accesskey_mod_content

El Consell adopta un programa estratègic clau per a la transformació digital de la UE

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seua publicació. No es garantix que continuen actius actualment".

09 desembre 2022

El Consell ha adoptat el programa estratègic «Itinerari cap a la Dècada Digital per a 2030», amb el qual es garantix que la UE aconseguisca els seus objectius per a la transformació digital conforme als seus valors.

La Decisión pretén reforçar el lideratge digital de la UE promovent polítiques digitals integradores i sostenibles al servici dels ciutadans i les empreses. Per a açò, establix metes digitals concretes que la UE i els seus Estats membres es proposen aconseguir d'ací al final de la dècada en quatre àmbits d'actuació:

  • el reforç de les capacitats digitals i l'educació,
  • la seguretat i la sostenibilitat de les infraestructures digitals,
  • la transformació digital de les empreses,
  • la digitalització dels servicis públics.

El programa introduïx una nova forma de governança basada en la cooperació entre els Estats membres i la Comissió per a garantir que la Unió complisca conjuntament les seues aspiracions. La iniciativa permetrà als països de la UE col·laborar estretament i posar en comú recursos per a aconseguir avanços en l'àmbit de les capacitats i les tecnologies digitals que els Estats membres no podrien aconseguir per si sols. L'objectiu últim és aconseguir una transformació digital que empodere als ciutadans i a les empreses, d'acord amb els valors de la UE.

En la Decisió s'aclarixen diverses definicions dels objectius generals del programa, posant-se l'accent en el reforç dels drets fonamentals, la transparència i la seguretat, i en la promoció de les capacitats digitals. Per a aconseguir estos objectius comuns, els Estats membres treballaran conjuntament, avaluant els progressos i adoptant les mesures necessàries.

La Comissió establirà trajectòries a escala de la UE para cadascun dels objectius digitals de la Unió, juntament amb els Estats membres. Estos, al seu torn, elaboraran trajectòries nacionals i fulls de ruta estratègics per a aconseguir estos objectius fins a la seua revisió, prevista en 2026. Els avanços se supervisaran sobre la base de el Índex de l'Economia i la Societat Digitals i s'avaluaran en el informe anual de la Comissió sobre el «estat de la Dècada Digital(Obri en nova finestra) ».

La Decisió també desenvolupa el concepte dels projectes plurinacionals, que també faciliten la cooperació i les inversions comunes per a contribuir a la consecució dels objectius. Es tracta de projectes a gran escala que agrupen recursos de la UE, nacionals i privats, per a aconseguir avanços que cap Estat membre podria aconseguir per si solament.

El programa facilitarà les inversions en àmbits com la informàtica d'alt rendiment, la infraestructura i els servicis comuns de dades, la cadena de blocs, els processadors de baixa potència, el desenvolupament paneuropeu de corredors 5G, l'associació en matèria d'alta tecnologia per a les capacitats digitals, la infraestructura quàntica segura i la xarxa de centres de ciberseguretat, l'administració pública digital, les instal·lacions d'assaig i els centres d'innovació digital.

La Decisió preveu també un mecanisme de cooperació eficaç entre els Estats membres i la Comissió per a aconseguir els objectius del programa.

Següents passos i context

Com a següent etapa, entrem en la formalització normativa del Programa. Així doncs, i text de la Decisió es publicarà en el Diari Oficial de la Unió Europea en els pròxims dies i entrarà en vigor als vint dies de la seua publicació.

Este Programa s'engloba enl a Comunicació de la Comissió «Brújula Digital 2030: l'enfocament d'Europa per a la Dècada Digital», de 9 de març de 2021, en el qual es presentava la idea de dur a terme una transformació digital de la Unió Europea per a 2030. L'aspiració de la UE és ser digitalment sobirana en un món obert i interconnectat, i aplicar polítiques digitals que permeten a les persones i les empreses gaudir d'un futur digital centrat en l'ésser humà, integrador, sostenible i pròsper.

En les seues Conclusions de 25 de març de 2021, el Consell Europeu recalcava la importància de la transformació digital per a la recuperació, la prosperitat, la seguretat i la competitivitat de la Unió, així com per al benestar de les nostres societats. Considerava així mateix la comunicació sobre la Brúixola Digital com un pas cap al disseny del desenvolupament digital d'Europa per a la pròxima dècada. Convidava a la Comissió a utilitzar tots els instruments disponibles en matèria de política industrial, comercial i de competència. A la llum d'estos reptes i ambicions, la Comissió va proposar el 15 de setembre de 2021 una Decisió del Parlament Europeu i del Consell per la qual s'establix el programa de política digital «Itinerari cap a la Dècada Digital».

Font original de la notícia(Obri en nova finestra)

  • Infraestructures i servicis comuns
  • Servicis electrònics