Datos.gob ha recopilat les novetats relacionades amb la compartició de dades, les dades obertes i les tecnologies lligades a ells del segon semestre de l'any que acabem de deixar arrere. Hace sis mesos, ja ens va obsequiar amb una interessantíssima primera recol·lecció de fites en el sector .
Regulant i impulsant la intel·ligència artificial
La intel·ligència artificial (IA) continua sent un dels camps on cada dia s'aprecien nous avanços. Es tracta d'un sector l'auge del qual és relativament nou i que necessita regulació. Per açò, la Unió Europea va publicar el juliol passat el Reglament d'intel·ligència artificial , una norma que marcarà l'entorn regulatori europeu i global. Alineada amb Europa, Espanya ja va presentar uns mesos abans la seua nova Estratègia d'intel·ligència artificial 2024 , amb la finalitat d'establir un marc per a accelerar el desenvolupament i expansió de la IA a Espanya.
D'altra banda, a l'octubre, Espanya va assumir la copresidencia de Open Government Partnership (OGP). En el seu full de ruta està promoure les idees innovadores, aprofitant les oportunitats que brinden les dades obertes i la intel·ligència artificial. Com a part del càrrec, Espanya organitzarà el pròxim cim mundial de OGP a Vitòria.
Noves ferramentes innovadores basades en dades
Les dades són el motor d'una gran quantitat de ferramentes tecnològiques disruptives que poden generar beneficis per a tota la ciutadania. Algunes de les posades en marxa per organismes públics durant estos últims mesos són:
- El Ministeri de Transports i Movilidad Sostenible ha començat a utilitzar tecnologia Big Data per a analitzar el trànsit de les carreteres i millorar les inversions i la seguretat vial.
- El Principat d'Astúries anuncia un pla per a l'ús de Intel·ligència Artificial amb la finalitat d'acabar amb els embusos durant l'estiu, a través de l'elaboració d'un bessó digital.
- El Govern d'Aragó va presentar un nou sistema d'intel·ligència turística , que utiliza Big Data e IA para mejorar la toma de decisiones en el sector.
- La Regió de Múrcia ha llançat "Múrcia Business Insight" un aplicatiu de business intelligence que permet realitzar anàlisis dinàmiques amb dades sobre les empreses de la regió: facturació, ocupació, localització, sector d'activitat, etc.
- El Ajuntament de Granada ha utilitzat Intel·ligència Artificial per a millorar el clavegueram. L'objectiu és aconseguir una planificació i execució "més eficient" del manteniment, amb dades in situ.
- El Ajuntament de Segòvia i Visa han firmat un acord de col·laboració para desarrollar una herramienta online con datos reales, agregados y anónimos de los patrones de gasto de los titulares extranjeros de tarjetas Visa en la capital. Esta iniciativa ofrecerá información de interés que permitirá adaptar las estrategias para fomentar el turismo internacional.
També els investigadors i estudiants de diversos centres han comunicat avances fruit del treball amb dades:
- Investigadores del Centro de Regulación Genómica (CRG) de Barcelona, la Universidad del País Vasco (UPV/EHU), el Donostia International Physics Center (DIPC) y la Fundación Biofísica Bizkaia han entrenado un algoritme per a detectar alteracions de teixits en els estadis inicials i millorar el diagnòstic de càncer.
- Investigadors del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i KIDO Dynamics, han posat en marxa un projecte per a extraure metadades de les antenes mòbils per a comprendre el flux de persones en paratges naturals. L'objectiu és la identificació i control de l'impacte del turisme.
- Una estudiante de la Universidad de Valladolid (UVa) ha diseñado un proyecto para millorar la gestió i l'anàlisi dels ecosistemes forestals a Espanya a nivell local. Per a açò, convertix els límits municipals a un format de dades obertes enllaçades. Els resultats estan disponibles per a la seua reutilització.
Avanços en espais de dades
Des de el Ministeri per a la Transformació Digital i de la Funció Pública i, en concret, des de la Secretaria d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial es continua avançant en la implementació de espais de dades , a través de diverses accions:
- S'ha presentat un Pla d'Impuls dels Espais de Dades Sectorials per a impulsar la compartició segura de les dades.
- S'ha posat en marxa el desenvolupament de Espais de Dades per a les Infraestructures Urbanes Intel·ligents (EDINT) . Este projecte, que es durà a terme a través de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), contempla la creació d'un espai de dades multisectorial que reunirà tota la informació recopilada per les entitats locals.
- S'han llançat ajudes, en l'àmbit de la digitalització, per a la transformació digital dels sectors productius estratègics mitjançant el desenvolupament de productes i servicis tecnològics per a espais de dades.
