accesskey_mod_content

La Comissió Europea crea l'Oficina d'Intel·ligència Artificial

  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

30 maig 2024

La Comissió crea l'Oficina d'Intel·ligència Artificial per a reforçar el lideratge de la UE en este camp, tenint com a objectiu permetre el desenvolupament, la implementació i els usos futurs de la IA.

La Comissió ha creat l'Oficina Oficina d'Intel·ligència Artificial(Obri en nova finestra) , organisme  creat en el si de la Comissió . L'Oficina de IA té per objecte permetre el desenvolupament, el desplegament i l'ús futurs de la IA d'una manera que fomente els beneficis socials i econòmics i la innovació, mitigant al mateix temps els riscos. L'Oficina exercirà un paper clau en l'aplicació de la Llei de IA, especialment en relació amb els models de IA d'ús general. També treballarà per a fomentar la investigació i la innovació en IA fiable i posicionarà a la UE com a líder en els debats internacionals.

L'Oficina de IA està composta per:

  • Unitat de Regulació i Compliment que coordina l'enfocament regulador per a facilitar l'aplicació i execució uniformes de la Llei de IA en tota la Unió, en estreta col·laboració amb els Estats membres. La unitat contribuirà a les investigacions i possibles infraccions, gestionant les sancions;
  • Unitat sobre seguretat de la IA centrada en la identificació de riscos sistèmics de models d'ús general molt capaços, possibles mesures de mitigació, així com enfocaments d'avaluació i assaig;
  • Unitat d'excel·lència en IA i robòtica que recolza i finança la investigació i el desenvolupament per a fomentar un ecosistema d'excel·lència. Coordina la iniciativa GenAI4EU, estimulant el desenvolupament de models i la seua integració en aplicacions innovadores;
  • La Unitat de IA per al Ben Societal per a dissenyar i aplicar el compromís internacional de l'Oficina de IA en IA per al bé, com la modelització meteorològica, els diagnòstics del càncer i els bessons digitals per a la reconstrucció;
  • Unitat d'Innovació i Coordinació de Polítiques en matèria de IA que supervisa l'execució de l'estratègia de IA de la UE, supervisa les tendències i la inversió, estimula l'adopció de la IA a través d'una xarxa de centres europeus d'innovació digital i la creació de fàbriques de IA, i fomenta un ecosistema innovador mitjançant el suport a espais controlats de proves i proves en el món real.

L'Oficina de IA estarà dirigida pel cap de l'Oficina de IA i treballarà baix la direcció d'un assessor científic principal per a garantir l'excel·lència científica en l'avaluació de models i enfocaments innovadors, i d'un assessor d'assumptes internacionals per a donar seguiment al nostre compromís de col·laborar estretament amb els socis internacionals en matèria de IA fiable.

Configuració i tasques de l'Oficina de IA

L'Oficina de IA emprarà a més de 140 persones per a dur a terme les seues tasques. El personal estarà compost per especialistes en tecnologia, assistents administratius, advocats, especialistes en polítiques i economistes.

L'Oficina garantirà la aplicació coherent de la Llei de IA. Paraello, recolzarà als òrgans de governança dels Estats membres. L'Oficina de IA també farà complir directament les normes relatives als models de IA d'ús general. En cooperació amb els desenvolupadors de IA, la comunitat científica i altres parts interessades, l'Oficina de IA coordinarà l'elaboració de codis de pràctiques de última generació, realitzarà proves i avaluarà models de IA d'ús general, sol·licitarà informació i aplicarà sancions quan siga necessari.

Per a garantir una presa de decisions ben informada, la Oficina de IA col·laborarà amb els Estats membres i la comunitat d'experts en general a través de fòrums i grups d'experts específics. A escala de la UE, l'Oficina de IA col·laborarà estretament amb el Comité Europeu d'Intel·ligència Artificial, compost per representants dels Estats membres. La Comissió Tècnica Científica d'Experts Independents garantirà un estret vincle amb la comunitat científica i es recaptaran més coneixements especialitzats en un fòrum consultiu, que representarà una selecció equilibrada de parts interessades, com la indústria, les empreses emergents i les pimes, el món acadèmic, els grups de reflexió i la societat civil.

L'Oficina de IA promourà un ecosistema innovador de la UE per a una IA fiable. Contribuirà a açò proporcionant assessorament sobre millors pràctiques i permetent l'accés a espais controlats de proves de IA, proves en el món real i altres estructures de suport europees per a l'adopció de la IA, com les instal·lacions d'assaig i experimentació en IA, els centres europeus d'innovació digital i les fàbriques de IA. Recolzarà les activitats d'investigació i innovació en l'àmbit de la IA i la robòtica i aplicarà iniciatives, com GenAI4EU, per a garantir que els models de IA d'ús general fabricats a Europa i formats a través de superordenadores de la UE s'afinen i integren en aplicacions noves en tota l'economia, estimulant la inversió.

Finalment, l'Oficina de IA garantirà un enfocament europeu estratègic, coherent i eficaç en matèria de IA a escala internacional, convertint-se en un punt de referència mundial.

Pròximes passos

Els canvis organitzatius descrits anteriorment faran efecte el 16 de juny. La primera reunió del Comité de IA ha de celebrar-se a la fi de juny. L'Oficina de IA està preparant directrius sobre la definició del sistema de IA i sobre les prohibicions, les dos previstes sis mesos després de l'entrada en vigor de la Llei de IA. L'Oficina també s'està preparant per a coordinar l'elaboració de codis de pràctiques per a les obligacions relatives als models de IA d'ús general, prevista per a 9 mesos després de la seua entrada en vigor.

Rerefons

A l'abril de 2021, la Comissió  va proposar la Llei d'Intel·ligència Artificial de la UE  i un nou  pla coordinat  amb els Estats membres per a garantir la seguretat i els drets fonamentals de les persones i les empreses, reforçant al mateix temps la inversió i la innovació en tots els països de la UE. La Llei d'Intel·ligència Artificial de la UE va ser  aprovada provisionalment pels colegisladores al desembre de 2023  i és la primera llei integral del món en matèria d'intel·ligència artificial. La Llei de IA ha d'entrar en vigor a la fi de juliol de 2024.

Al gener de 2024, la Comissió  va posar en marxa un paquet de mesures  per a recolzar a les empreses emergents i les pimes europees en el desenvolupament d'una intel·ligència artificial (IA) fiable. Com a part d'estes mesures, es va adoptar una decisió de la Comissió per a establir l'Oficina de IA.

Font original de la notícia(Obri en nova finestra)

  • Intel·ligència Artificial i Blockchain