “quàntum valley” del futur, el Pacte proposa coordinar esforços de manera que l'excel·lència científica europea es traduïsca en innovacions amb alt impacte econòmic i científic, a través del foment de la investigació i innovació en tecnologies quàntiques, amb finançament públic i fons privats, especialment per a startups i scale-ups, i anima a les grans empreses a invertir en estes tecnologies.
Reforça també el compromís per a construir conjuntament infraestructures comunitàries quàntiques de computació i simulació, comunicacions segures, sensórica i metrologia quàntiques. Es contempla així mateix la generació del talent necessari per a nodrir Europa de professionals altament qualificats en estes tecnologies.
Amb tot, l'objectiu és col·laborar conjuntament i amb la Comissió Europea en este camp estratègic i d'elevat potencial, perquè Europa aconseguisca el lideratge en les tecnologies quàntiques.
Importància de les tecnologies quàntiques
Les tecnologies quàntiques, que engloben la computació, simulació, comunicació i sensórica quàntiques, tindran un impacte disruptiu en l'economia, i els països que abans les dominen gaudiran d'un avantatge competitiu inigualable. D'altra banda, és crucial fer front a la possibilitat que en el futur els ordinadors quàntics siguen capaços de desxifrar els algoritmes clàssics d'encriptació, amenaçant la seguretat de les comunicacions i les infraestructures crítiques i la confidencialitat de les dades sensibles.
En este sentit, en el camp de les tecnologies quàntiques, els reptes científics i tecnològics són molt significatius, i cap país europeu pot afrontar-los en solitari, tant per la dimensió dels desafiaments científics que plantegen com per la magnitud de les inversions requerides per al desplegament de les infraestructures de computació i comunicacions quàntiques.
És, per tant, necessari promoure la col·laboració entre els Estats membre per a aconseguir els objectius als quals Europa ha d'aspirar en este camp: crear un ecosistema quàntic que ens permeta accedir a innovacions disruptives que revertisquen en generació de riquesa i millora de la qualitat de vida, i garantir la sobirania tecnològica i econòmica de la Unió davant els riscos que puguen derivar-se del desenvolupament d'estes tecnologies.
España ja treballa per a convertir-se en un més del reduït grup de països que disposen d'una Estratègia Nacional de Tecnologies Quàntiques. El text, que es presentarà pròximament, se centrarà en els següents pilars: investigació, infraestructures, generació de talent i desenvolupament de l'ecosistema empresarial quàntic.