Per al ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, "la transformació digital és una necessitat per a millorar la competitivitat i sostenibilitat del sector agroalimentari". Ha remarcat que el sector és un pilar bàsic de l'economia espanyola, per açò "ha de mantindre's en l'avantguarda europea d'innovació i rendibilitat". Per açò, ha afegit, l'Estratègia de Digitalització del sector agroalimentari té com a objectius la reducció de la bretxa digital entre el mitjà urbà i el rural, promoure l'ús de dades en l'agricultura i recolzar el desenvolupament empresarial de nous models de negoci en el mitjà rural.
Este segon pla es dissenya en un context de desenvolupament i impuls de noves polítiques sectorials i transversals com el Pacte Verd Europeu , la Estratègia de la Granja a la Taula , la nova Política Agrària Comuna (PAC), o el Programa Europa Digital i Espai Europeu de Dades agràries. A ells s'unix la posada en marxa dels fons de l'Instrument de Recuperació Europea (EU-Next Generation), la qual cosa suposa un gran respatler a les polítiques de digitalització del sector i té el seu reflex en el propi pla, que tindrà un important impacte transformador en la consolidació de la digitalització del sector agroalimentari i del mitjà rural.
El segon pla s'articula en quatre blocs:
- Actuacions executades pel MAPA, d'alt impacte en el sector agroalimentari i càrrega pressupostària. Inclou mesures de calat per al sector, ja que la seua execució suposa un canvi en temes essencials com l'obertura de dades, la formació i assessorament en competències digitals, la generació d'informació o el finançament a l'emprenedoria digital. El seu pressupost suposa més del 87 % del pressupost total de l'II Pla d'Acció i el 70 % d'este bloc es finança amb fons europeus de recuperació.
- Actuacions que donen continuïtat a altres iniciades de l'I Pla d'Acció que es considera que han d'estendre's en el temps ben perquè no estan tancades, o bé perquè, a causa del seu impacte, s'estima oportuna la seua continuïtat.
- Actuacions transversals, liderades per altres ministeris, que contribuïxen a la digitalització del sector agroalimentari i del mitjà rural, i de les quals, en el marc de la col·laboració i coordinació amb altres Administracions, el MAPA trasllada el context del sector i al seu torn difon estes accions als potencials beneficiaris de les mateixes.
- Actuacions de governança i dinamització enfocades principalment a la divulgació en l'àmbit de la digitalització en el sector agroalimentari i rural.
El Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) contempla una sèrie de mesures per a l'execució de l'estratègia de digitalització del sector agroalimentari del MAPA, donat el caràcter estratègic d'este sector per a l'economia espanyola i el mandat de la Comissió Europea d'impulsar i consolidar la seua transformació digital.
A més, el PRTR dins del component que gestiona el MAPA, contempla altres inversions per a recolzar la transformació digital de tot el sector agroalimentari, que formen part d'este segon pla d'acció. Entre elles, es poden destacar les següents:
- Nova línia específica de suport a l'emprenedoria de base tecnològica dirigida a PIMES agroalimentàries (línia Agroinnpulso).
- Aprovar el programa de suport per a l'aplicació de l'agricultura de precisió i tecnologia 4.0 en el sector agrícola i ramader.
- La creació d'un Hub d'innovació digital de tecnologia interoperable (Fiware), que es constituïx com un entorn experimental i de col·laboració per a facilitar que les empreses escometen desenvolupaments tecnològics vinculats als reptes del sector.
- Una Plataforma de suport als assessors del Sistema de Coneixement i Innovació en l'Agricultura (AKIS); que funcionarà com una ferramenta que reforce el flux de coneixement i informació entre els actors de l'AKIS;
- La creació d'un Observatori de digitalització del sector agroalimentari, que realitzarà un seguiment i anàlisi continuada del grau d'implantació i adopció de noves tecnologies en el sector, a nivell territorial i subsectorial, per tipologies.
Este segon Pla d'Acció representa part del gran esforç que es preveu realitzar en els pròxims anys des del Govern per la digitalització del sector, a través de mecanismes molt variats i que incidixen en els objectius clau de reducció de bretxa digital, obertura i ús de dades i suport al sector empresarial agroalimentari, especialment a les pimes. La publicació d'este II Pla d'Acció s'emmarca en la reforma C3.R5 del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.