Funcionalidades que acosten les dades als reutilisadors
Les plataformes de dades obertes dels diversos organismes també han presentat novetats, ja siguen nous conjunts de dades, funcionalitats, estratègies o informes:
- El Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic ha llançat una nova aplicació per a la visualització de el Índex Nacional de Qualitat de l'Aire (ICA) en temps real. Inclou recomanacions sanitàries per a la població general i la població sensible.
- La Junta d'Andalusia ha publicat una “ Guia per al disseny d'Estudis Pilot de Polítiques Públiques ”. En ella proposa una metodologia per a dissenyar estudis pilot i un sistema de recollida d'evidències per a la presa de decisions.
- La Generalitat de Catalunya ha iniciat els passos per a implantar un nou model de govern de la dada que permeta millorar les relacions amb la ciutadania i les empreses.
- El Ajuntament de Madrid està implantant una nova cartografia 3D i un mapa tèrmic. En el Blog IDEE (Infraestructura de Dades Espacials d'Espanya) ens van explicar com s'ha creat este model 3D de la capital utilitzant diverses tecnologies de captura de dada.
- El Institut Canari d'Estadística (ISTAC) ha publicat 6.527 mapes temàtics amb indicadors laborals sobre Canàries en el seu catàleg de dades obertes.
- Iniciativa Open Data i la Unió Democràtica de Pensionistes i Jubilats d'Espanya, amb suport de el Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, van presentar la primera web de Dades de l'Observatori de Dades x Majors . El seu objectiu és facilitar l'anàlisi de l'envelliment saludable a Espanya i la pren decisions estratègiques. La Iniciativa de Barcelona també va posar en marxa un repte per a identificar 50 datasets relacionats amb l'envelliment saludable , un projecte que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona.
- El Centre per al Desenvolupament Tecnològic i la Innovació (CDTI) ha presentat un dashboard en fase beta amb dades obertes en format explotable.
A més, es continua treballant per a afavorir l'obertura de dades des de diverses institucions:
- Assetge i la Universitat Rei Juan Carlos (Madrid) han posat en marxa el Observatori Open Data Reuse per a promoure la reutilització de les dades obertes. Ja compta amb el compromís de el Ajuntament de Madrid i estan buscant més institucions que s'unisquen al seu Manifest.
- El Cabildo de Tenerife i la Universitat de la Llacuna han desenvolupat una Estratègia de Mobilitat Sostenible en la Reserva de la Biosfera Massís d'Anaga. Es busca obtindre dades en temps real per a prendre mesures adaptades a la demanda.
Concursos de dades i esdeveniments per a animar a utilitzar dades obertes
L'estiu va ser l'època triada per diferents organismes públics per a llançar concursos on es buscaven productes i/o servicis basats en dades obertes. És el cas de:
- La Comunitat de Madrid va celebrar DATAMAD 2024 en la Universitat Rei Juan Carlos de Madrid. L'esdeveniment incloïa un taller sobre com reutilitzar dades obertes i un datathon.
- Més de 200 estudiants de van inscriure a el I Malackathon, organitzat per la Universitat de Màlaga, un concurs que premiava els projectes que usaven dades obertes per a plantejar solucions en la gestió de recursos hídrics.
- La Junta de Castella i León va celebrar el VIII Concurs de Dades Obertes, els guanyadors es van conéixer en el mes de novembre.
- També es va llançar el II Datathon d'UniversiData. Han sigut seleccionats 16 finalistes . Els guanyadors es coneixeran el 13 de febrer de 2025.
- El Cabildo de Tenerife també va organitzar el seu I Concurs de Dades Obertes: Idees de reutilització. Actualment es troben valorant les candidatures rebudes . Més avant llançaran el seu II Concurs de Dades Obertes: Desenvolupament d'APP.
- El Govern d'Euskadi va dur a terme el seu V Concurso de dades obertes. Ja es coneixen els finalistes tant de la categoria de Aplicacions com de Idees .
També en estos mesos s'han celebrat múltiples esdeveniments, que es poden veure online, com:
- L'III Congrés GeoEuskadi i XVI Jornades Ibèriques d'Infraestructures de Dades Espacials (JIIDE) .
- DATAfórum Justícia 2024 .
Altres exemples d'esdeveniments que es van celebrar però no estan disponibles online són el III Congrés & XIV Jornades d'Usuaris de , el Congrés d'Innovació Pública Novagob 2024 , DATAGRI 2024 o la Jornada Governe de la Dada per a Entitats Locals .