Datos.gob ha recopilat les novetats relacionades amb la compartició de dades, les dades obertes i les tecnologies lligades a ells del segon semestre de l'any que acabem de deixar arrere. Hace sis mesos, ja ens va obsequiar amb una interessantíssima primera recol·lecció de fites en el sector .
Regulant i impulsant la intel·ligència artificial
La intel·ligència artificial (IA) continua sent un dels camps on cada dia s'aprecien nous avanços. Es tracta d'un sector l'auge del qual és relativament nou i que necessita regulació. Per açò, la Unió Europea va publicar el juliol passat el Reglament d'intel·ligència artificial , una norma que marcarà l'entorn regulatori europeu i global. Alineada amb Europa, Espanya ja va presentar uns mesos abans la seua nova Estratègia d'intel·ligència artificial 2024 , amb la finalitat d'establir un marc per a accelerar el desenvolupament i expansió de la IA a Espanya.
D'altra banda, a l'octubre, Espanya va assumir la copresidencia de Open Government Partnership (OGP). En el seu full de ruta està promoure les idees innovadores, aprofitant les oportunitats que brinden les dades obertes i la intel·ligència artificial. Com a part del càrrec, Espanya organitzarà el pròxim cim mundial de OGP a Vitòria.
Noves ferramentes innovadores basades en dades
Les dades són el motor d'una gran quantitat de ferramentes tecnològiques disruptives que poden generar beneficis per a tota la ciutadania. Algunes de les posades en marxa per organismes públics durant estos últims mesos són:
- El Ministeri de Transports i Movilidad Sostenible ha començat a utilitzar tecnologia Big Data per a analitzar el trànsit de les carreteres i millorar les inversions i la seguretat vial.
- El Principat d'Astúries anuncia un pla per a l'ús de Intel·ligència Artificial amb la finalitat d'acabar amb els embusos durant l'estiu, a través de l'elaboració d'un bessó digital.
- El Govern d'Aragó va presentar un nou sistema d'intel·ligència turística , que utiliza Big Data e IA para mejorar la toma de decisiones en el sector.
- La Regió de Múrcia ha llançat "Múrcia Business Insight" un aplicatiu de business intelligence que permet realitzar anàlisis dinàmiques amb dades sobre les empreses de la regió: facturació, ocupació, localització, sector d'activitat, etc.
- El Ajuntament de Granada ha utilitzat Intel·ligència Artificial per a millorar el clavegueram. L'objectiu és aconseguir una planificació i execució "més eficient" del manteniment, amb dades in situ.
- El Ajuntament de Segòvia i Visa han firmat un acord de col·laboració per a desenvolupar una ferramenta online amb dades reals, agregats i anònims dels patrons de gasto dels titulars estrangers de targetes Visa en la capital. Esta iniciativa oferirà informació d'interés que permetrà adaptar les estratègies per a fomentar el turisme internacional.
També els investigadors i estudiants de diversos centres han comunicat avances fruit del treball amb dades:
- Investigadors del Centre de Regulació Genòmica (CRG) de Barcelona, la Universitat del País Basc (UPV/EHU), el Donostia International Physics Center (DIPC) i la Fundació Biofísica Bizkaia han entrenat un algoritme per a detectar alteracions de teixits en els estadis inicials i millorar el diagnòstic de càncer.
- Investigadors del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i KIDO Dynamics, han posat en marxa un projecte per a extraure metadades de les antenes mòbils per a comprendre el flux de persones en paratges naturals. L'objectiu és la identificació i control de l'impacte del turisme.
- Una estudiant de la Universitat de Valladolid (Raïm) ha dissenyat un projecte per a millorar la gestió i l'anàlisi dels ecosistemes forestals a Espanya a nivell local. Per a açò, convertix els límits municipals a un format de dades obertes enllaçades. Els resultats estan disponibles per a la seua reutilització.
Avanços en espais de dades
Des de el Ministeri per a la Transformació Digital i de la Funció Pública i, en concret, des de la Secretaria d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial es continua avançant en la implementació de espais de dades , a través de diverses accions:
- S'ha presentat un Pla d'Impuls dels Espais de Dades Sectorials per a impulsar la compartició segura de les dades.
- S'ha posat en marxa el desenvolupament de Espais de Dades per a les Infraestructures Urbanes Intel·ligents (EDINT) . Este projecte, que es durà a terme a través de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), contempla la creació d'un espai de dades multisectorial que reunirà tota la informació recopilada per les entitats locals.
- S'han llançat ajudes, en l'àmbit de la digitalització, per a la transformació digital dels sectors productius estratègics mitjançant el desenvolupament de productes i servicis tecnològics per a espais de dades.
