"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seua publicació. No es garantix que continuen actius actualment".
Les ferramentes d'avaluació de la interoperabilitat (IAT) són solucions integrals que s'implementen en l'enquesta de la UE.
Este conjunt de ferramentes oferix informació en dos direccions:
- Mesuren la maduresa d'interoperabilitat actual d'un servici públic digital en funció d'un conjunt d'atributs d'interoperabilitat definits i etapes de maduresa;
- Suggerixen com el servici públic digital pot millorar la seua maduresa d'interoperabilitat.
Si bé les IAT estan disponibles públicament per a qualsevol organització i ciutadà interessat, el públic objectiu principal són els propietaris de servicis públics digitals que operen en un entorn on es requerix interoperabilitat per a brindar un servici públic als usuaris finals.
En particular, la interoperabilitat estructural s'avalua amb SIQAT , la interoperabilitat de governança s'avalua amb GIQAT i la interoperabilitat de comportament s'avalua amb IMAPS. A més, cadascuna d'eixes solucions inclou un conjunt de preguntes que avaluen diferents aspectes de la interoperabilitat des del punt de vista de la interoperabilitat legal, organitzativa, semàntica i tècnica.
La següent imatge il·lustra els diferents aspectes de la interoperabilitat en el context dels servicis públics digitals:
Ferramenta d'Avaluació d'Interoperabilitat - SIQAT
El joc de ferramentes d'avaluació ràpida de interoperabilitat estructural ( SIQAT ) és una ferramenta d'autoavaluació que permet als propietaris de servicis públics avaluar el nivell de maduresa d'interoperabilitat estructural del seu servici públic digital.
SIQAT proporciona a les administracions públiques informació sobre dos aspectes clau de la interoperabilitat estructural del seu servici públic digital:
- Compartibilidad: és la mesura en què un estàndard obert permet la coexistència prospectiva d'un actiu llest per a usar en un conjunt de domini determinat de cadenes de valor de servicis públics digitals.
- Reutilització: és la mesura en què un estàndard obert permet la coexistència d'un actiu llest per a usar en una cadena de valor determinada d'un servici públic digital.
Ferramenta d'Avaluació d'Interoperabilitat - GIQAT
El joc de ferramentes d'avaluació ràpida de la interoperabilitat de la governança ( GIQAT ) és una ferramenta d'autoavaluació que permet als propietaris de servicis públics avaluar el nivell de maduresa de la interoperabilitat de la governança del seu servici públic digital.
GIQAT proporciona a les administracions públiques informació sobre dos aspectes clau de la interoperabilitat de la governança del seu servici públic digital:
- Garantia de col·laboració: és la mesura en què un estàndard obert permet la garantia de col·laboració d'un servici públic digital amb un altre servici públic digital.
- Control de Col·laboració: És la mesura en què un estàndard obert permet el control de col·laboració d'un servici públic digital amb un altre servici públic digital.
Ferramenta d'avaluació de la interoperabilitat - IMAPS
IMAPS és una ferramenta d'autoavaluació que poden utilitzar els propietaris de servicis públics digitals per a avaluar aspectes clau d'interoperabilitat de comportament i garantir la prestació fluïda de servicis públics digitals en un context nacional i transfronterer. En combinació amb IMAPS, hi ha versions especialitzades disponibles per a avaluar més a fons:
- Jurídic ( LIMAPS );
- Organisacional ( OIMAPS );
- Semàntica ( SIMAPS ) i;
- Aspectes tècnics ( TIMAPS ) d'interoperabilitat conductual.
IMAPS cobrix els aspectes principals del cicle de vida d'un servici públic digital, a saber, la prestació del servici , el consum del servici i la gestió del servici , mentre que les especialitzacions d'IMAPS es dividixen en dos àrees de servici, a saber, la prestació del servici i el consum del servici. Estos, al seu torn, s'avaluen en termes de especificacions , capacitats i manifestacions de dades, informació i coneixements , és a dir, detalls específics que permeten i recolzen la col·laboració de servicis entre parells.
Quins són els avantatges d'utilitzar ferramentes d'avaluació d'interoperabilitat?
Cadascuna de les ferramentes d'avaluació de la interoperabilitat proporciona:
- Aplicabilitat a qualsevol servici públic digital de suport als servicis públics, en tots els nivells de govern ;
- Un qüestionari en línia fàcil d'usar per a completar l'avaluació que està disponible a través d'EUSurvey;
- Un puntaje de maduresa d'interoperabilitat que indica el nivell de maduresa actual del seu servici públic digital;
- Un conjunt de recomanacions per a millorar el seu servici públic digital, basat en estàndards d'interoperabilitat i bones pràctiques (enviat automàticament per correu electrònic en finalitzar l'avaluació);
- Un informe de la seua avaluació IAT per a recolzar les seues decisions d'inversió per a la millora del servici (enviat automàticament per correu electrònic en completar l'avaluació);
- Una declaració de conformitat amb els principis del Marc Europeu d'Interoperabilitat ( EIF ) .
- Estalvi de temps i recursos en proves d'interoperabilitat peer-to-peer.
Explora les ferramentes
Ho convidem a descobrir les Ferramentes d'avaluació de la interoperabilitat i començar l'avaluació de la seua(s) servici(s) públic(s) digital(és).
- Utilitze el joc de ferramentes d'avaluació ràpida d'interoperabilitat estructural accedint a este enllaç SIQAT .
- Utilitze el joc de ferramentes d'avaluació ràpida de la interoperabilitat de la governança accedint a este enllaç GIQAT .
- Utilitze la Avaluació de Maduresa d'Interoperabilitat d'un Servici Públic accedint a est enllace IMAPS .
Els propietaris de servicis públics digitals també poden obtindre informació detallada sobre la maduresa d'interoperabilitat legal ( LIMAPS ), organisacional ( OIMAPS ), tècnica ( TIMAPS ) i semàntica ( SIMAPS ) dels servicis públics digitals. Si desitja conéixer més sobre els lineamientos arquitectònics i els respectius HL SAT, visite: LIMAPS HL SAT , OIMAPS HL SAT , SIMAPS HL SAT , TIMAPS HL SAT .
L'objectiu final d'esta recopilació és ajudar als propietaris de servicis públics digitals a aconseguir el següent nivell en la maduresa de la interoperabilitat dels seus servicis públics digitals.
Font original de la notícia
- Interoperabilitat i Normalització