Datos.gob.es és la plataforma emmarcada dins de la Iniciativa Aporta que allotja el Catàleg nacional de dades obertes, el punt únic a través del com les Administracions públiques espanyoles compartixen els seus conjunts de dades i els posen a la disposició dels ciutadans, investigadors, reutilisadors i altres administracions per a la seua consulta, descàrrega i reutilització.
Des del seu llançament al novembre de 2011, datos.gob.es s'ha convertit en un ecosistema dinàmic que, no solament facilita la cerca de més de 12.000 conjunts de dades reutilitzables, sinó que també es presenta com a canal de comunicació per a donar a conéixer les últimes novetats nacionals i internacionals del sector, els avanços tecnològics, les actualitzacions normatives o els casos pràctics més nous. Tota esta labor divulgativa ha fet possible la creació d'una comunitat sòlida entorn de/entorn de la iniciativa Aporta que es traduïx en més d'11.500 seguidors en Twitter (@datosgob), 33.000 visites/mes al portal i més de 100 organismes públics que utilitzen este punt d'accés únic per a donar a conéixer la informació que disposen per a la seua reutilització.
Després d'estos cinc anys de treball, conscients dels importants canvis que està experimentant el sector i del creixement esperat en la publicació de conjunts de dades per part de les Administracions Públiques, l'equip Aporta ha decidit renovar datos.gob.es per a millorar el seu rendiment i usabilitat, així com per a ampliar els servicis d'acord a les noves necessitats dels usuaris. D'esta forma, s'aniran enriquint noves seccions tals com:
- Quadre de comandament: permet fer un seguiment de forma gràfica de l'històric de les mètriques més rellevants de l'activitat, tant del catàleg de dades com del portal.
- Casos de reutilització: dirigida a caracteritzar i posar en valor iniciatives o empreses que han desenvolupat nous servicis o han enriquit els produïts fins hui a partir de la reutilització d'informació pública.
- Disponibilitat de dades: canal de comunicació on es pot consultar o proposar la publicació dels conjunts de dades que es precisen, així com suggerir millores i nous formats sobre els ja publicats.
Esta evolució, suposa un canvi no solament de disseny sinó també una evolució tecnològica que facilitarà als organismes publicadors la incorporació de conjunts de dades al catàleg i, al visitant, la localització d'informació a través de potents motors de cerca i mecanisme de filtrat d'informació. A més, per a usuaris tècnicament avançats, s'incorporen ferramentes per a poder explotar les dades de manera professional i automatitzada: una API enriquida amb consultes tipus predefinides i un punt SPARQL d'accés a la informació semàntica.
Addicionalment, s'oferix un interface multilingüe i disseny responsive que garantix la navegació multidispositivo, adequada als suports tecnològics actuals. Des de la tablet o el smartphone, l'usuari pot explorar, a través del menú superior simplificat, les diferents seccions de la plataforma, localitzant la informació que necessite de forma ràpida i senzilla.
Convidem a tots els actors de la comunitat de dades obertes -ciutadans, sector infomediario periodistes, investigadors i administracions públiques- a participar, compartint les seues experiències de reutilització, exemples d'aplicacions i els seus suggeriments, per a així continuar entre tots millorant este punt d'encontre de tota la comunitat de dades obertes a Espanya.