accesskey_mod_content

IMPaCT-Data, integració de dades mèdiques per a impulsar la medicina de precisió

  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

21 agost 2024

IMPaCT, la Infraestructura de Medicina de Precisió associada a la Ciència i la Tecnologia, és un programa innovador que busca revolucionar l'atenció mèdica. 

La medicina personalitzada és un enfocament mèdic que reconeix que cada pacient és únic. A través de l'anàlisi de les característiques genètiques, fisiològiques i d'estil de vida de cada persona, es realitzen tractaments a mesura més eficients i assegurances, amb menys efectes secundaris. L'accés a esta informació, a més, és clau per a avançar en prevenció i detecció primerenca, així com en investigació i avanços mèdics.

Coordinat i finançat per l'Institut de Salut de Carlos III, l'objectiu d'IMPaCT IMPaCT(Obri en nova finestra) és impulsar el desplegament efectiu de la medicina personalitzada de precisió. Consta de 3 eixos estratègics:

  • Eix 1 Medicina predictiva: Programa COHORT(Obri en nova finestra) . És un projecte d'investigació epidemiològica que consistix en el desenvolupat i posada en marxa d'una estructura per al reclutament de 200.000 persones perquè participen en un estudi prospectiu. 
  • Eix 2 Ciència de dades: Programa DATA(Obri en nova finestra) . És un programa enfocat en el desenvolupament d'un sistema comú, interoperable i integrat, de recollida i anàlisi de dades clíniques i moleculars. A través d'ell s'elaboren criteris, tècniques i bones pràctiques per a la recol·lecció d'informació d'històries clíniques electròniques, imatges mèdiques i dades genómicos.
  • Eix 3 Medicina genòmica: Programa GENÒMICA(Obri en nova finestra) . És una infraestructura cooperativa per al diagnòstic de malalties rares i genètiques. Entre altres qüestions, elabora procediments normalitzats per al correcte desenvolupament de les anàlisis genómicos i la gestió de les dades obtingudes, així com per a l'estandardització i homogeneïtzació de la informació i els criteris emprats.

A més d'estos eixos, existixen dos línies estratègiques transversals: una centrada en l'ètica i integritat científica i una altra en la internacionalització, com es resumix en el següent visual.

A continuació, ens anem a centrar en el funcionament i resultats d'IMPaCT-Data, el projecte lligat a l'eix 2.

IMPaCT-Data, un entorn integrat per a l'anàlisi de dades interoperables

IMPaCT-Data(Obri en nova finestra) s'orienta al desenvolupament i validació d'un entorn d'integració i anàlisi conjunta de dades clíniques, moleculars i genètics, per al seu ús secundari, amb l'objectiu final de facilitar la implementació eficaç i coordinada de la medicina personalitzada de precisió en Sistema Nacional de Salut(Obri en nova finestra) . Actualment està format per un consorci de 45 entitats associades per un conveni amb vigència fins al 31 de desembre de 2025.

A través d'este programa, es busca la creació d'una infraestructura en el núvol de dades mèdiques per a investigació, així com dels protocols necessaris per a coordinar, integrar, gestionar i analitzar aquestes dades. Per a açò se seguix un full de ruta amb els següents objectius tècnics:

Resultats d'IMPaCT-Data

Com veiem, esta infraestructura, encara en desenvolupament, oferirà un entorn d'investigació virtual per a l'anàlisi de les dades a través de diversos servicis i productes:

A ells cal sumar diversos entregables(Obri en nova finestra) relacionats amb aspectes tècnics del projecte, com a comparacions de tècniques o proves de concepte, així com publicacions científiques(Obri en nova finestra) .

Impulsant casos d'ús a través de demostradors

Un dels objectius d'IMPaCT-Data és contribuir a l'avaluació de tecnologies associades als desenvolupaments del projecte, a través d'un ecosistema de demostradors. Amb açò es busca afavorir les aportacions d'empreses, entitats i grups acadèmics per a impulsar millores i aconseguir la implementació del projecte a gran escala.

Per a complir este objectiu, s'organitzen diferents activitats on s'avaluen components concrets en col·laboració amb membres d'IMPaCT-Data. Un exemple és el servidor de terminologies ORBITS per a la codificació de fenotips clínics en codis HPO (Human Phenotype Ontology)(Obri en nova finestra) , dirigit a extraure i codificar de manera automàtica informació continguda en reportes clínics no estructurats usant processament del llenguatge natural. Per a açò utilitza la terminologia HPO, que el seu objectiu és estandarditzar la recopilació de dades fenotípicos, fent-los accessibles per a la posterior anàlisi.

Un altre exemple de demostradors fa referència a la compartició de dades mèdiques virtualizados entre diferents centres per a projectes d'investigació(Obri en nova finestra) , dins d'un entorn governat, eficient i segur, on es complixen tots els estàndards de qualitat de dades definides per cada entitat.

Un projecte estratègic alineat amb Europa

IMPaCT-Data s'emmarca directament en l'Estratègia nacional per a l'ús secundari de les dades del sistema de salut nacional, descrita en PERTE de salut(Obri en nova finestra) (Projectes estratègics per a la recuperació i transformació econòmica), sent els seus coneixements, experiència i portaciones molt valuosa amb vista al desenvolupament de l'Espai Espai Nacional de dades de Salut(Obri en nova finestra) .

A més, els desenvolupaments d'IMPaCT-Data està directament alineats amb les línies mestres propostes per GAIA-X, tant a nivell general com en l'entorn específic de salut.

L'impacte del projecte a Europa queda patent, també, en la seua participació en projecte Europeu GDI (Genomic Data Infrastructure)(Obri en nova finestra) , que busca facilitar l'accés a dades genómicos, fenotípicos i clínics en tota Europa, on s'està usant IMPaCT-Data com a instrument a nivell nacional.

Tot açò posa de manifest que gràcies a IMPaCT-Data es podran impulsar projectes d'investigació en biomedicina no solament a Espanya, sinó també a Europa, contribuint d'esta manera a la millorar la salut pública i el tractament individualitzat dels pacients.

Font original de la notícia(Obri en nova finestra)

  • Informació i dades del sector públic