accesskey_mod_content

La Ley de Servicios Digitales comienza a aplicarse a todas las plataformas en línea de la UE

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

19 febrer 2024

La Llei de Servicis Digitals (DSA, per les seues sigles en anglés) té com a objectiu fer que l'entorn en línia siga més segur, just i transparent.

El 17 de febrer, la Llei de Servicis Digitals (DSA, per les seues sigles en anglés), l'històric reglament de UE la qual té com a objectiu fer que l'entorn en línia siga més segur, just i transparent, comença a aplicar-se a tots els intermediaris en línia de la UE.

En virtut de la Llei de Servicis Digitals, els usuaris de l'estan UE millor protegits contra els béns i continguts il·legals i els seus drets es respecten en les plataformes en línia en les quals es connecten amb altres usuaris, compartixen informació o compren productes.

Noves responsabilitats per a les plataformes i els usuaris empoderados

Totes les plataformes en línia amb usuaris en UE la , a excepció de les petit empreses i microempreses que empren a menys de 50 persones i amb un volum de negocis anual inferior a 10 milions d'euros, han d'aplicar mesures para:

  • Lluita contra els continguts, béns i servicis il·lícits: les plataformes en línia han de proporcionar als usuaris mitjans per a denunciar els continguts il·lícits, inclosos els béns i servicis. Més encara, les plataformes en línia hauran de cooperar amb els «alertadores de confiança», entitats especialitzades els avisos de les quals hauran de ser prioritaris per part de les plataformes.
  • Protegir als menors: inclosa la prohibició total de dirigir-se als menors amb anuncis basats en l'elaboració de perfils o en les seues dades personals.
  • Empodere als usuaris amb informació sobre els anuncis que veuen, com per què se'ls mostren els anuncis i qui va pagar per l'anunci.
  • Prohibir els anuncis que es dirigisquen als usuaris en funció de dades sensibles, com a creences polítiques o religioses, preferències sexuals, etc.
  • Proporcionar declaracions de motius a un usuari afectat per qualsevol decisió de moderació de contingut, per exemple, eliminació de contingut, suspensió del compte, etc., i carregar la declaració de motius en la base de dades de Transparència de DSA.
  • Proporcione als usuaris accés a un mecanisme de queixes per a impugnar les decisions de moderació de contingut.
  • Publicar un informe dels seus procediments de moderació de contingut almenys una vegada a l'any.
  • Proporcionar a l'usuari termes i condicions clars, i incloure els principals paràmetres sobre la base dels quals funcionen els seus sistemes de recomanació de contingut.
  • Designar un punt de contacte per a les autoritats, així com per als usuaris.

Además de las plataformas en línea, la Ley de Servicios Digitales también se aplica a los servicios de alojamiento (por ejemplo, servicios en la nube o sistemas de nombres de dominio, servicios en segundo plano que conectan a los usuarios con las direcciones de sitios web solicitadas), así como a los intermediarios en línea (por ejemplo, proveedores de servicios de Internet o dominios). Los servicios de alojamiento de datos y los intermediarios en línea están sujetos a un subconjunto de obligaciones en virtud de la Ley de Servicios Digitales(Obri en nova finestra) .

Desde finales de agosto de 2023, la Ley de Servicios Digitales ya se ha aplicado a las 19 plataformes en línia de molt gran grandària (VLOP) i motors de cerca (VLOSE)(Obri en nova finestra)  designats a l'abril de 2023 (amb més de 45 milions d'usuaris mensuals de mitjana).  Altres tres plataformes designades com VLOP(Obri en nova finestra)  al desembre de 2023 tenen fins a finals d'abril per a complir amb les obligacions més estrictes en virtut de la Llei de Servicis Digitals. No obstant açò, a partir de demà hauran de complir amb les obligacions generals de la Llei de Servicis Digitals.

Coordinadors de servicis digitals en els Estats membres

Les plataformes no designades com VLOP o VLOSE seran supervisades a nivell dels Estats membres per un regulador independent que actuarà com a coordinador nacional de servicis digitals(Obri en nova finestra) . Serà responsabilitat dels DSC garantir que estes plataformes complisquen les regles. Els DSC supervisaran i faran complir la DSA per a les plataformes establides en el seu territori.

En la pràctica, els Coordinadors de Servicis Digitals:

  • Ser el primer port d'escala per a les queixes dels usuaris sobre infraccions contra DSA la per part de qualsevol plataforma, incloses les VLOP i les VLOSE . El coordinador de servicios digitales transmitirá, cuando proceda, la reclamación al coordinador de servicios digitales del Estado miembro de establecimiento de la plataforma, cuando proceda, acompañada de un dictamen.
  • Certificar els mecanismes d'apel·lació extrajudicial existents perquè els usuaris puguen presentar queixes i impugnar les decisions de moderació de continguts.
  • Avaluar i atorgar l'estatus d'alertadores de confiança als sol·licitants adequats o a entitats independents que hagen demostrat experiència en la detecció, identificació i notificació de contingut il·legal en línia.
  • Processar les sol·licituds d'accés dels investigadors a les dades d'i VLOP VLOSE per a investigacions específiques. Els DSC examinaran als investigadors i sol·licitaran accés a les dades en el seu nom.
  • Estar dotats de forts poders d'investigació i execució, per a garantir el compliment de la Llei de Servicis Digitals per part dels proveïdors establits en el seu territori. Podran ordenar inspeccions després d'una presumpta infracció de la Llei de Servicis Digitals, imposar multes a les plataformes en línia que no complisquen la Llei de Servicis Digitals i imposar mesures provisionals en cas de danys greus a l'esfera pública.

El Consell Europeu de Servicis Digitals

Els coordinadors de servicis digitals i la Comissió formaran un grup consultiu independent, el Consell Europeu de Servicis Digitals, per a garantir que la Llei de Servicis Digitals s'aplique de forma coherent i que els usuaris de tota la UE gaudisquen dels mateixos drets, independentment d'on estiguen establides les plataformes en línia.

Es consultarà a la Junta Directiva sobre l'aplicació de la Llei de Servicis Digitals i se li assessorarà sobre les qüestions que sorgisquen relacionades amb la Llei de Servicis Digitals, i podrà contribuir a les directrius i a l'anàlisi. També prestarà assistència en la supervisió de les plataformes en línia de molt gran grandària i els motors de cerca en línia de molt gran grandària i publicarà informes anuals sobre els riscos sistèmics destacats i les millors pràctiques per a mitigar-los.

La Junta es reunirà per primera vegada el 19 de febrer de 2024.

Pròxims passos

En marzo de 2024, la Comisión tiene previsto adoptar directrices sobre medidas de mitigación de riesgos para los procesos electorales. Se espera una consulta pública sobre el acto delegado de acceso a los datos en abril, con adopción en julio y entrada en vigor en octubre de 2024. En mayo, la Comisión tiene previsto adoptar un acto de ejecución sobre los modelos de informes de transparencia. 

Més detalls(Obri en nova finestra)  sobre el calendari provisional.

Font original de la notícia(Obri en nova finestra)

  • Informació i dades del sector públic