accesskey_mod_content

L'impacte de les dades obertes en el sector empre

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

20 març 2024

Los dades obertes oferixen informació d'interés sobre l'estat i evolució de diferents sectors, entre ells, l'ocupació.

Les dades d'ocupació solen incloure estadístiques sobre la població activa i informació sobre els empleats, així com dades econòmiques, demogràfics o relacionats amb prestacions, entrevistes, salaris, vacants, etc.  

Gràcies a esta informació podem tindre una visió clara de la salut econòmica d'un país i del benestar dels seus ciutadans, fomentant la presa de decisions informades. A més, també poden servir de base per a la creació de solucions innovadores que ajuden en diverses tasques.  

En este article repassarem algunes fonts de les quals obtindre dades obertes de qualitat d'ocupació, així com exemples d'ús per a mostrar els potencials beneficis de la seua reutilització. 

On localitzar dades d'ocupació?

En datos.gob.es hi ha disponible una gran quantitat de conjunts de dades sobre ocupació(Obri en nova finestra) , destacant com a publicador a nivell nacional el Institut Nacional d'Estadística (INE). Gràcies a les dades de l'INE podem conéixer els ocupats per sector d'activitat(Obri en nova finestra) , tipus d'estudis(Obri en nova finestra)  o  jornada, així com els motius per a tindre jornada parcial(Obri en nova finestra) . Les dades proporcionades per esta entitat també ens permeten conéixer la situació laboral de les  persones amb discapacitat(Obri en nova finestra) o per sexe(Obri en nova finestra) .  

Altres fonts de dades on localitzar informació d'interés és el Servici Públic d'Ocupació Estatal (sepe.es)(Obri en nova finestra) , on podem trobar dades estadístiques sobre demandants d'ocupació, llocs de treball i col·locacions, des de maig de 2005 fins a l'actualitat. A açò cal sumar els organismes autonòmics, molts dels quals han posat en marxa el seu propi portal de dades obertes d'ocupació. És el cas de la Junta d'Andalusia(Obri en nova finestra)

Si estem interessats a realitzar una comparació entre països, també podem acudir a les dades de l'OCDE OCDE(Obri en nova finestra) , Eurostat(Obri en nova finestra)  o el Banc Mundial(Obri en nova finestra)

Totes estes dades poden ser de gran interés para: 

  • Els responsables polítics, per a comprendre millor la dinàmica del mercat laboral i reaccionar davant ella. 
  • Els ocupadors, per a optimitzar les seues activitats de contractació. 
  • Els demandants d'ocupació, per a prendre millors decisions professionals. 
  • Els centres d'educació i formació, per a adaptar els plans d'estudis a les necessitats del mercat laboral. 

Casos d'ús de dades obertes en el sector empre

Tan rellevant és comptar amb fonts de dades obertes d'ocupació com saber interpretar la informació que oferixen sobre el sector. És ací on entren els reutilisadors que aprofiten esta matèria primera per a crear productes de dades que permeten donar resposta a diferents necessitats. Vegem alguns exemples: 

  • Presa de decisions i implantació de polítiques actives. Les polítiques actives d'ocupació són ferramentes que els governs utilitzen per a intervendre directament en el mercat laboral, a través de capacitació, orientació, incentius a la contractació, etc. Per a açò, necessiten conéixer les tendències i necessitats del mercat. Esto ha portat a nombrosos organismes públics a posar en marxa observatoris, com el del SEPE(Obri en nova finestra)  o el Principat d'Astúries(Obri en nova finestra) . També trobem observatoris específics per àrees com el d'Igualtat Igualtat i Ocupació(Obri en nova finestra) . A nivell europeu, destaca la proposta d'Eurostat:  establir requisits per a crear un sistema paneuropeu d'elaboració d'estadístiques oficials i anàlisis polítiques específiques usant per a açò dades obertes relatives a ofertes d'ocupació online. Este projecte s'ha dut a terme utilitzant la plataforma BDTI. Però este camp no està limitat al sector públic, sinó que altres actors també poden presentar les seues propostes. És el cas d'Iseak Iseak(Obri en nova finestra) , entitat sense ànim de lucre que impulsa un centre d'investigació i transferència en economia. Entre altres qüestions, en Iseak busquen donar resposta a preguntes com provoca la pujada del salari mínim una destrucció de l'ocupació? o per què existix una bretxa de gènere en el mercat? 

  • Rendició de comptes. Tota esta informació no és solament útil per als organismes públics, sinó també per a la ciutadania, a l'hora de valorar si les polítiques d'ocupació dels seus governants estan funcionant. Per açò, molts governs posen estes dades a la disposició dels ciutadans a través de visualitzacions senzilles de comprendre, com Castella i León(Obri en nova finestra) . Així mateix, en este camp té un paper protagonista el periodisme de dades, amb peces que acosten la informació al gran públic com estos exemples, relatius als salaris(Obri en nova finestra)  o el nivell desocupació(Obri en nova finestra)  per zones. Si vols saber com realitzar este tipus de visualitzacions, te'ls expliquem en este exercici pas a pas que caracteritza la demanda d'ocupació i contractació registrada a Espanya(Obri en nova finestra) .

  • Impuls d'oportunitats laborals. Per a acostar les dades d'interés als ciutadans que es troben en cerca activa o de noves oportunitats laborals, existixen ferramentes, com esta app de convocatòries d'ocupació pública(Obri en nova finestra)  o d'ajudes(Obri en nova finestra) , basades en dades obertes. També hi ha ajuntaments que creen solucions per a impulsar l'ocupació i l'economia en la seua localitat com la   APP Paterna Empra't(Obri en nova finestra) . Estes apps suposen una forma de consum de dades molt més senzilla i amigable que els tradicionals portals de cerca d'ocupació. Un pas més enllà ha anat la Diputació de Barcelona. Amb el seu Buscador de Información i Documentación Oficial (CIDO)(Obri en nova finestra) .Esta ferramenta utilitza IA aplicada a les dades obertes para, entre altres finalitats, oferir servicis personalitzats per a individus, empreses i sectors rurals, així com accés a convocatòries d'ocupació. La informació que oferix procedix tant de taulers d'anuncis, com del Perfil del contractant(Obri en nova finestra)  i diverses pàgines webs municipals. 

  • Desenvolupament de solucions avançades. Les dades d'ocupació també es poden utilitzar per a potenciar una àmplia varietat de casos d'ús d'aprenentatge automàtic. Un exemple és esta plataforma estadunidense(Obri en nova finestra)  per a l'anàlisi financera que proporciona dades i informació a inversors i empreses. Per a açò utilitza dades de taxes de desocupació d'EE.UU, combinat amb uns altres com a codis postals, dades demogràfiques o dades meteorològiques. Estes dades també es poden utilitzar per a calcular riscos d'impagaments(Obri en nova finestra)

En definitiva, gràcies a este tipus de dades ens solament podem conéixer més sobre la situació laboral del nostre entorn, sinó també alimentar solucions que ajuden a impulsar l'economia o que faciliten l'accés a oportunitats laborals. Es tracta, per tant, d'una categoria de dades la publicació de les quals han d'impulsar organismes públics de tots els nivells. 

Font original de la notícia(Obri en nova finestra)

  • Informació i dades del sector públic