accesskey_mod_content

Drets digitals: principis, iniciatives i desafiaments en l'era digital

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

21 març 2025

La tecnología y la conectividad se han convertido en pilares fundamentales de la sociedad.

Vivim en un món cada vegada més digitalitzat on treballem, estudiem, ens informem i socialitzem a través de tecnologies. En este món, en el qual la tecnologia i la connectivitat s'han convertit en pilars fonamentals de la societat, els drets digitals emergixen com un component essencial per a garantir la llibertat, la privacitat i la igualtat en esta nova faceta online de les nostres vides.

Per tant, els drets digitals no són més que l'extensió dels drets i llibertats fonamentals dels quals ja ens beneficiem a l'entorn virtual. En este article explorarem en què consistixen estos drets, per què són importants i quins són algunes de les iniciatives de referència en este àrea.

Què són els drets digitals i per què són importants?

Els drets digitals busquen facilitar una transformació digital humanista, on la innovació tecnològica vaja acompanyada de protecció a les persones, a través d'un conjunt de garanties i llibertats que permeten als ciutadans exercir els seus drets fonamentals també en l'entorn digital. Entre ells destaquen, per exemple:

  • Llibertat d'expressió: per a una comunicació i intercanvi d'idees sense censura.
  • Dret a la privacitat i protecció de dades: garantint la intimitat i el control sobre la informació personal.
  • Accés a la informació i transparència: assegurant que tots puguen accedir a dades i servicis digitals de forma equitativa.
  • Seguretat en línia: busca protegir als usuaris de fraus, ciberatacs i altres riscos del món digital.

En un entorn digital, on la informació circula ràpidament i les tecnologies evolucionen de forma constant, garantir estos drets és crucial per a mantindre la integritat de les nostres interaccions, la manera en què accedim i consumim informació, i la nostra participació en la vida pública.

Un marc internacional per als drets digitals

A mesura que la tecnologia avança, el concepte de drets digitals ha cobrat creixent importància a nivell global en les últimes dècades. Si ben no existix una carta mundial única de drets digitals, són múltiples les iniciatives globals i regionals que apunten cap a una mateixa direcció: la Declaració Universal dels Drets Humans de les Nacions Unides.(Obri en nova finestra)  Originalment, esta declaració ni tan sols esmentava Internet, ja que va ser proclamada en 1948 i en aquells dies no existia, però hui en dia els seus principis es consideren plenament aplicables al món digital. De fet, la comunitat internacional coincidix que lus mateixos drets que proclamem per al món offline han de ser respectats també online “ el que és il·legal offline també ha de ser-ho online(Obri en nova finestra) ”.

A més, les Nacions Unides han subratllat que l'accés a Internet s'està convertint en un habilitador bàsic d'altres drets, per la connectivitat ha de considerar-se també un nou dret humà del segle XXI(Obri en nova finestra) .

Iniciatives de referència europees i internacionals

En els últims anys són vàries les iniciatives que han sorgit amb l'objectiu d'adaptar i protegir els drets fonamentals també en l'entorn digital. Per exemple, Europa ha sigut pionera a establir un marc explícit de principis digitals. Al gener de 2023, la Unió Europea va proclamar la Declaració Europea de Drets i Principis Digitals per a la Dècada Digital(Obri en nova finestra) , un document que reflectix la visió europea d'una transformació tecnològica centrada en les persones i establix un marc comú per a salvaguardar la llibertat, la seguretat i la privacitat dels ciutadans en l'era digital. Esta declaració, juntament amb altres iniciatives internacionals, subratlla la necessitat d'harmonitzar els drets tradicionals amb els desafiaments i oportunitats de l'entorn digital.

La Declaració, acordada conjuntament pel Parlament Europeu, el Consell i la Comissió, definix una sèrie de principis fonamentals(Obri en nova finestra) que han d'orientar l'era digital Europea (pots veure un resum en esta infografia(Obri en nova finestra) ):

  • Centrat en les persones i els seus drets: la tecnologia ha de servir a les persones i respectar els seus drets i dignitat, no al revés.
  • Solidaritat i inclusió: promoure la inclusió digital de tots els grups socials, tancant la bretxa digital.
  • Llibertat d'elecció: assegurar entorns online justs i assegurances, on els usuaris tinguen opcions reals d'elecció i on la neutralitat de la xarxa siga respectada.
  • Participació en l'espai públic digital: fomentar que la ciutadania participe activament en la vida democràtica en tots els nivells, i que puga tindre el control sobre les seues dades.
  • Seguretat i protecció: incrementar la confiança en les interaccions digitals mitjançant major seguretat, privacitat i control per part dels usuaris, protegint especialment als menors.
  • Sostenibilitat: orientar el futur digital cap a la sostenibilitat, considerant l'impacte mediambiental de la tecnologia.

