L'Administració Pública treballa per a garantir l'accés a les dades obertes, i així, empoderar a la ciutadania en el seu dret a la informació. En línia amb este objectiu, el portal de dades obertes europeu ( data.europa.eu ) referencia un gran volum de dades de temàtiques variades.
No obstant açò, encara que les dades pertanyen a àmbits d'informació diferents o es troben en formats diversos, resulta complex explotar-los conjuntament per a maximitzar el seu valor. Una forma d'aconseguir-ho és mitjançant l'ús de
RDF
(Resource Description Framework), un model de dades que permet la interoperabilitat semàntica de dades en la web, estàndard de el
W3C,
i destacat en els
principios FAIR
.
RDF
ocupa els nivells superiors de el esquema de cinc estreles en la publicació de dades obertes , proposat per Tim Berners-Lee, el pare de la web.
En RDF, s'interconnecten dades i metadades de manera automàtica generant una xarxa de dades obertes enllaçades (
LOD
, per les seues sigles en anglés, Linked Open Data ) aportant el context semàntic necessari mitjançant relacions explicites entre dades procedents de diferents fonts per a facilitar la seua interconnexió. Este model maximitza el potencial d'explotació de les dades enllaçades.
RDF
oferix grans avantatges a la comunitat. No obstant açò, per a poder maximitzar l'explotació de dades obertes enllaçades és necessari conéixer el llenguatge de consulta SPARQL , un requeriment tècnic que pot dificultar el accés públic a les dades .
Un exemple de l'ús d'és
RDF
el dels catàlegs de dades obertes disponibles en portals com datos.gob.es o data.europa.eu que estan desenvolupats seguint el estàndard DCAT que és un model de dades en
RDF
per a facilitar la seua interconnexió. Estos portals disposen d'interfícies per a configurar consultes en llenguatge SPARQL, i recuperar les metadades dels conjunts de dades disponibles.
Una nova aplicació per a fer accessibles les dades entrellaçades: Vinalod
Davant esta situació i amb l'objectiu de facilitar l'accés a dades enllaçades, Teresa Barrueco, científica de dades i especialista en visualització que va participar en el EU Datathon de 2018, la competició de la
UE
per a fomentar el disseny de solucions i servicis digitals relacionades amb les dades obertes, va desenvolupar al costat de l'Oficina de Publicacions Europea una aplicació.
El resultat és una ferramenta que permet explorar
LOD
sense necessitat d'estar familiaritzat amb la sintaxi SPARQL batejada amb el nom de Vinalod : Visualisation and navigation of linked open data.
L'aplicació, com indica el seu nom, permet navegar i visualitzar estructures de dades en grafs de coneixement que representen objectes de dades vinculades entre si mitjançant l'ús de vocabularis que representen les relacions existents entre ells. Així, mitjançant una interacció visual i intuïtiva, l'usuari pot accedir a diferents fonts de dades:
- Vocabularis de la UE Dades de referència de
UE
la qual conté, entre uns altres, informació de Digital Europa Thesaurus , classificació
NUTS
(sistema jeràrquic per a dividir el territori econòmic de la UE) i vocabularis controlats de el Named Authority Lists .
- Qui és qui en la UE Directori oficial de la UE per a identificar a les institucions que componen l'estructura de l'administració europea.
- Dades de la UE Conjunts i visualitzacions de dades publicades en el portal de dades obertes de la UE que poden explorar-se segons origen i temàtica.
- Publicacions de la UE Informes publicats per la Unió Europea classificats segons la seua temàtica.
- Legislació de la UE Tractats de la UE i la seua classificació.
La bona notícia és que la versió BETA de Vinalod ja està disponible per a la seua utilització, un avanç que permet filtrar temporalment conjunts de dades per país o idioma i que contribuïx a fer més accessibles les dades obertes sense la necessitat de conéixer SPARQL, la qual cosa significa que qualsevol persona amb un mínim coneixement tècnic puga treballar amb les dades obertes enllaçades.
Es tracta d'una aportació de valor per a la comunitat de desenvolupadors i reutilisadors de dades obertes perquè és un recurs al que pot accedir qualsevol perfil d'usuari, independentment de la seua formació tècnica.
En definitiva, Vinalod és una ferramenta que empodera a la ciutadania, respecta el seu dret a la informació i contribuïx a l'obertura encara major de les dades obertes.
Més informació i font oficial de la notícia