accesskey_mod_content

La sobirania tecnològica i la implantació ètica de la IA, bases de la política de transformació digital espanyola

  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

08 març 2024

El ministre per a la Transformació Digital i de la Funció Pública va presentar ahir les línies generals del seu departament en la Comissió de Transformació Digital del Senat. 

El ministre va plantejar als senadors tres grans consensos per a esta legislatura, amb l'objectiu de “accelerar l'adopció de tecnologies d'avantguarda apalancándonos en els avantatges i fortaleses amb les quals ja explica Espanya, desenvolupar les potencialitats de la Intel·ligència Artificial per a impulsar l'activitat econòmica i la qualitat dels servicis públics, i fer-ho tot garantint l'ús ètic d'estes tecnologies innovadores, promovent un gran acord social sobre els límits que ha de fixar-se al que fan les màquines i al que correspon als humans”.

Primer consens: reforç de les capacitats tecnològiques

En el marco del primer consenso, orientado a reforzar las capacidades tecnológicas del país, Escrivá ha destacado que ya se han dado los primeros pasos para crear de la Sociedad Española para la Transformación Tecnológica (SETT), una Entidad Pública Empresarial que permitirá agrupar en un vehículo ágil la inversión pública en sectores tecnológicos de vanguardia, que ahora se encuentra repartida en distintos organismos, propiciando así sinergias y una unidad de propósito y acción en ámbitos donde la competencia internacional es muy intensa y la velocidad de cambio extremadamente rápida. “Avanzamos así en el refuerzo de la soberanía tecnológica estratégica, crucial cuando hablamos de sectores críticos para la economía o la seguridad”, ha explicado el ministro, que ha añadido que la SETT contará con equipos especializados tanto en inversiones como en tecnología, tendrá la capacidad de analizar tendencias y actuar así de forma adaptable y flexible, y propiciará la colaboración público-privada.

Durante su intervención acerca de este primer consenso, Escrivá ha enfatizado, además, las fortalezas con las que cuenta España para lograr convertirse en el hub de conectividad de referencia para el Sur de Europa, atrayendo infraestructuras clave como los Centros de Procesamiento de Datos (CPD): “Somos líderes europeos en conectividad, con el 100% de la población con posibilidad de acceso a la banda ancha ultrarrápida por fibra o por satélite; estamos acelerando el despliegue del 5G, y además contamos con condiciones excepcionales de posicionamiento geográfico, clima y producción de energías renovables. Sumaremos a todo esto un nuevo marco regulatorio que favorezca la instalación sostenible de CPD, para asegurarnos de que estas infraestructuras que requieren un importante uso de energía y agua se instalan con todas las garantías medioambientales”.

 

Segon consens: impuls de la IA i el seu ús ètic

Quant al segon consens, relatiu a l'impuls de la IA i del seu ús ètic, José Luis Escrivá ha subratllat que esta tecnologia està propiciant “enormes guanys de productivitat, fins i tot en sectors que fins ara no s'havien vist afectats d'una forma tan intensa per les revolucions tecnològiques anteriors, com el sector servicis”. El Govern orientarà la seua acció en este camp a afavorir el desenvolupament i aprofitament dels beneficis d'esta tecnologia tant en l'economia general com en la prestació de servicis públics.

Este propòsit es concretarà en l'actuació sobre tres palanques: l'impuls de les capacitats de supercomputación, a partir del treball d'institucions de referència internacional com el Barcelona Supercomputing Center​-Centre Nacional de Supercomputación; la posada en marxa durant enguany d'un gran model de llenguatge fundacional en castellà i llengües cooficials perquè empreses i institucions puguen desenvolupar aplicacions més potents i eficaces; i el foment del capital humà, proporcionant finançament a les diferents iniciatives d'investigació i de suport als investigadors (ja s'han aportat més de 600 milions d'euros en accions de R+D i d'atracció i retenció de talent) i propiciant sinergies entre les diferents institucions que treballen en ciència i tecnologia d'avantguarda.

Les actuacions sobre estes tres palanques busquen resultats d'impacte en quatre àrees. La primera d'elles és l'aplicació industrial de la IA, “amb especial atenció a les pimes i autònoms, que no tenen tantes facilitats com les grans empreses a l'hora d'incorporar la IA als seus processos, i que a més poden beneficiar-se especialment de l'ús d'esta tecnologia per a guanyar productivitat”, ha dit el ministre. En este sentit, Escrivá ha destacat iniciatives com el Joc Digital, amb 3.000 milions d'euros a la disposició de les empreses per a impulsar la seua transformació digital i que va a orientar la seua futura convocatòria a les solucions de IA, i la posada en marxa d'un programa de 300 milions d'euros per a acompanyar a les pimes​​​ en el redissenye de les seues tecnologies de dades i IA.

La segona àrea amb resultats d'impacte serà el sector públic i la seua transformació, posant en valor les dades amb els quals expliquen les administracions per a generar “projectes pilot, que puguen ser escalats en cas de ser reeixits, que milloren l'atenció als ciutadans”, ha dit el ministre. Una tercera àrea serà la ciberseguretat, amb la remissió d'una llei a les Corts que aborde de forma integral esta matèria crucial abans que acabe l'any. I la quarta àrea és la governança de la IA, per al que -ha dit Escrivá- “el Govern vol obrir un debat que implique a tota la societat, en el qual entre tots fixem els límits entre el que pot assignar-se a les màquines i el que ha de reservar-se per als humans”. En esta matèria, l'Agència Espanyola de Supervisió de la Intel·ligència Artificial (AESIA) liderarà eixe procés de cerca de consensos durant els pròxims mesos, “constituint-se en un centre de pensament sobre esta tecnologia d'avantguarda; serà la intel·ligència de la Intel·ligència Artificial”, ha resumit Escrivá.

Tercer consens: transformació de l'Administració

El ministre ha dedicat també una part de la seua intervenció al tercer consens que planteja per a la legislatura: la modernització de l'Administració Pública. Ha explicat que l'actuació del Govern en este camp se centrarà en el reforç de la qualitat dels servicis públics amb la incorporació de les tecnologies d'avantguarda però, sobretot, amb un replantejament de la política de recursos humans que propicie la captació de talent, el redissenye de les carreres professionals per a fer-les més atractives per als empleats públics i més ajustades a les necessitats de la societat, l'eliminació de la taxa de reposició i la seua substitució per un model de gestió previsional de plantilles i l'impuls de la transparència i dels mecanismes de govern obert. En tot cas, Escrivá s'ha compromès a aprofundir en este tercer consens durant la seua compareixença davant la Comissió de Funció Pública del Senat, dins de dos setmanes.

Font original de la notícia(Obri en nova finestra) (Portal MINECO)

  • Govern obert, Informes i Estudis