Funcionalidades que acosten les dades als reutilisadors
Les plataformes de dades obertes dels diversos organismes també han presentat novetats, ja siguen nous conjunts de dades, funcionalitats, estratègies o informes:
- El Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic ha llançat una nova aplicació per a la visualització de el Índex Nacional de Qualitat de l'Aire (ICA) en temps real. Inclou recomanacions sanitàries per a la població general i la població sensible.
- La Junta d'Andalusia ha publicat una “ Guia per al disseny d'Estudis Pilot de Polítiques Públiques ”. En ella proposa una metodologia per a dissenyar estudis pilot i un sistema de recollida d'evidències per a la presa de decisions.
- La Generalitat de Catalunya ha iniciat els passos per a implantar un nou model de govern de la dada que permeta millorar les relacions amb la ciutadania i les empreses.
- El Ajuntament de Madrid està implantant una nova cartografia 3D i un mapa tèrmic. En el Blog IDEE (Infraestructura de Dades Espacials d'Espanya) ens van explicar com s'ha creat este model 3D de la capital utilitzant diverses tecnologies de captura de dada.
- El Institut Canari d'Estadística (ISTAC) ha publicat 6.527 mapes temàtics amb indicadors laborals sobre Canàries en el seu catàleg de dades obertes.
- Iniciativa Open Data i la Unió Democràtica de Pensionistes i Jubilats d'Espanya, amb suport de el Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, van presentar la primera web de Dades de l'Observatori de Dades x Majors . El seu objectiu és facilitar l'anàlisi de l'envelliment saludable a Espanya i la pren decisions estratègiques. La Iniciativa de Barcelona també va posar en marxa un repte per a identificar 50 datasets relacionats amb l'envelliment saludable , un projecte que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona.
- El Centre per al Desenvolupament Tecnològic i la Innovació (CDTI) ha presentat un dashboard en fase beta amb dades obertes en format explotable.
A més, es continua treballant per a afavorir l'obertura de dades des de diverses institucions:
- Assetge i la Universitat Rei Juan Carlos (Madrid) han posat en marxa el Observatori Open Data Reuse per a promoure la reutilització de les dades obertes. Ja compta amb el compromís de el Ajuntament de Madrid i estan buscant més institucions que s'unisquen al seu Manifest.
- El Cabildo de Tenerife i la Universitat de la Llacuna han desenvolupat una Estratègia de Mobilitat Sostenible en la Reserva de la Biosfera Massís d'Anaga. Es busca obtindre dades en temps real per a prendre mesures adaptades a la demanda.
Concursos de dades i esdeveniments per a animar a utilitzar dades obertes
L'estiu va ser l'època triada per diferents organismes públics per a llançar concursos on es buscaven productes i/o servicis basats en dades obertes. És el cas de:
- La Comunitat de Madrid va celebrar DATAMAD 2024 en la Universitat Rei Juan Carlos de Madrid. L'esdeveniment incloïa un taller sobre com reutilitzar dades obertes i un datathon.
- Més de 200 estudiants de van inscriure a el I Malackathon, organitzat per la Universitat de Màlaga, un concurs que premiava els projectes que usaven dades obertes per a plantejar solucions en la gestió de recursos hídrics.
- La Junta de Castella i León va celebrar el VIII Concurs de Dades Obertes, els guanyadors es van conéixer en el mes de novembre.
- També es va llançar el II Datathon d'UniversiData. Han sigut seleccionats 16 finalistes . Els guanyadors es coneixeran el 13 de febrer de 2025.
- El Cabildo de Tenerife també va organitzar el seu I Concurs de Dades Obertes: Idees de reutilització. Actualment es troben valorant les candidatures rebudes . Més avant llançaran el seu II Concurs de Dades Obertes: Desenvolupament d'APP.
- El Govern d'Euskadi va dur a terme el seu V Concurso de dades obertes. Ja es coneixen els finalistes tant de la categoria de Aplicacions com de Idees .
També en estos mesos s'han celebrat múltiples esdeveniments, que es poden veure online, com:
- L'III Congrés GeoEuskadi i XVI Jornades Ibèriques d'Infraestructures de Dades Espacials (JIIDE) .
- DATAfórum Justícia 2024 .
Altres exemples d'esdeveniments que es van celebrar però no estan disponibles online són el III Congrés & XIV Jornades d'Usuaris de , el Congrés d'Innovació Pública Novagob 2024 , DATAGRI 2024 o la Jornada Governe de la Dada per a Entitats Locals .