accesskey_mod_content

La UE acorda noves regles per a compartir dades del sector públic

  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seua publicació. No es garantix que continuen actius actualment".

25 gener 2019

Els negociadors del Parlament Europeu, el Consell de la UE i la Comissió han arribat a un acord sobre una directiva revisada que facilitarà la disponibilitat i la reutilització de les dades del sector públic.

Les negociacions entre el Parlament Europeu, el Consell de la UE i la  Comissió Europea(Obri en nova finestra)  per a la revisió de la Directiva sobre dades obertes i informació del sector públic, coneguda com Directiva PSI, han arribat a la seua fi amb un acord pel qual es facilitarà la disponibilitat i la reutilització de les dades del sector públic.

La Directiva PSI va entrar en vigor en 2003 i va ser revisada en 2013. Ara torna a ser revisada prenent com a base les propostes de canvi de la Comissió Europea sobre la qual s'ha estat negociant fins a dimarts passat, 22 d'abril. Es tracta d'una revisió clau per a un sector amb un valor econòmic que passarà dels 52 mil milions que va generar en 2018 als 194 mil milions en 2030.

En total compliment amb el  Reglament de Protecció de Dades General de la UE(Obri en nova finestra) , la  nova Directiva sobre Datos Abiertos i Informació del Sector Públic(Obri en nova finestra) , (que engloba des de les dades personals anònims sobre l'ús d'energia en les llars fins a informació general sobre educació nacional o nivells d'alfabetització, per exemple) establix les condicions baix les quals les dades del sector públic han d'estar disponibles per a la seua reutilització.

Aspectos que abasta la revisió de la Directiva PSI

L'acord aconseguit establix que, en principi, tot el contingut del sector públic accessible, tenint en compte les normatives nacionals d'accés a documents, ha d'estar disponible de manera gratuïta per a la seua reutilització per a facilitar l'accés als mercats de les pimes i empreses emergents que generen nous servicis i productes a partir d'eixes dades. A més, establix que “es prestarà especial atenció” als conjunts de dades d'alt valor, com a estadístiques o dades geogràfiques, pel seu alt potencial comercial.

També assenyala que quan les empreses de transports i servicis públics decidisquen obrir les seues dades en funció de les normes nacionals o europees, eixes dades estaran cobertes per la Directiva PSI, la qual cosa significa que han de complir els seus principis per a garantir que puguen ser reutilitzats, però sí podran establir càrrecs econòmics raonables per la seua reutilització.

La revisió de la directiva recorda que alguns organismes públics arriben a acords complexos amb empreses privades que poden provocar que la informació del sector públic quede bloquejada. Per això assenyala que “s'establiran salvaguardes” per a reforçar la transparència i limitar aquells acords que puguen conduir al fet que eixes dades solament puguen ser reutilitzats per part de socis privats.

Pròxims passos

El Parlament Europeu i el Consell de la UE ara hauran d'adoptar formalment les normes revisades. Els Estats membres hauran d'implementar-los dins dels dos anys abans que siguen efectius. La Comissió començarà a treballar amb els Estats membres en la identificació dels conjunts de dades d'alt valor que s'establiran en un acte d'execució.  

Font original de la notícia (Comissió Europea)(Obri en nova finestra)

Font original de la notícia (Smart City)(Obri en nova finestra)

  • Interoperabilitat i Normalització
  • Cooperació interadministrativa