Per tant, la Declaració Europea sobre Drets i Principis Digitals establix una guia clara per a les lleis i polítiques digitals de la Unió Europea, orientant el seu procés de transformació digital. Encara que esta Declaració Europea no crea lleis per si mateixa, sí establix un compromís polític conjunt i un full de ruta de valors. A més, deixa clar que Europa aspira a promoure estos principis com a estàndard mundial.

D'altra banda, la Comissió Europea supervisa la seua aplicació en tots els Estats membres i publica  un informe anual de seguiment , en conjunt amb Informe sobre l'estat de la Dècada Digital , per a avaluar els avanços i mantindre el rumb marcat. A més, la Declaració servix com a referència en les relacions internacionals de la UE, promovent una transformació digital global centrada en les persones i els drets humans.

Al marge d'Europa, diverses nacions han elaborat també les seues pròpies cartes de drets digitals, com per exemple la Carta Iberoamericana de Principis i Drets en Entorns Digitals(Obri en nova finestra) , i existixen a més fòrums internacionals com el  Fòrum de Governança d'Internet(Obri en nova finestra)  on es debat regularment com protegir els drets humans en el ciberespai. Per tant, la tendència global és reconéixer que l'era digital requerix adaptar i reforçar les proteccions legals existents, sense crear “nous” drets fonamentals del no-res, sinó traduint els vigents al nou entorn.

La Carta de Drets Digitals d'Espanya

En línia amb totes estes iniciatives internacionals, Espanya ha donat també un pas decisiu en proposar la seua pròpia Carta de Drets Digitals(Obri en nova finestra) . Este ambiciós projecte té com a objectiu definir un conjunt de principis i garanties específics que asseguren que tots els ciutadans gaudisquen d'una protecció adequada en l'àmbit digital. Entre les seues metes destaquen:

  • Definir estàndards de privacitat i seguretat que responguen a les necessitats del ciutadà en l'era digital.
  • Fomentar la transparència i la responsabilitat tant en el sector públic com en el privat.
  • Impulsar la inclusió digital, garantint l'accés equitatiu a les tecnologies i la informació.

En definitiva, esta iniciativa nacional representa un esforç per adaptar la normativa i les polítiques públiques als desafiaments del món digital, enfortint la confiança de la ciutadania en l'ús de noves tecnologies. A més, atés que va ser publicada ja al juliol de 2021, ha contribuït també als processos de reflexió posteriors a nivell europeu, inclosa la Declaració Europea citada anteriorment.

La Carta de Drets Digitals d'Espanya s'estructura en sis grans categories que abasten les àrees de major risc i incertesa en el món digital:

  1. Drets de llibertat: inclou llibertats clàssiques en la seua dimensió digital, com la llibertat d'expressió i informació en Internet, la llibertat ideològica en xarxes, el dret al secret de les comunicacions digitals, així com el dret al pseudonimato.
  2. Drets d'igualtat: orientats a evitar qualsevol forma de discriminació en l'entorn digital, incloent la igualtat d'accés a la tecnologia (inclusió digital de persones majors, amb discapacitat o en zones rurals), i previndre biaixos o tractes desiguals en sistemes algorítmics.
  3. Drets de participació i conformació de l'espai públic: es referix a assegurar la participació ciutadana i democràtica a través de mitjans digitals. Inclou drets electorals en entorns telemàtics, protecció enfront de la desinformació i la promoció d'un debat públic en la xarxa que siga divers i respectuós.
  4. Drets en l'entorn laboral i empresarial: engloba els drets digitals de treballadors i emprenedors. Un exemple concret ací és el dret a la desconnexió digital del treballador. També inclou la protecció de la intimitat de l'empleat davant sistemes de vigilància digital en el treball i garanties en el teletreball, entre uns altres.
  5. Drets digitals en entorns específics: ací s'aborden àmbits particulars que plantegen reptes propis, per exemple els drets de xiquets, xiquetes i adolescents en l'entorn digital (protecció enfront de continguts nocius, control parental, dret a l'educació digital); la herència digital (què ocorre amb les nostres dades i comptes en Internet després de morir); la identitat digital (poder gestionar i protegir la nostra identitat en línia); o drets en l'emergent món de la intel·ligència artificial, el metaverso i les neurotecnologías.
  6. Garanties i eficàcies: esta última categoria se centra en com assegurar que tots estos drets realment es complisquen. Amb açò la Carta busca que les persones tinguen vies clares per a reclamar en cas de vulneracions dels seus drets digitals i que les autoritats compten amb ferramentes per a fer efectius els drets en Internet.

