accesskey_mod_content

El Govern i les CC.AA. avancen en un marc comú per a la digitalització de la Justícia

  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

21 juny 2024

El ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts va presidir a Saragossa la Conferència Sectorial d'Administració de Justícia, l'òrgan de cooperació entre l'Estat i les CC.AA. amb competències transferides en esta matèria.

En eixe fòrum, l'Estat i les CC.AA. han avançat en la coordinació per a la digitalització de la Justícia, unificant criteris sobre l'aplicació del Reial decret - llei 6/2023, concretament en matèria de sistema d'intercanvi de documents, remissió d'expedients judicials electrònics o comunicacions transfrontereres per mitjans electrònics. També s'han acordat models de certificació i declaració responsable de compliment tècnic de punts d'accés segur i llocs segurs.

Este consens relatiu a una norma que és peça clau per a la digitalització de l'Administració de Justícia ha sigut impulsat pel Ministeri de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, liderat pel ministre Félix Bolaños.

Amb este marc comú es reforça la cogobernanza en un dels grans actius del país, ja que Espanya lidera els principals rànquings internacionals en matèria de digitalització de l'Administració de Justícia. De la mateixa manera, es reforcen la seguretat jurídica, l'eficàcia i la rapidesa de la transformació digital.

A més, en la Conferència Sectorial s'han tractat altres assumptes d'interés en matèria de Justícia, com l'aplicació dels fons Next Generation o el recent acord amb els sindicats representatius dels funcionaris del servici públic de Justícia i s'ha avançat cap a un marc comú per a l'ús de la Intel·ligència Artificial en l'Administració de Justícia.

Diàleg, modernització i cogobernanza

El ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, ha assenyalat la modernització i el diàleg com els eixos que resumixen el treball realitzat en esta cita de la Conferència Sectorial de Justícia, amb la qual es continua avançant, de la mà de les CC.AA., en el procés de transformació de la Justícia emprès des del ministeri. Es tracta, tal com ha explicat, del major impuls modernizador en dècades, que està col·locant ja a la Justícia espanyola a l'avantguarda en digitalització, amb una estructura adaptada a l'Espanya d'hui i des d'una vocació social i centrada en les persones.

Bolaños ha destacat també que els acords aconseguits són una mostra de la rellevància d'este fòrum per a la cogobernanza i per a afavorir l'aplicació de polítiques públiques de manera més ràpida, senzilla i pròxima a la realitat.

Font original de la notícia(Obri en nova finestra)

  • Cooperació interadministrativa