" /> PAe - L'Informe oficial de la Declaració de Berlín 2024
accesskey_mod_content

L'Informe oficial de la Declaració de Berlín 2024

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

02 agost 2024

La Comissió Europea (DG DIGIT) va publicar el tercer i últim informe de situació sobre la "Declaració de Berlín sobre la Societat Digital i el Govern Digital basat en valors".

Este tercer i últim informe, que reflectix el compromís dels Estats Membres de complir els objectius de la Declaració per a 2024, oferix una visió general dels progressos realitzats pels Estats Membres en l'aplicació de les accions polítiques de la Declaració durant l'últim any (2022-2023), inclosa una perspectiva històrica dels progressos realitzats des de 2021 (2021-2023), així com una avaluació del rendiment general dels Estats membres (mitjana de la UE) en relació amb cada acció política durant este període de temps.

L'informe analitza les dades derivades de la recopilació de l'exercici de seguiment de la Declaració de Berlín (BDM), en el qual s'informa i destaca, anualment, les mesures adoptades per cada Estat membre, i s'identifiquen les bones pràctiques i les lliçons apreses. A més, l'informe d'enguany inclou comentaris dels Estats Membres sobre l'experiència general de la gestió, així com idees sobre les seues prioritats i expectatives per al futur.

A continuació, es presenta una instantània de l'informe en la qual es destaquen els principals resultats i els àmbits d'actuació que més han progressat entre 2021 i 2023.

Resultats de BDM

Si té curiositat per saber més sobre els resultats de la BDM i descobrir històries qualitatives dels Estats membres pot consultar l'informe de progrés complet ací baix.

La Declaració va ser firmada al desembre de 2020 per tots els Estats membres de la UE i va reafirmar el compromís i la dedicació dels líders europeus per a afirmar el paper de les administracions públiques en l'impuls d'una transformació digital de les societats europees centrada en l'usuari i basada en valors. Sobre la base dels compromisos assumits en la  Declaració d'Administració Electrònica de Tallin(Obri en nova finestra) , la Declaració va reforçar, a través de 7 principis clau, que la transformació digital a Europa ha de basar-se en valors democràtics i principis ètics. Pot trobar més informació sobre el BDM i els informes de progrés anteriors  ací(Obri en nova finestra) .

 

Resultats d'Espanya

En general, les puntuacions d'Espanya en el mecanisme de seguiment de la Declaració de Berlín de 2023 han mostrat coherència i millora en comparació dels de 2022. Si bé les àrees de polítiques 1, 2, 3, 4 i 5 s'han mantingut estables amb puntuacions altes, les àrees de polítiques 6 i 7 han augmentat.

L'increment més notable per a Espanya respecte a 2022 s'ha registrat en l'Àrea Política 7, amb un avanç significatiu del 16 per cent punts. A més, Espanya obté una puntuació superior a la mitjana de la UE en les set àrees polítiques destacant en l'Àrea Política 1 i en l'Àrea Política 4 on obté una puntuació del 100% de compliment.

Resultados de España BDM

Així mateix, l'informe posa de manifest tres bones pràctiques dutes a terme per Espanya.

  • El programa d'Alfabetització digital per a comunitats rurals, Dones en el marc del Programa de Promoció de l'Ocupació Agrària (PROFEA). Està emmarcat en Competències Digitals per a l'Ocupació, del component 19: Pla Nacional de Competències Digitals -Competències Digitals, de el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.
  • Les Administracions també han d'arreplegar documents electrònicament a través de les seues xarxes corporatives o consultant la Plataforma d'Intermediació de Dades (PID), que és un servici horitzontal que permet el principi de "només una vegada". Simplifica els tràmits administratius, perquè els ciutadans o les empreses no hagen de haver d'entregar dades o documents que ja estiguen en poder de les Administracions. Els ciutadans poden veure els seus intercanvis de dades a través del servici de finestreta única denominat "Carpeta Ciutadana".
  • Internet Segura for Kids (IS4K) és el Centre de Seguretat en Internet per a menors a Espanya. És coordinat per la SEDIA (Secretària d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial) i desenvolupa els seus servicis a través de INCIBE (Institut Nacional de Ciberseguretat). IS4K té com a objectiu promoure l'ús segur i responsable d'Internet i TIC entre xiquets i adolescents. Les seues campanyes, iniciatives i recursos estan dirigits a xiquets, jóvens, famílies, docents i professionals.
  • Informació i dades del sector públic
  • Interoperabilitat i Normalització