accesskey_mod_content

Informe de Maduresa de les Dades Obertes a Europa 2021

  • Opinar
  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

L'Informe de Maduresa de les Dades Obertes a Europa és elaborat anualment pel Portal Europeu de Dades des de 2015. Este informe avalua el nivell de maduresa en dades obertes dels Estats Membres de la UE, juntament amb els països pertanyents a l'EFTA (Islàndia, Liechtenstein, Noruega i Suïssa) i el Regne Unit, la qual cosa els ajuda a identificar possibles àrees de millora en facilitar la seua comparació amb altres països.

En la edición de 2021, España se posiciona en el tercer puesto del rànquing global, mantenint-se en el grup dels Trend-Setters (creadors de tendències).

Gráfico explicado en párrafo anteriorDe les quatre dimensions analitzades, Espanya destaca especialment en la dimensió “Impacte”, on aconseguix la màxima puntuació.

Gráfico explicado en párrafo anterior

Dins d'esta dimensió de “Impacte” es ressalta la Iniciativa Aporta, una estratègia nacional de dades obertes que coordina una enquesta anual de caràcter nacional amb l'objectiu de preguntar als organismes públics nacionals i regionals, així com a les institucions locals, sobre el monitoratge en l'ús de les dades. Els resultats de l'enquesta servixen per a confirmar les respostes anuals de l'enquesta Open Data Maturity data.europa.eu’s.

L'Informe destaca també la publicació de l'informe “Dades obertes i intel·ligència artificial, ferramentes per a la igualtat de gènere”, que explica el concepte d'igualtat de gènere amb la influència actual de les noves tecnologies en la nostra societat i polítiques. Un equip de dones periodistes coordina un volum d'entrevistes a deu dones amb àmplia experiència i coneixement sobre dos elements clau per al futur: la presa de consciència de la importància i el potencial de les dades obertes, i les polítiques públiques elaborades a partir de dades representatives de la societat en el seu conjunt i no solament del 50%.

Quant a la dimensió de “Política” l'informe destaca la utilització d'un model de governança de dades híbrides pel govern espanyol. La coordinació de les iniciatives de diferents dades a nivell ministerial i global, es desenvolupen a través de grups sectorials. Paral·lelament, el govern és proactiu davant les sol·licituds de les entitats locals i els esdeveniments organitzats per organitzacions estretament vinculades a la ciutadania, com l'associació d'empreses infomediarias (ASSETGE).

Gráfico explicado en los párrafos anteriores

En la dimensió “Portal”, l'informe destaca l'exemple d'Espanya en oferir una descripció detallada de les sol·licituds, respostes i estats dels usuaris. El portal nacional proporciona una descripció general de la sol·licitud entrant, organitzada per categoria i estat de la sol·licitud. Els usuaris poden monitorar les sol·licituds de dades d'altres usuaris, i estes sol·licituds s'assignen a l'organisme públic responsable de publicar este conjunt de dades. Eixe organisme respondrà a la sol·licitud i actualitzarà el seu estat, tot açò visible per a l'usuari.

Pantalla de datos.gob explicado en el párrafo anterior.

Enllaços relacionatsEnllaços relacionats