El Pla, coordinat pel Departament de Seguretat Nacional de la Presidència del Govern, preveu prop de 150 iniciatives, entre actuacions i projectes, per als pròxims tres anys.
Amb este acord i el Reial decret-llei de seguretat en les comunicacions 5G també aprovat hui, el Govern reforça la ciberseguretat, en el marc del Pla Nacional de Resposta a les Conseqüències Econòmiques i Socials de la Guerra a Ucraïna , amb la finalitat d'intensificar la vigilància i apuntalar les capacitats de planificació, preparació, detecció i resposta en el ciberespai.
Entre les principals actuacions del Pla Nacional de Ciberseguretat, dotat amb un pressupost de més d'1.000 milions d'euros, destaquen:
-
La creació de la Plataforma Nacional de Notificació i Seguiment de ciberincidentes i d'amenaces que permeta intercanviar informació, en temps real, entre organismes públics i privats.
-
Impulsar la posada en marxa del Centre d'Operacions de Ciberseguretat de l'Administració General de l'Estat i els seus Organismes Públics.
-
El desenvolupament d'un sistema integrat d'indicadors de ciberseguretat a nivell nacional.
-
Incrementar la creació d'infraestructures de ciberseguretat en les comunitats i ciutats autònomes i les entitats locals.
-
Impulsar la ciberseguretat de pimes, micropymes i autònoms.
-
Promoure un major nivell de cultura de ciberseguretat.
A més, el Pla preveu la creació d'un sistema de seguiment i control, amb la finalitat de poder identificar el grau d'execució de les mesures i emetre un informe anual d'avaluació.