accesskey_mod_content

El Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital llança el projecte per a estendre la factura electrònica en les operacions comercials entre empreses i professionals

  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seua publicació. No es garantix que continuen actius actualment".

09 març 2023

El Ministeri trau a consulta pública el Reial decret que desenvolupa el projecte de factura electrònica inclòs en la Llei Crea i Crece

El Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital ha publicat la consulta del Reial decret de desenvolupament de la factura electrònica per a les operacions comercials entre empreses i professionals.

Este projecte s'inclou en la Llei Crea i Creix aprovada el passat mes de setembre i forma part de les mesures per a lluitar contra la morositat, una de les causes que més incidència té en la liquiditat i rendibilitat de moltes empreses espanyoles, amb particular incidència en les pimes, afavorint d'esta forma el creixement empresarial.

La implementació de la factura electrònica en totes les transaccions comercials garantirà una major agilitat i control dels pagaments, la qual cosa contribuirà al compliment de la normativa de morositat general i sectorial.

Així mateix, esta mesura reduirà els costos de transacció ja que permetrà integrar totes les funcions de facturació, cobraments, pagaments i comptabilitat de forma automàtica, guanyant en rapidesa i eficiència. Addicionalment suposarà un impuls addicional en la digitalització de les pimes i autònoms en el marc del Pla de Recuperació.

Per a garantir la consecució d'estos objectius, i facilitar la seua implementació entre pimes i autònoms, l'Administració posarà a la disposició d'estes empreses una infraestructura bàsica pública per a accedir a la factura electrònica, si bé la tramitació podrà realitzar-se també a través de qualsevol de les plataformes privades existents.

El sistema haurà de ser interoperable, per a permetre la utilització i traducció dels diferents formats més utilitzats, la qual cosa permetrà la integració i adaptació a nivell europeu. Així mateix, el sistema haurà d'estar interconnectat, perquè els usuaris solament necessiten connectar-se a una plataforma per a la gestió de les seues factures.

Finalment, les pimes i autònoms comptaran amb un ampli suport per a la seua implementació, a través de períodes transitoris amplis, de fórmules adaptades de remissió i de les ajudes del Joc Digital.

Mesures addicionals per a lluitar contra la Morositat

La Llei Crea i Creix inclou altres mesures addicionals i complementàries per a lluitar contra la morositat comercial.

En concret, s'establix que les empreses que no complisquen els terminis de pagament establits en la Llei de Morositat (Llei 3/2004, de 29 de desembre, per la qual s'establixen mesures de lluita contra la morositat en les operacions comercials) no podran accedir a una subvenció pública o ser entitat col·laboradora en la seua gestió.

Es preveu també la creació d'un Observatori Estatal de la Morositat Privada, que farà una seguiment i anàlisi de les dades dels terminis de pagaments i promourà bones pràctiques. Entre les seues actuacions s'inclou la publicació d'un llistat anual d'empreses moroses (persones jurídiques que no paguen en termini un percentatge superior al 5% de les seues factures i que l'import total de les factures impagades siga superior a 600.000 euros).

Finalment, s'inclou en la Llei de Societats de capital i la Llei de Morositat l'obligació que les empreses grans indiquen en les seues memòries anuals, a més del període mitjà de pagament als seus proveïdors, el volum i nombre de factures pagades en un període inferior al màxim establit en la normativa de morositat.

Font original de la notícia(Obri en nova finestra)

  • Empresa
  • Ciutadà
  • Infraestructures i servicis comuns