accesskey_mod_content

España i Estònia s'unixen per a potenciar els servicis digitals i la innovació en l'administració electrònica

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seua publicació. No es garantix que continuen actius actualment".

11 octubre 2022

​En el marc de la visita institucional de la Secretaria de Estado de Digitalización i Inteligencia Artificial a Estònia, tots dos països han firmat una Declaració conjunta per a intercanvi de millors pràctiques en el àrea de la digitalització.

El Ministeri d'Economia i Transformació Digital, a través de la Secretaria d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, ha firmat hui una Declaració conjunta de cooperació i intercanvi de bones pràctiques en l'àmbit del Govern digital amb el Ministeri d'Emprenedoria i Tecnologies de la Informació d'Estònia. L'acord s'ha dut a terme en el marc del Cim Digital de Tallin, celebrada el 10 i l'11 d'octubre de 2022.

En el moment geopolític actual, construir una transició digital sobre valors democràtics compartits s'ha torne apressant. Les aliances bilaterals entre països que liciten per una revolució digital al servici de les persones, i que preserve els drets individuals i col·lectius, és un pas necessari en este escenari de cooperació internacional.

España i Estònia són dos països que figuren en el top 10 de l'Índex d'Economia i Societat Digital (DESI) de la Unió Europea: España en el lloc 7 i Estònia en el 9. Estònia lidera el rànquing en l'indicador europeu de Servicis Públics Digitals, mentre que España ocupa la posició 5 en dita indicadora. Tots dos Estats estan compromesos amb el desplegament de polítiques i servicis públics digitals de major qualitat, més inclusius, eficients i personalitzats.

De conformitat amb l'acordat, la Secretaria d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial d'España i el Ministeri d'Emprenedoria i Tecnologies de la Informació buscaran oportunitats per a col·laborar en l'intercanvi de bones pràctiques i projectes en sis àrees clau: 

  • Innovación en materia de gobernanza digital a través de iniciativas como GovTech Labs.
  • Estratègies para per a la prestació de servicis digitals a través d'aplicacions mòbils.
  • Prestació unificada de servicis públics digitals als ciutadans, independentment de la seua prestació final des de les diferents administracions.
  • Estratègies de simplificació administrativa i procediments proactius executats de forma automatitzada per a millorar l'eficiència i l'eficàcia de les administracions.
  • Interoperabilitat i interconnexió de sistemes i dades entre les diferents administracions públiques a nivell autonòmic, nacional i europeu.
  • Garantia de la ciberseguretat per als servicis públics, així com intercanvi de mesures, capacitats, servicis i solucions en matèria de ciberseguretat per a les administracions públiques.

Cim Digital de Tallin

España ha estat representada pel Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital en el Cim Digital de Tallin, un esdeveniment anual que reunix a líders de països amb idees afins i digitalment avançats, organitzacions internacionals i al sector privat. Tots junts han abordat mitjançant xarrades, taules redones i discursos els reptes més destacats de l'àmbit tecnològic, així com les oportunitats per a caminar cap a un futur digital connectat.

En el Cim Digital de Tallin de 2021, es va presentar la connectivitat confiable com un marc conceptual compartit que consolidara i amplificara moltes iniciatives dutes a terme per països democràtics. El Cim d'enguany, a més d'abordar com brindar eixa connectivitat a través de col·laboracions basades en la confiança, ha tractat temes com la seguretat energètica, la ciberseguretat, l'atracció d'inversions a través de la col·laboració públic-privada i els projectes moderns sobre la sobirania digital, la governança de les dades, el núvol o els satèl·lits.

En este marc, la Secretària d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, Carme Artigas, va participar en el panell “Trusted Data in Pursuit of Trusted AI” (“Dades segures per a perseguir una Intel·ligència Artificial segura”), sobre les dades com a actiu geoestratégico en el qual va exposar la visió d'España en esta matèria: “hem de canviar la manera en la qual mesurem l'economia digital. Necessitem indicadors que avaluen les inversions en dades i talent, no solament per als balanços empresarials, si no per al nostre PIB”. 

El Cim ha tendit ponts entre Governs, institucions financeres, les organitzacions internacionals, experts tècnics i empreses de sector privat per a garantir que els valors democràtics i el compromís amb la llibertat i la dignitat humana, així com amb l'Estat de Dret, prevalen en esta transició digital.

Índice DESI 

L'Índex d'Economia i Societat Digital (DESI), publicat per la Comissió Europea, és un índex compost que resumix cinc indicadors del progrés digital d'Europa i que permet un seguiment de l'evolució dels Estats membres de la Unió Europea en la competitivitat digital. Estos cinc indicadors són connectivitat, capital humà, ús d'internet, integració de la tecnologia digital i servicis públics digitals.

Cada any, els  informes del DESI publiquen els resultats d'avanç dels països, combinant dades quantitatives procedents de més de 30 indicadors, amb anàlisis sobre les polítiques i millors pràctiques que s'han desenvolupat en cada país. Açò ajuda als Estats membres a detectar aquelles àrees que requerixen una actuació prioritària, com a capítols temàtics, que aporten una anàlisi a escala de la UE en els àmbits digitals de transformació digital.

En 2021, la Comissió va ajustar el DESI perquè reflectisca les dos iniciatives polítiques principals que afectaran a la transformació digital en la UE durant els pròxims anys: el Mecanisme de Recuperació i Resiliència, la Brúixola Digital i l'Itinerari cap a la Dècada Digital de la UE. Així, amb la finalitat d'adaptar el DESI als quatre punts cardinals i els objectius establits en el marc de la Brúixola Digital, millorar la metodologia i tindre en compte els últims avanços tecnològics i polítics, la Comissió va realitzar una sèrie de modificacions en la seua edició del 2021. A partir d'enguany els indicadors s'estructura entorn de/entorn dels quatre àmbits principals de la Dècada Digital de la UE.

Font original de la notícia(Obri en nova finestra)

  • Cooperació interadministrativa
  • Servicis electrònics