L'esdeveniment esdeveniment tenia com a objectiu repassar els últims avanços de Gaia-X en la promoció de la sobirania de dades a Europa. Tal com presentem en datos.gob.es , Gaia-X és una iniciativa europea del sector privat per a la creació d'una infraestructura de dades que siga federada, oberta, interoperable i reversible, i que servix per tant fomenta la sobirania digital i la disponibilitat de les dades.
El cim ha servit també ha servit com a espai per a l'intercanvi d'idees entre les veus líders de la comunitat europea d'espais de dades, i ha culminat amb la presentació d'un comunicat per a impulsar l'autonomia estratègica en el núvol, les dades i la intel·ligència artificial, element considerat crític per a la competitivitat de la UE. El document, fomentat per la Secretaria d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, constituïx una crida conjunta per a una resposta “més coherent i coordinada” en el desenvolupament de programes i projectes, tant europeus com a nivell d'estats membre, relacionats amb les dadesi les tecnologies del sector.
Per a açò, el comunicat advoca per la interoperabilitat recolzada per una infraestructura sòlida de servicis en el núvol i pel desenvolupament d'una intel·ligència artificial basada en dades d'alta qualitat , amb una governança sòlida que complisca amb els marcs normatius europeus. En concret, es ressalten les possibilitats que oferixen les xarxes neuronals profundes (Deep Neural Networks), l'èxit de les quals recau en tres factors principals: algoritmes, capacitat de càlcul i accés a grans quantitats de dades. En este sentit, el document ressalta la necessitat d'apostar per este últim factor, impulsant un paradigma de xarxa neuronal basat en dades d'alta qualitat, ben parametritzats i en infraestructures compartides, que no solament estalvien un temps valuós als investigadors, sinó que també eviten la degradació mediambiental, atés que limita les necessitats de còmput d'estos sistemes en treballar més enllà del paradigma de força bruta.
Per este motiu, un altre dels aspectes abordats pel document és la dinamització de l'accés a fonts de dades de diferents dominis complementaris. Això permetria una economia de dades “flexible, dinàmica i altament escalable” que servisca per a optimitzar processos, innovar i/o crear nous models de negoci.
La crida es mostra optimista amb la iniciatives i programes europeus existents, començant pel propi projecte de Gaia-X. També es ressalten altres projectes com són l'IPCEI-CIS IPCEI-CIS o projecte Simpl europeu. Així mateix, subratlla la necessitat de “una coordinació més àmplia i efectiva per a impulsar projectes industrials, avançar en la estandardització d'etiquetes de núvol i dades confiables , la qual cosa servix per a garantir uns nivells alts de ciberseguretat, protecció de dades, transparència algorítmica i portabilitat”.
El comunicat destaca la importància d'aconseguir un mercat únic de dades que incloga processos d'intercanvis de dades baix un marc comú de governança. Així, valora el nou conjunt de legislació digital i de dades, com la llei de dades (Data Act) , entre els objectius de la qual es troba l'impuls de la disponibilitat de dades en el conjunt de la Unió. El comunicat està obert a l'adhesió de nous membres que busquen avançar en el foment d'una economia de la dada flexible, dinàmica i altament escalable.
Pots llegir el document complet aqui