accesskey_mod_content

Disponible l'edició 2024 de l'Índex d'Innovació Global

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

27 setembre 2024

Espanya, el rendiment del qual està d'acord amb el seu nivell de desenvolupament, se situa el 28º entre els 133 països analitzats.

L'Organització Mundial de Propietat Intel·lectual (WIPO, en les seues sigles en anglés) acaba de publicar la 17ª edició de l'Índex Global d'Innovació(Obri en nova finestra) (GII, en les seues sigles en anglés). Esta nova guia proporciona resultats innovadors de 133 països, així com dels 100 principals clústers científics i tecnològics del món. El tema d'enguany, Desbloquejant la promesa de l'emprenedoria social, explora el vincle entre la innovació i les empreses socials, i l'impacte que açò té en el nostre món.

L'edició de 2024 destaca que després d'anys de bonança entre 2020 i 2022, els gastos en investigació i desenvolupament es van desaccelerar, el nombre de publicacions científiques va disminuir i les inversions de capital de risc van tornar als nivells anteriors a la pandèmia, fins i tot a Àfrica i Amèrica Llatina. Si persistixen les condicions financeres més restrictives, açò obstaculitzarà les inversions en innovació necessàries a curt termini. Però, d'altra banda, assenyala que les noves innovacions en l'àmbit de la ciència digital i profunda -destacades en l'Índex Mundial d'Innovació 2022- seguixen impulsant el progrés, amb importants avanços en àmbits com la seqüenciació del genoma, la informàtica i les bateries elèctriques. També hi ha millores en el que es demomina l'impacte socioeconòmic de la innovació, amb tendències positives en indicadors clau, inclosa la disminució de la pobresa mundial i l'augment de la productivitat laboral i l'esperança de vida. 

Espanya

L'última edició atorga a Espanya una puntuació de 44,9 punts, situant-ho en la 28ª posició dels 133 països analitzats (un lloc per damunt de l'edició anterior), la 18ª entre els països europeus, en el grup de països el rendiment dels quals se situa en línia amb el seu nivell de desenvolupament.

L'índex analitza 7 pilars: Institucions, Capital humà i investigació, Infraestructures, Sofisticació del mercat, Sofisticació del negoci, Coneixement i resultats tecnològics i Resultats creatius. Espanya se situa en tots els pilars, excepte Institucions, en el cuartil de millors actors (entre els llocs de l'1 i 33), destacant especialment en el de Infraestructures, on ocupa la posició 14ª. L'informe destaca que Espanya està obtenint bons resultats en gasto en programari (12º), dissenys industrials (13º) i inversors corporatius globals en R+D (15º).

Dins del bloc de Infraestructures, Espanya ocupa el lloc 22 en matèria de Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) amb una puntuació de 85,6, entre les quals el Servici online governamental obté una puntuació de 84,1, situant-se en el lloc 25. Esta secció analitza a més l'ús i accés a les TIC i la participació online dels ciutadans.

Més informació(Obri en nova finestra)

  • Informació i dades del sector públic
  • Govern obert, Informes i Estudis