" /> PAe - El Consell aprova les conclusions del Libro Blanco de la Comissió sobre a les necessitats d'infraestructura digital de la UE
accesskey_mod_content

El Consell aprova les conclusions del Llibre Blanco de la Comissió sobre a les necessitats d'infraestructura digital de la UE

  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

09 desembre 2024

Per iniciativa de la Presidència hongaresa, el Consell ha aprovat hui unes conclusions sobre el Llibre Blanco de la Comissió titulat "Com fer front a les necessitats d'infraestructura digital de la UE".

En l'última dècada, el sector de les comunicacions electròniques i el panorama digital han experimentat transformacions de gran envergadura, impulsades pel ràpid progrés tecnològic. La naturalesa intersectorial de la transició digital també significa que el seu impacte s'estén molt més allà de l'àmbit digital i afecta també a aspectes mediambientals i socials.

A la Lliure Blanco de la Comissió "Com fer front a les necessitats d'infraestructura digital de la UE"(Obri en nova finestra)   i dels recents informes Draghi i Letta, les conclusions del Consell(Obri en nova finestra) pretenen fer un balanç dels avanços assolits a escala europea, prestant especial atenció a les infraestructures digitals , al mateix temps que identifiquen els nombrosos reptes que encara queden per davant. Les conclusions també pretenen transmetre un conjunt complet de missatges sobre el foment de la innovació , la garantia de la seguretat i la resiliència , la promoció de la competència lleial i l'impuls de les inversions en infraestructures digitals per a avançar en els objectius de competitivitat i transformació digital de la UE.

El text de les conclusions aborda qüestions importants, com la possible convergència del núvol i les telecomunicacions en l'ecosistema digital (on es destaca la importància d'una avaluació d'impacte) o la consolidació del mercat , on es destaca la necessitat d'una competència efectiva en el mercat rellevant.

Les conclusions també aborden qüestions regulatòries . En el text es posa l'accent a mantindre la possibilitat d'un control exdavant en determinats mercats d'accés, així com a tindre en compte les particularitats dels Estats membres, la competència i el benestar dels consumidors en el context de la migració del coure a la fibra.

El cas específic de l'Agència Europea per a la Ciberseguretat

Al seu torn, i per la mateixa iniciativa de la Presidència hongaresa, el Consell va aprovar les conclusions sobre la Agència Europea de Ciberseguretat(Obri en nova finestra)  (ENISA).

L'ENISA ha demostrat ser una entitat d'inestimable valor en l'ecosistema europeu de la seguretat cibernètica durant les dos últimes dècades i el text de les conclusions resumix les experiències i expectatives dels Estats membres respecte de l'agència. Açò és especialment important tenint en compte l'avaluació en curs de la Llei de Seguretat Cibernètica (CSA) i la seua possible revisió. Per tant, les conclusions contenen una sèrie de recomanacions i suggeriments en nom del Consell.

Les conclusions del Consell reconeixen que l'ampliació de l'important paper de l'ENISA és el resultat de recents iniciatives legislatives , com la Llei de resiliència cibernètica (CRA) o la Directiva revisada sobre xarxes i sistemes d'informació (NIS 2), que han confiat a l'agencia tasques addicionals. El seu paper clau també es va veure impulsat per la creixent escala i complexitat de les amenaces i desafiaments cibernètics en els últims anys. Per tant, el Consell recomana que este augment de tasques es reflectisca en recursos adequats , sense prejutjar la pròxima negociació del marc financer plurianual. No obstant açò, és igualment important prioritzar les accions i mantindre una sòlida cooperació amb altres actors en l'àmbit cibernètic per a evitar la duplicació de tasques. 

Les conclusions reconeixen el suport d'ENISA als Estats membres pel que fa al desenvolupament i l'aplicació de polítiques, però també demanen que s'adopten noves millores i s'adopten mesurades, en particular pel que fa al desenvolupament de sistemes europeus de certificació de la ciberseguretat , així com a l'establiment d'una plataforma única de presentació d'informes.

El text de les conclusions també reconeix la important contribució d'ENISA a la millora del coneixement comú de la situació, així com al desenvolupament d'una resposta comuna a incidents o crisis cibernètiques a gran escala. Referent a açò, també es posa l'accent en una major cooperació amb la Comissió Europea, el Servici Europeu d'Acció Exterior (SEAE), la xarxa d'equips de resposta a incidents de seguretat informàtica (CSIRT, grups d'experts que avaluen, documenten i responen a un incident cibernètic) i la xarxa europea d'organitzacions d'enllaç per a crisis cibernètiques (EU-CyCLONe, una xarxa de cooperació per a les autoritats nacionals dels Estats membres encarregades de la ciberseguretat).

Finalment, les conclusions destaquen la importància de la cooperació d'ENISA amb altres actors de el ecosistema cibernètic , com el servici de ciberseguretat per a les institucions de la UE (CERT-EU), el Centre Europeu de Competència en Ciberseguretat i Europol, però també amb organitzacions i socis internacionals i amb el sector privat.

Font original de la notícia: conclusions sobre el Llibre Blanco de la Comissió(Obri en nova finestra)

Font original de la notícia: conclusions sobre ENISA(Obri en nova finestra)

  • Cooperació interadministrativa
  • Ciutadà
  • Seguretat i Protecció de Dades