Com va assenyalar el Govern en la seua presentació(Obri en nova finestra) , es tracta de “reforçar i ampliar els drets de la ciutadania, generar certesa en esta nova realitat digital i augmentar la confiança de les persones davant la disrupció tecnològica”. És a dir, no es creen nous drets fonamentals, però sí es reconeixen àmbits emergents (com la intel·ligència artificial o la identitat digital) on fa falta aclarir com s'apliquen i garantixen els drets ja existents.

L'Observatori de Drets Digitals

Recentment s'ha anunciat la creació d'un Observatori de Drets Digitals(Obri en nova finestra) a Espanya, una ferramenta estratègica destinada a monitorar, promoure i avaluar de manera contínua l'estat i l'evolució d'estos drets en el país amb l'objectiu de contribuir a fer-los efectius. L'Observatori es concep com un espai obert, inclusiu i participatiu per a acostar els drets digitals a la ciutadania, i entre les seues funcions principals es troben:

  • Impulsar la implementació de la Carta de Drets Digitals, de manera que les idees plasmades inicialment en 2021 no queden en teoria, sinó que es traduïsquen en accions concretes, lleis i polítiques efectives.
  • Vigilar el compliment de les normatives i recomanacions establides en la Carta de Drets Digitals.
  • Combatre la desigualtat i la discriminació en línia, contribuint a reduir les bretxes digitals de manera que la transformació tecnològica no deixe arrere a col·lectius vulnerables.
  • Identificar àrees de millora i proposar mesures per a la protecció dels drets en l'entorn digital.
  • Detectar si el marc jurídic vigent s'està quedant ressagat davant els nous desafiaments provinents de tecnologies disruptives com la intel·ligència artificial avançada que plantegen riscos no contemplats en les lleis actuals.
  • Fomentar la transparència i el diàleg entre el govern, les institucions i la societat civil per a adaptar les polítiques als canvis tecnològics.

Anunciat al febrer de 2025(Obri en nova finestra) , l'Observatori forma part de el  Programa Drets Digitals(Obri en nova finestra) , una iniciativa públic-privada liderada pel Govern, amb la participació de quatre ministeris, i finançada pels fons europeus NextGenerationEU dins del Pla de Recuperació. Este programa compta amb la col·laboració d'experts en la matèria, institucions públiques, empreses tecnològiques, universitats i organitzacions de la societat civil. En total més de 150 entitats i 360 professionals s'han implicat en el seu desenvolupament.

Per tant, este Observatori es perfila com un recurs essencial per a garantir que la protecció dels drets digitals es mantinga actualitzada i responga de manera efectiva als reptes emergents de l'era digital.

Conclusió

Els drets digitals són un pilar fonamental de la societat del segle XXI i la seua consolidació és una tasca complexa que requerix la coordinació d'iniciatives a nivell internacional, europeu i nacional. Iniciatives com la Declaració Europea de Drets Digitals i altres esforços globals han assegut les bases, però és la implementació de mesures específiques com la Carta de Drets Digitals d'Espanya i el nou Observatori de Drets Digitals el que marcarà la diferència per a assegurar un entorn digital lliure, segur i equitatiu per a tots.

En definitiva, la protecció dels drets digitals no és solament una necessitat legislativa, sinó una condició indispensable per a l'exercici ple de la ciutadania en un món cada vegada més interconnectat. La participació activa i el compromís tant dels ciutadans com de les institucions seran claus per a construir un futur digital just i sostenible. Si aconseguim fer efectius estos drets, Internet i les noves tecnologies seguiran sent sinònim d'oportunitat i llibertat, i no d'amenaça. Al cap i a la fi, els drets digitals són, simplement, els nostres drets de sempre adaptats als temps moderns, i protegir-los equival a protegir-nos a nosaltres mateixos en esta nova era digital.

Font original de la notícia(Obri en nova finestra)

  • Informació i dades del sector públic
  • Infraestructures i servicis comuns