Este projecte contempla la creació d'un espai de dades multisectorial que reunirà tota la informació recopilada per les entitats locals. El projecte es durà a terme a través de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) i comptarà amb una subvenció de 13 milions d'euros, tal com s'arreplega en Butlletí Oficial de l'Estat publicat dimecres passat 16 d'octubre.
Avanços per a la posada en marxa d'un espai de dades en l'àmbit municipal
23 octubre 2024
El Ministeri per a la Transformació Digital i de la Funció Pública ha llançat una ajuda destinada al desenvolupament dels Espais de Dades per a les Infraestructures Urbanes Intel·ligents (EDINT).
Un punt únic d'accés a dades d'infraestructures urbanes intel·ligents
Gràcies a esta actuació es podrà finançar, desenvolupar i gestionar un espai de dades multisectorial que agruparà tota la informació arreplegada pels diferents municipis espanyols de forma agregada i centralitzada. cal recordar que els espais de dades permeten la compartició voluntària d'informació en un entorn de sobirania, confiança i seguretat , establit mitjançant mecanismes integrats de governança, organitzatius, normatius i tècnics.
EDINT actuarà com a punt únic neutre d'accés a la informació de les ciutats intel·ligents, facilitant que empreses, investigadors i administracions puguen accedir a la informació sense necessitat de visitar la infraestructura de dades de cada municipi, augmentant així l'agilitat i reduint els costos. A més, permetrà la connexió amb altres espais de dades sectorials.
La posada en comú d'estes dades ajudarà a accelerar els processos d'innovació tecnològica en productes i servicis per a ciutats intel·ligents. Les empreses i organismes també podran utilitzar les dades per a millorar els processos i l'eficiència de les seues activitats.
La Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) executarà el projecte
El projecte EDINT s'articularà a través de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies. La FEMP aconseguix a més del 95 % de la població espanyola, la qual cosa li atorga un coneixement profund i pròxim de les necessitats i reptes de la gestió de les dades en els municipis i províncies espanyoles.
Entre les actuacions que hauran de dur a terme, estan:
- Desenvolupament i implementació de la infraestructura i plataforma de dades, que emmagatzemarà les dades dels sistemes de Smart City existents.
- Incorporació d'entitats locals i empreses interessades a accedir a l'espai de dades.
- Desenvolupament de tres casos d'ús sobre l'espai de dades, centrats en les següents àrees: “mobilitat intel·ligent”, “urbs i territoris gestionats” i “mapa de l'activitat econòmica i social de ciutats i territoris”.
- Definició dels esquemes de governança que regularan el funcionament del projecte, garantint la interoperabilitat de les dades, així com la gestió de la complexa xarxa d'actors interessats (empreses, institucions acadèmiques i organitzacions governamentals).
- Posada en marxa de Centres d'Excel·lència i Oficines del Dato, amb espais físics de treball. Estos centres s'encarregaran de la recopilació de les lliçons apreses i el desenvolupament de nous casos d'ús.
Es tracta d'un projecte continu i sostenible a llarg termini que estarà obert a la participació de nous actors, ja siguen proveïdors o consumidors de dades, en qualsevol moment.
Un projecte alineat amb Europa
Esta ajuda s'emmarca en Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència , finançat per la Unió Europea-Next Generation EU. La creació d'espais de dades està contemplada en la Estratègia Europea de Dades , com a mecanisme per a establir un mercat comú de dades que assegure el lideratge de la Unió Europea en l'economia global de dades. En concret, es busca aconseguir el lliure flux d'informació per a beneficiar a empreses, investigadors i administracions públiques.
A més, els espais de dades són un àrea clau de l'Agenda Espanya Digital 2026, que està impulsant, entre altres qüestions, l'acceleració dels processos de digitalització del teixit productiu. Per a açò s'estan desenvolupant projectes tractors de digitalització sectorial i centrats en l'ús intensiu de dades, especialment en sectors econòmics estratègics per al país, com l'agroalimentari, la mobilitat, la salut, el turisme, la indústria, el comerç i l'energia.
La posada en marxa del projecte EDINT s'unix a altres iniciatives llançades prèviament com les ajudes per al finançament i desenvolupament de casos d'ús i demostradors d'espai de dades , que fomenten l'impuls de ecosistemes sectorials públic-privats d'innovació.
Compartir dades en condicions de sobirania, control i seguretat, no solament permet als governs locals millorar l'eficiència i la presa de decisions, sinó que també impulsa la creació de solucions creatives a diversos desafiaments urbans , com pot ser l'optimització del trànsit o la millora dels servicis públics. En este sentit, actuacions com l'Espais de Dades per a les Infraestructures Urbanes Intel·ligents suposen un pas avance en la consecució de ciutats més intel·ligents, sostenibles i eficients per a tota la ciutadania.
- Informació i dades del sector públic