La Comissió Europea ha adoptat la proposta de la Llei de l'Europa Interoperable i la Comunicació que l'acompanya per a reforçar la interoperabilitat i la cooperació transfrontereres en el sector públic en tota la UE. La Llei recolzarà la creació d'una xarxa d'administracions públiques digitals sobiranes i interconnectades i accelerarà la transformació digital del sector públic europeu. Ajudarà a la UE i als seus Estats membres a prestar millors servicis públics als ciutadans i les empreses i, com a tal, és un pas essencial per a aconseguir els objectius digitals d'Europa per a 2030 i recolzar els fluxos de dades fiables. També ajudarà a estalviar costos, i la interoperabilitat transfronterera pot suposar un estalvi de costos d'entre 5,5 i 6,3 milions d'euros per als ciutadans i entre 5 700 i 19 200 milions d'euros per a les empreses que tracten amb les administracions públiques.
La Llei d'Europa Interoperable introduïx un marc de cooperació per a les administracions públiques de tota la UE que ajuda a construir un intercanvi de dades transfronterer segur i a acordar solucions digitals compartides, com a programari de codi obert, directrius, llistes de verificació, marcs i ferramentes de TU. També els permetrà cooperar de forma més eficaç, intercanviar informació i garantir la prestació fluïda de servicis públics a través de fronteres, sectors i fronteres organitzatives. Estimula la innovació del sector públic i els projectes públic-privats de “GovTech”.
Açò agrupa valuosos recursos en suport de les entitats del sector públic en tota la UE i aplana el camí per a una millor reutilització de les solucions existents (idealment de codi obert) per al benefici públic. En fer-ho, ajuda a eliminar les càrregues administratives, inclosos els obstacles legals, organitzatius, semàntics i tècnics. Com a resultat, reduirà costos i temps per a les empreses i els ciutadans, les empreses i el propi sector públic.
La Llei d'Europa Interoperable introduïx:
- Una cooperació estructurada de la UE en la qual les administracions públiques, recolzades per actors públics i privats, s'unixen en el marc de projectes dels quals són copropietaris els Estats membres, així com les regions i ciutats.
- Avaluacions obligatòries per a avaluar l'impacte dels canvis en els sistemes de tecnologia de la informació (TU) en la interoperabilitat transfronterera en la UE.
- L'intercanvi i la reutilització de solucions, sovint de codi obert, impulsat per un 'Portal europeu interoperable': una finestreta única per a solucions i cooperació comunitària.
- Mesures d'innovació i suport, inclosos entorns de prova normatius per a l'experimentació de polítiques, projectes de GovTech per a desenvolupar i ampliar solucions per a la reutilització i suport de capacitació.
El futur marc de cooperació en matèria d'interoperabilitat estarà dirigit pel Consell d'Europa Interoperable. El Consell estarà compost per representants dels Estats membres de la UE, la Comissió, el Comité de les Regions i el Comité Econòmic i Social Europeu. Entre uns altres, el Consell tindrà el mandat d'acordar recursos comuns reutilitzables, mesures de suport i innovació i actualitzar el Marc Europeu d'Interoperabilitat (EIF). L'EIF és el model conceptual d'interoperabilitat àmpliament reconegut a Europa.
La Comunitat d'Europa Interoperable que recolzarà a la Junta reunix a un ampli conjunt de professionals i experts interessats, per exemple, d'empreses GovTech, la comunitat Open , regions i ciutats de tota la UE per a ajudar a implementar noves solucions.
El Programa Europa Digital serà el principal instrument de finançament per a implementar la Llei d'Europa Interoperable.