accesskey_mod_content

Publicat l'Informe especial de l'Eurobarómetro 2024

  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

04 juliol 2024

La Comissió Europea publica, dins dels informes sobre la Dècada Digital 2030, l'enquesta que analitza les percepcions dels ciutadans de la UE en l'àmbit de la digitalització.

L'informe es basa en una enquesta especial de l'Eurobarómetro realitzada entre el 6 de març i el 8 d'abril de 2024.

La primera part d'este informe se centra en les percepcions dels ciutadans de la UE sobre el paper cada vegada més important que exerciran les tecnologies digitals en les seues vides i el seu impacte previst en el futur pròxim. La segona part d'este informe explora el suport i les prioritats del programa de polítiques del Decenni Digital(Obri en nova finestra) , examinant la importància percebuda de les diferents accions relacionades amb les tecnologies digitals i l'acció de les autoritats públiques. La tercera secció se centra en Llei de Servicis Digitals(Obri en nova finestra) i l'impacte dels problemes en línia en els ciutadans, examinant qüestions relacionades amb les tecnologies digitals i el seu impacte en els ciutadans. La quarta i última part de l'informe se centra en els drets i principis digitals(Obri en nova finestra) . Examina el nivell de conscienciació dels ciutadans de la UE sobre l'aplicació i protecció dels drets fonamentals en l'entorn digital.

L'impacte de la digitalització en la vida dels ciutadans

Segons els resultats de l'enquesta, l'impacte de la digitalització pareix molt forta: quasi tres quartes parts dels europeus (73%) consideren que la digitalització dels servicis públics i privats quotidians els està fent la vida més fàcil, inclòs un 19% que diu que els està fent la vida "molt més fàcil". Quasi una quarta part (23%) diu que la digitalització dels servicis públics i privats quotidians els està fent la vida més difícil.

Importància de les tecnologies digitals en àrees específiques de la vida en 2030

Quan se'ls pregunta què importància tindran les tecnologies digitals en diverses àrees de la seua vida diària en 2030, més d'huit de cada deu enquestats (83%) afirmen que seran importants per a connectar-se en línia amb persones, amics i familiars, i la mateixa proporció (83%) diu que seran importants per a accedir a servicis públics en línia. Alrededor de huit de cada deu (79%) esperen que accedir o rebre servicis d'atenció mèdica siga important per a finals de la dècada.  Al voltant de tres de cada quatre enquestats esperen que les tecnologies digitals siguen importants en diverses àrees en 2030: usar, comprar i vendre productes i servicis en línia (76 %), accedir i fer ús dels servicis de transport (76%), accedir a oportunitats d'educació i capacitació (75%), accedir, interactuar i/o crear material/contingut en línia (74%), participar en la vida democràtica (74%) i ajudar a combatre el canvi climàtic (74%). Al voltant de set de cada deu (69%) esperen que les tecnologies digitals siguen importants per a treballar de forma remota.

Millores que faciliten l'ús de les tecnologies digitals

Quan se'ls pregunta en quina mesura esperen que es produïsquen certes millores que faciliten el seu ús de les tecnologies digitals, huit de cada deu enquestats (80%) esperen que la disponibilitat i asequibilidad d'una connexió a Internet d'alta velocitat facilite significativament el seu ús diari. Una proporció similar diu el mateix respecte de la millora de la ciberseguretat, una millor protecció de les dades en línia i la seguretat de les tecnologies digitals (79%).

Accions importants per a les autoritats públiques relacionades amb les tecnologies digitals

Quasi nou de cada deu enquestats (88%) pensen que és important que les autoritats públiques garantisquen que les persones reben el suport humà adequat per a acompanyar la transformació que porten les tecnologies i els servicis digitals a les seues vides.

Més d'huit de cada deu pensen que és important que les autoritats públiques: augmenten la investigació i la innovació per a disposar de tecnologies digitals més segures i fortes (86%), construïsquen infraestructures digitals eficients i segures, incloses les instal·lacions de connectivitat i processament de dades (84%), garantisquen que les empreses europees puguen créixer i convertir-se en campions europeus capaços de competir a nivell mundial (82%) i garantisquen que les tecnologies digitals servisquen a la transició verda (81%).

Quasi huit de cada deu (78%) pensen que és important que les autoritats públiques donen forma al desenvolupament de la Intel·ligència Artificial i altres tecnologies digitals per a garantir que respecten els nostres drets i valors.

Qüestions relacionades amb les tecnologies digitals i el seu impacte en els ciutadans

Es va preguntar als enquestats quins d'una sèrie de qüestions tenien un major impacte personal en ells, en el context de l'aplicació per part de la UE de la legislació que regula el comportament de les plataformes en línia

Els enquestats van ser més propensos a especificar l'ús indegut de dades personals (46%) i les notícies falses i la desinformació (45%) com a qüestions que tenen un major impacte personal en ells.  

Més d'un de cada cinc enquestats també va esmentar la protecció insuficient dels menors (33%), els venedors en línia poc fiables (27%) i el discurs d'odi (22%) com a qüestions que tenen un impacte personal.

Font original de la notícia(Obri en nova finestra)

Informe complet de l'Eurobarómetro(Obri en nova finestra)

  • Ciutadà
  • Govern obert, Informes i Estudis