L'Informe de Maduresa de les Dades Obertes a Europa se elabora anualmente por el Portal Europeo de Datos desde 2015. Este informe evalúa el nivel de madurez en datos abiertos de los Estados Miembros de la
En l'edició de 2021, España es posiciona en el tercer lloc del rànquing global, mantenint-se en el grup dels Trend-Setters (creadors de tendències).
De les quatre dimensions analitzades, España destaca especialment en la dimensió “Impacte”, on aconseguix la màxima puntuació.
Dins d'esta dimensió de “Impacte” l'informe ressalta la Iniciativa Aporta, un elemento clave de la política de datos del gobierno de España, que té com a objectiu principal l'harmonització i l'aprofitament eficient de les sinergies entre els projectes de dades ja en marxa. Dins d'esta iniciativa es realitza, entre altres actuacions, un seguiment de l'activitat duta a terme en matèria de dades obertes en España pels diferents nivells de l'Administració.
Quant a la dimensió “Política”, es reflectix el model híbrid de governança de dades en el nostre país, mitjançant la coordinació de les diferents iniciatives de dades a nivell ministerial i regional, a través de grups de treball sectorials, així com el caràcter proactiu davant les sol·licituds d'organitzacions estretament vinculades a la ciutadania, com l'associació d'empreses infomediarias (ASSETGE).
En la dimensió “Portal”, l'informe subratlla l'exemple d'España quant a la seua transparència, oferint informació detallada i organitzada per categories, sobre les sol·licituds rebudes, el seu estat i resposta a les mateixes. Així mateix, s'enumeren altres característiques rellevants, com la utilització de ferramentes avançades per a mesurar la usabilitat de la web, l'impacte social, o la verificació de la qualitat dels conjunts de dades, d'acord amb els estàndards de qualitat establits en la “Norma Tècnica d'Interoperabilitat per a la reutilització de recursos d'informació".