El Centre Criptològic Nacional (CCN-CERT) acaba de publicar l'informe CCN-CERT IA-16/17 Ciberamenazas i Tendencias. Edició 2017 a més del seu Resum Executiu . L'informe aborda també les principals tendències per a este 2017 que al costat dels informes CCN-CERT IA-04/17 Hacktivismo i Ciberyihadismo i CCN-CERT IA-06/17 Dispositivos i Comunicaciones Móviles completen una visió general del panorama de la ciberseguridad.
Per a Espanya, com per a la resta dels països del nostre entorn, el ciberespionatge seguix constituint la major amenaça per a la seguretat nacional, tal com arreplega el Informe de Ciberamenazas i Tendencias. Edició 2017 (CCN-CERT-IA-16/17) fet públic pel CCN-CERT, del Centre Criptològic Nacional.
Durant 2016, els Servicis d'intel·ligència occidentals van observar un important creixement del ciberespionatge econòmic, tenint el seu origen en Estats i empreses, especialment dirigit a les indústries dels sectors de defensa, alta tecnologia, indústria química, energia i salut perseguint l'accés a desenvolupaments avançats. D'igual importància és el ciberespionatge polític, amb origen en els Servicis d'intel·ligència que perseguixen informació de naturalesa política, econòmica o estratègica, així com plans de desenvolupament i posicions nacionals entorn de/entorn de debats o negociacions obertes.
El document examina l'impacte, a Espanya i fora de les seues fronteres, de les amenaces i els ciberincidentes més significatius ocorreguts en 2016: ciberespionatge, ciberdelinqüència (inclòs el ransomware) i irrupció de sistemes (atacs de Denegació de Servici o a Sistemes de Control Industrial), així com els principals agents de l'amenaça: Estats, organitzacions criminals, ciberactivistas, ciberterroristes, cibervándalos i scritp kiddies, actors interns o ciberinvestigadores i organitzacions privades.